ΕυεξίαFitnessΜε επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Το ρολόι για την εκκίνηση του 30ού Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα και οι συμμετοχές για την κλασική διαδρομή και όχι μόνο, έχουν ήδη ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

♦ της Μαρίας Γκέκα

Σε αθλητικό, ιστορικό και κοινωνικό επίπεδο ο Μαραθώνιος συνδέεται με την «αναγέννηση» της Ολυμπιακής Ιδέας, αποτελώντας ένα από τα αγωνίσματα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896, με νικητή το Σπύρο Λούη. Για να διευρύνει περαιτέρω το μήνυμά του με την πορεία ειρήνης του βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο 30ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών δεν είναι μόνο ένα αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, είναι η γέφυρα που ενώνει το θρύλο με την ιστορία και αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής. Αποτελεί μια δεξαμενή αξιών, κοινωνικής συνείδησης, περιβαλλοντικής ευαισθησίας, φιλίας και αλληλεγγύης, τώρα πιο επίκαιρη από ποτέ!

Ο Κλασικός Μαραθώνιος διατηρούσε ανέκαθεν μία ξεχωριστή θέση στη συνείδηση όλων μας. Τα τελευταία, όμως, χρόνια έχει ξεπεράσει τη σημασία ενός αθλητικού δρώμενου, αποκτώντας ένα χαρακτήρα με ιδιαίτερα κοινωνικό, εθελοντικό και περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Ταυτισμένος με τα ιδεώδη της ελευθερίας, της ειρήνης, της άμιλλας και της προσωπικής υπέρβασης, ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας λαμβάνοντας από την IAAF το χαρακτηρισμό «Gold» έχει πλέον αποκτήσει διεθνή εμβέλεια, ενώ γίνονται προσπάθειες ν’ αναγνωριστεί από την UNESCO ως «μνημείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς».

Αυξήστε τις καύσεις

Η χαρά του ευ αγωνίζεσθαι

Η ιδέα του Μαραθώνιου δρόμου γεννήθηκε από τον απόηχο της Μάχης του Μαραθώνα και η διαδρομή είναι η ίδια που διένυσε ο ήρωας αγγελιοφόρος για να μεταφέρει το μήνυμα της νίκης στην πόλη της αρχαίας Αθήνας, ξεψυχώντας αμέσως μετά. Είναι εκείνη που έτρεξε ο πρώτος μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης, το 1896 με την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων.

Στο σύγχρονο όμως Μαραθώνιο Αθηνών, οι συμμετέχοντες δεν αγωνίζονται για τη νίκη. Αγωνίζονται για τη χαρά της συμμετοχής, τη συγκίνηση της προσπάθειας, την έξαψη της υπέρβασης των προσωπικών ορίων. Διανύοντας την ίδια, αυθεντική διαδρομή, οι δρομείς γίνονται μάρτυρες μιας μοναδικής συνάντησης του αθλητισμού με σημαντικές κοινωνικές αξίες, του ανθρώπου με τον ίδιο του τον εαυτό.

Μεγαλειώδης αναμένεται να είναι η φετινή διοργάνωση του Κλασικού Μαραθωνίου, που λαμβάνει χώρα στις 11 Νοεμβρίου. Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών γιορτάζει την 30η διοργάνωσή του, η οποία συμπίπτει με άλλες δύο σημαντικές επετείους: τα 30 χρόνια από την ίδρυση της AIMS (Παγκόσμια Ένωση Μαραθωνίων Δρόμων) αλλά και τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου βαλκανιονίκη πρωταθλητή του στίβου, μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη η διοργάνωση.

Σημειώνεται ότι πέραν από την κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στο Δυναμικό Βάδισμα, στον ανοικτό Λαϊκό Αγώνα των 5 χιλιομέτρων, στον Αγώνα Δρόμου 10 χιλιομέτρων, ενώ για τα παιδιά υπάρχει ο αγώνας των 700μ.

Εθελοντισμός και κοινωνική προσφορά

Πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία έξι χρόνια στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ιδιαίτερα από το 2009 και μετά κυριολεκτικά έχει αλλάξει πρόσωπο. Οι διοργανωτές με σκληρή, μεθοδική δουλειά εξέλιξαν έναν αθλητικό αγώνα σε ένα πολυδιάστατο γεγονός που διαρκεί πλέον 4 μέρες. Ο Συντονιστής του Μαραθωνίου κ. Μάκης Ασημακόπουλος μιλώντας στη Νatura nrg  παρουσίασε τις καινοτομίες των τελευταίων ετών.

«Αξιοποιώντας τις ιστορικές εγκαταστάσεις, που πλέον είναι τέσσερις (Ιστορική Αφετηρία Μαραθωνίου, Τύμβος Μαραθώνα, Ζάππειο Μέγαρο και Παναθηναϊκό Στάδιο) προσθέσαμε τους αγώνες δρόμου 5 χλμ., 10 χλμ. και  700 μ. ώστε να  υπάρξει καθολική συμμετοχή της ελληνικής οικογένειας ακόμη και των παιδιών. Παράλληλα κάτω από την ομπρέλα του Κλασικού Μαραθωνίου τρέχουν τρία σημαντικά προγράμματα: το κοινωνικό, το εθελοντικό και το περιβαλλοντικό».

