Αρχική Super foods Μαύρη σοκολάτα και τα πολύτιμα φλαβονοειδή

Μαύρη σοκολάτα και τα πολύτιμα φλαβονοειδή

Μαύρη σοκολάτα και τα πολύτιμα φλαβονοειδή

Εάν είναι αλήθεια ότι τα πιο νόστιμα τρόφιμα είναι επίσης τα πιο επικίνδυνα για την υγεία, η σοκολάτα φαίνεται να είναι η κλασική εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, τουλάχιστον εν μέρει.

♦ της Μαρίας Γκέκα

Η μαύρη σοκολάτα είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον κόσμο, ενώ είναι ακόμα πλούσια πηγή φυτικών ινών, καλίου, μαγγανίου, ψευδάργυρου, σεληνίου, μαγνησίου και σιδήρου. Μαζί, ωστόσο, με αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία η σκούρα σοκολάτα, παραμένει σοκολάτα και συνοδεύεται από μερικές έξτρα θερμίδες και περιορισμένη ποσότητα ζάχαρης.
Χάρη στην υψηλή της περιεκτικότητα σε κακάο, είναι μια από τις πιο γενναιόδωρες πηγές φλαβονοειδών, πολύτιμων αντιοξειδωτικών που απαντώνται σε τροφές φυτικές προέλευσης, όπως το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα εσπεριδοειδή και τα μούρα.

Γιατί μαύρη και όχι λευκή ή γάλακτος;

Έτσι, όσοι επιθυμούν να επωφεληθούν πλήρως από το πολύτιμο φορτίο των αντιοξειδωτικών που περιέχει η σοκολάτα, να αποκηρύξουν την κρεμώδη γεύση της λευκής σοκολάτας και τη βελούδινη υφή της σοκολάτας γάλακτος. Αυτές οι δύο παραλλαγές, περιέχουν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό φλαβονοειδών.

Γενικά, όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε κακάο στην αγαπημένη μας σοκολάτα, τόσο υψηλότερη είναι η παρουσία φλαβονοειδών. Κατά μέσο όρο, τα 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας περιέχουν 50-60 mg. Σε παρόμοια ποσότητα σοκολάτας γάλακτος βρίσκουμε μόνο 10 mg ενώ σχεδόν μηδενικό είναι το ποσοστό των φλαβονοειδών στη λευκή σοκολάτα.

Γιατί είναι σημαντικά τα φλαβονοειδή

  • Τα φλαβονοειδή προστατεύουν τις αρτηρίες από τη βλάβη της αθηροσκλήρωσης και προλαμβάνουν καρδιαγγειακές παθήσεις όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ακόμη ρίχνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης, καθώς και της αρτηριακής πίεσης.
  • Σε συνέχεια της ενίσχυσης της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο, επηρεάζεται και η μνήμη, αλλά και η εγρήγορση του εγκεφάλου για διάστημα 3 ωρών από την κατανάλωση της σοκολάτας. Τα υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών δυναμώνουν τις γνωστικές λειτουργίες ατόμων που ταλαιπωρούνται από έλλειψη ύπνου, ενώ ακόμα καταφέρνουν την επιβράδυνση της γήρανσης, μέσω της αυξημένης κυκλοφορίας του αίματος. Τέλος, το κακάο της σκούρας σοκολάτας αυξάνει τη συγκέντρωση, τα αντανακλαστικά και τη μνήμη.
  • Η μαύρη σοκολάτα είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αντικαταθλιπτικά, καθώς έχει παρατηρηθεί πως καταφέρνει αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.
  • Ανάμεσα στο πλήθος λειτουργιών που εκτελούν α αντιοξειδωτικά της μαύρης σοκολάτας εκτελούν περιλαμβάνεται και η προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες. Προστατεύουν το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου, ενώ το κακάο φροντίζει για την ενυδάτωση και την απαλότητα του δέρματος.

πηγή: www.naturanrg.gr

Προηγούμενο άρθροΠρέσπες δεν είναι μόνο το φυσικό περιβάλλον
Επόμενο άρθροΚάστανα με γάλα αμυγδάλου – θεραπευτικό ρόφημα