ΔιατροφήVeganΜαρμελάδα σταφύλι

Μαρμελάδα σταφύλι

Μαρμελάδα σταφύλι: μια πρωινή γευστική συντροφιά!

Η μαρμελάδα φτιάχνεται με βρασμένα φρούτα και ζάχαρη, στοιχείο που βοηθά τα φρούτα να διατηρούνται και να μη χαλάνε. Η υφή της μαρμελάδας πρέπει να είναι σταθερή, το χρώμα της καθαρό, χαρακτηριστικό του φρούτου, και η γεύση δεν πρέπει να είναι υπερβολικά γλυκιά ή όξινη. Αυτό που κάνει τη μαρμελάδα να δένει, είναι ο συνδυασμός πηκτίνης και οξέος (που υπάρχουν στα φρούτα) και η ζάχαρη που προστίθεται. Επειδή η πηκτίνη και το οξύ υπάρχουν σε διάφορες ποσότητες στα διάφορα φρούτα, δύο ή περισσότερα φρούτα συνδυάζονται συχνά σε μια μαρμελάδα. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, προστίθεται χυμός λεμονιού ή πηκτίνη εμπορίου. Η πηκτίνη είναι περισσότερη στα ελαφρά ανώριμα φρούτα και συγκεντρώνεται στη φλούδα και στο άσπρο τμήμα των εσπεριδοειδών.

Μαρμελάδα σταφύλι

kalokairina-vazakia-stafili-natura-nrgΥλικά
 • 3½ κιλά σταφύλι
 • 1.600 γρ. ζάχαρη
 • 1 λεμόνι
Εκτέλεση
 1. Πλένετε το σταφύλι και κόβετε τις ρόγες από τα τσαμπιά. Τις βάζετε σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε τη ζάχαρη και μερικές σταγόνες από το χυμό του λεμονιού και βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά.
 2. Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά, μέχρι να βράσουν. Tο βράσιμο πρέπει να γίνει σιγά-σιγά και κατά διαστήματα να αφαιρείτε τον αφρό. Όταν θα ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού σιγά-σιγά οι φλούδες του σταφυλιού, τις αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα πιέζοντάς τις με τα δόντια ενός πιρουνιού για να τους αφαιρέσετε το ζουμί.
 3. Aφήνετε το γλυκό να βράσει, μέχρι να αποκτήσει τη σωστή πυκνότητα. Tο κατεβάζετε από τη φωτιά και το αδειάζετε στα βάζα, αφού πρώτα κρυώσουν τα σταφύλια. Κλείνετε ερμητικά τα βαζάκια και τα διατηρείτε σε ξηρό και σκοτεινό μέρος.

*Δοκιμάστε, επίσης, να φτιάξετε ΜΑΡΜΕΛΆΔΑ ΣΎΚΟ

Μικρά μυστικά για σίγουρη επιτυχία
 • Βράστε τα φρούτα με ή χωρίς νερό για να μαλακώσουν και να απελευθερώσουν πηκτίνη. Στην αρχή, αφήστε τα να πάρουν βράση και στη συνέχεια σιγοβράστε τα.
 • Αν το μίγμα έχει δέσει λίγο, το επίπεδο της πηκτίνης δεν είναι αρκετό για να γίνει μαρμελάδα. Βράστε το μίγμα λίγο ακόμα, προσθέτοντας 1 κουτάλι χυμό λεμονιού για κάθε 1 κιλό φρούτα.
 • Χρησιμοποιήστε την ποσότητα της ζάχαρης που αναφέρεται στην συνταγή. Για καλύτερα αποτελέσματα, ζεστάνετε τη ζάχαρη στο φούρνο πριν την προσθέσετε στο φρούτο (έτσι λιγοστεύει η ποσότητα αφρού στην επιφάνεια κατά το βράσιμο). Αφήστε τα φρούτα να πάρουν βράση και προσθέστε τη ζάχαρη. Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί τελείως. Στη συνέχεια μην ανακατέψετε ξανά.
 • Όταν δέσει, η μαρμελάδα διατηρεί το σχήμα της και ζαρώνει όταν την αγγίξετε ελαφρά με το δάχτυλο. Αν δεν συμβεί αυτό με την πρώτη φορά, συνεχίστε το βράσιμο, δοκιμάζοντας κάθε λίγο.
 • Πριν βάλετε τη μαρμελάδα σε βάζα, αφαιρέστε τον τυχόν αφρό από την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Αφήστε τη μαρμελάδα για 10 λεπτά να ξεκουραστεί. Αποθηκεύστε τη σε αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντάς τα ώστε να περισσεύει ένα εκατοστό από το πάνω μέρος, και σφραγίστε τα αμέσως.

Η αποστείρωση των βάζων

Τα πιο κατάλληλα σκεύη για να αποθηκεύσετε τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τα γυάλινα βαζάκια και μάλιστα τα χρωματιστά και όχι τα διαφανή, για να προστατεύονται από το φως. Πριν τα χρησιμοποιήσετε, πλύνετε τα βάζα πολύ καλά, ξεπλύντε τα με πολύ καυτό νερό και αναποδογυρίστε τα μέχρι να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, βάλτε τα βάζα όρθια στο φούρνο, στους 150ºC για 30 περίπου λεπτά. Όταν τα βγάλετε από το φούρνο, χρησιμοποιείστε τα αμέσως για να παραμείνουν αποστειρωμένα όταν τα γεμίσετε. Τα καπάκια πρέπει επίσης να βράζονται ή να ξεπλένονται με πολύ καυτό νερό. Για να μην καείτε, φορέστε βαμβακερά γάντια.

Natura nrg #74

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης