LifeΜαθήματα οδήγησης και διλήμματα ζωής

Μαθήματα οδήγησης και διλήμματα ζωής

Θυμόμουν τις προάλλες το δάσκαλό μου… όχι στο πανεπιστήμιο, ούτε άλλους σημαντικούς για μένα δασκάλους που ακολούθησαν. Σκεφτόμουν το δάσκαλο οδήγησης που είχα κάποτε, στα 18 μου, τότε που δεν είχα και πολλή ιδέα από παραλληλισμούς και σοφίες ζωής (όπως τώρα!).

της Ειρήνης Ρηγοπούλου, Phd, Σύμβουλος επαγγελματιών & επιχειρηματικών
στο χώρο του wellbeing & wellness, irigop@aegean.gr

Έλα, όμως, που εκείνος μου είχε δώσει, ίσως χωρίς να το συνειδητοποιεί κι ο ίδιος, μια από τις πιο σοφές συμβουλές στη ζωή μου… συμβουλές για αποφάσεις αλλά και διλήμματα!

Αυτά τα διλήμματα …να μην υπήρχαν στη ζωή μας!

>Όμως η λύση φαντάζει προκλητικά απλή και σίγουρα κοινή σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας: Όταν βρισκόμαστε μπροστά σε δίλημμα, επιλέγουμε και τα δύο! Προσοχή, μη βιαστείτε να χαμογελάσετε πονηρά…

>Το έχετε κάνει ήδη με το που «πιάσατε τιμόνι στα χέρια σας». Γιατί είμαι σίγουρη ότι και ο δικός σας δάσκαλος οδήγησης σας έλεγε: Για να οδηγήσεις σωστά, πρέπει να κοιτάς μακριά, μπροστά, μην εστιάζεις το βλέμμα σου στην άκρη του προφυλακτήρα σου ή στο τι γίνεται στο μισό μέτρο μπροστά σου ή στο πλάι. Έτσι θα τρακάρεις… (το ότι θα κοίταζες και στο μισό μέτρο, το είχε ως δεδομένο γιατί κι αυτό χρειάζεται, όμως όχι μόνο αυτό!).

>Έλα όμως που ως επαγγελματίες, στη συνέχεια το ξεχάσαμε αυτό το απλό μάθημα που είχαμε πάρει, και λειτουργούμε πολύ, μα πολύ κοντόφθαλμα, υλοποιώντας ενέργειες ή υιοθετώντας πρακτικές που το μόνο που κάνουν είναι να «διαχειρίζονται» θέματα της επόμενης ώρας ή μέρας ώστε να «αποφύγουμε» πλευρικές συγκρούσεις ή να μην «πεταχτούμε» έξω από το δρόμο… Το πιο επικίνδυνο; Να ακολουθούμε την ίδια τακτική και στη ζωή μας συνολικότερα!

>Πόσοι από εμάς απελευθερώνουμε το «βλέμμα» της σκέψης μας και της καρδιάς μας από το κοντινό σήμερα, επιτρέποντάς του να δει και πιο μπροστά, πιο μακριά… να δει την ευρύτερη εικόνα (της προσωπικής, οικογενειακής, επαγγελματικής μας ζωής) και ακόμη-ακόμη να οραματισθεί προς τα πού θέλει να κατευθυνθεί;

>Ή πόσοι από εμάς επιτρέπουμε, είτε στην ατομική μας ζωή και στις αποφάσεις μας ή και στην επαγγελματική, να εναλλάσσουμε το «φωτογραφικό μας κάδρο» μεταξύ των κοντινών πλάνων και των πιο μακρινών;

>Όμως αυτό είναι το ζητούμενο: Ο συνδυασμός της εστίασής μας, τόσο στον κοντινό, όσο και στο μακρύτερο ορίζοντα. Μόνο έτσι θα συνειδητοποιήσουμε την αντανάκλαση που θα έχει μια συγκεκριμένη «τιμονιά» ή πολλές συγκεκριμένες «τιμονιές» μας σε ένα βάθος χρόνου. Έτσι, θα κατανοήσουμε τι επιμέρους μικρές κινήσεις και «ταχύτητες» απαιτούν από εμάς ο μακρινός μας προορισμός και η γενικότερη κατεύθυνσή μας…

>«Οδική παιδεία» είναι λοιπόν αυτό που απαιτείται από κάθε εργαζόμενος για να οδηγήσει είτε τον εαυτό του, είτε το αντικείμενο ευθύνης του στο ζητούμενο ουσιαστικά ποιοτικό αποτέλεσμα. Και η οδική παιδεία, αφορά και στο αν «φοράμε ζώνες» τόσο εμείς όσο και οι συνεπιβάτες μας, στο αν έχουμε «ελέγξει τον αέρα στα λάστιχα και τα λάδια»… Και τόσα άλλα απλά πράγματα, που όμως πολύ συχνά παραβλέπουμε και αγνοούμε, τόσο όταν αφορά στις ατομικές μας αποφάσεις όσο και στις διοικητικές επαγγελματικές αποφάσεις που παίρνουμε.

>Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο τρομερό μποτιλιάρισμα μην ανοίξετε το ραδιόφωνο, ούτε να βιαστείτε να μιλήσετε στο κινητό σας. Ελέγξτε μέσα από αυτό το εύκολο και χαριτωμένο «παιχνιδάκι», το πώς οδηγείτε… και αναζητήστε συμπεράσματα για το με ποιους τρόπους μπορεί η οδηγική σας παιδεία να σας κάνει καλύτερους επαγγελματίες ή να σας προσφέρει μεγαλύτερη προσωπική απόλαυση και επιτυχία.

>Όμως, προσοχή, μην αρχίσετε να παρατηρείτε τους άλλους οδηγούς. Γιατί είμαι σίγουρη ότι πολύ εύκολα η σκέψη σας θα παρασυρθεί και στους «οδηγούς» εκείνους, επιχειρηματίες, διευθυντές ή εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν ξεχάσει ότι όταν οδηγούν πάνω από μια συγκεκριμένη ταχύτητα, φθείρεται τόσο η μηχανή όσο και αυξάνει η κατανάλωση ενέργειας!

Το θέλουν; Ίσως να μην τους νοιάζει, αφού οδηγούν «εταιρικά αυτοκίνητα», όμως θα αναρωτηθείτε, πώς τολμούν και ισχυρίζονται στη συνέχεια ότι «έχουν οδηγήσει σωστά για τον προορισμό που τους είχαν αναθέσει»;

>Εσείς, μην ασχοληθείτε με αυτούς γιατί έτσι δεν θα γίνετε ποτέ καλύτεροι «οδηγοί» – αναλογιστείτε τη δική σας «οδηγική» συμπεριφορά.

Πηγή: Naturanrg#98o

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code