Με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον
  • Το πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης του ΚΜΑ απευθύνεται εδώ και 3 χρόνια σε Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν ενεργά στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο τον αγώνα, τόσο ως μέσο για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, όσο και ως μια πλατφόρμα συγκέντρωσης πόρων για την υλοποίηση των στόχων τους. Σημειώνεται ότι όλοι οι δρομείς έχουν τη δυνατότητα παράλληλα με την εγγραφή τους να καταβάλλουν ένα ποσό της αρεσκείας τους για οποιαδήποτε εκ των ΜΚΟ συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα αυτό (π.χ. στο «Χαμόγελο του Παιδιού», στα «Παιδικά Χωριά SOS», στο «Κάνε Μία Ευχή», στην «Κιβωτό», στη MDA Hellas, στην Action Aid, στην ΕΛΕΠΑΠ και τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».
  • Συγχρόνως ενισχύθηκε και το Πρόγραμμα Εθελοντισμού. Στη φετινή δε διοργάνωση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οι εθελοντές που  φέτος δήλωσαν συμμετοχή ανήλθαν στους 1.800, από τους οποίους ένα μεγάλο μέρος είναι μεμονωμένοι εθελοντές ενώ πολλοί εξ’ αυτών, προέρχονται από οργανωμένες ομάδες που συνεργάζονται με τον ΚΜΑ, όπως είναι: ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, το Ινστιτούτο Ομάδα για τον κόσμο, το Σωματείο Ελλήνων Ρεφλεξολόγων, καθώς και αρκετά εκπαιδευτήρια.
  •  Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2006 και έχει λάβει διεθνή αναγνώριση από Ηνωμένα Έθνη. H Global Challenges τα τελευταία έξι χρόνια έχει αναλάβει με επιτυχία το καινοτόμο περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΚΜΑ σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ και τους χορηγούς.
Έτσι και εφέτος, για έβδομη χρονιά…

θα συγκροτηθεί και πάλι η GREEN TEAM του Μαραθωνίου με εθελοντές του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ «ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» με σκοπό να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του αγώνα με τη σταδιακή αντικατάσταση των πλαστικών υλικών με πάνινα και διασπώμενα υλικά. Επίσης την περισυλλογή και ανακύκλωση των χιλιάδων πλαστικών μπουκαλιών και την προσφορά ευκαιριών για την εξαγορά ρύπων από τους δρομείς, προκειμένου να δοθεί ώθηση στις εν γένει προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος.

Όταν μιλάει η ψυχή… τα λόγια είναι περιττά

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στο φετινό Μαραθώνιο τιμώντας τη ρήση «αξία έχει η συμμετοχή» και τις αξίες που εκπορεύονται από το Μαραθώνιο έχουν υπερβεί το 80ο ή και το 90ο έτος της ηλικίας τους.

Τρανό παράδειγμα η κυρία  Μαριάνθη Παπαποστόλου που θα αγωνιστεί στα 5χλμ. έχοντας συμπληρώσει φέτος  τα 90 χρόνια ζωής. Γεννήθηκε το 1922 αλλά οι ηλικίες και οι αριθμοί φαίνεται πως είναι μόνο για την ταυτότητα. Στο ίδιο αγώνισμα θα πάρουν επίσης μέρος  οι 81χρονοι Γεώργιος Παπαγιαννακόπουλος (γεννήθηκε  το 1931) και Χριστόδουλος Ματσούκας (1931), η 80χρονη Χρυσούλα Παπαφλωράτου (1932), και οι 77χρονοι Αλέξανδρος Μποντικούλης, Αναστάσιος Μπέκος και Κωνσταντίνος Ζορμπάς. Συνολικά στα 5χλμ. έχουν δηλωθεί περίπου 5.000 Έλληνες δρομείς και 500 περίπου ξένοι.

Στα 10 χιλιόμετρα, αντίστοιχα, ο πρεσβύτερος έρχεται από τη Δανία και είναι ο 83χρονος Φιν Κρίστιανσεν. Από ελληνικής πλευράς ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο Παναγιώτης Δούσης που φέτος έκλεισε τα 83 ενώ τον ακολουθούν ο 79χρονος Δημήτρης Βασίλος και ο 78χρονος Νικήτας Μπίλλης. Συνολικά στα 10χλμ. έχουν δηλώσει συμμετοχή 7.984 δρομείς, από τους οποίους οι 608 είναι ξένοι.

Ούτε όμως ο Κλασικός Μαραθώνιος υπολείπεται από δρομείς που έχουν ξεπεράσει το 80ο έτος της ηλικίας τους. Μεγαλύτερος όλων ο Άντζελο Σκουαντρόνε από την Ιταλία που συμπλήρωσε το 83ο έτος της ηλικίας του. Ο μεγαλύτερος Έλληνας μαραθωνοδρόμος της φετινής διοργάνωσης είναι ο 81χρονος Στέλιος Πρασσάς ενώ τον ακολουθούν ο 78χρονος Γιώργος Μητρόπουλος και οι 77χρονοι Παναγιώτης Καραμπάτος, Βλαντιμίρ Νικόνοφ και Σουζούκι Μιτσούο.

Η καλύτερη τουριστική προβολή!

Ο Μαραθώνιος αποτελεί μια ιδανική διοργάνωση για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό και την προσέλκυση χιλιάδων επισκεπτών από πολλές χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με στοιχεία των διοργανωτών το 90% των διεθνών συμμετεχόντων του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών (δρομείς από 100 διαφορετικές χώρες) επισκέπτονται την Ελλάδα με αφορμή το Μαραθώνιο.

Το προφίλ των δρομέων είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η ερημωμένη Αθήνα, μιας και το ετήσιο εισόδημα της πλειοψηφίας των διεθνών συμμετεχόντων ξεπερνάει τις 50.000 ευρώ, ενώ το 80% εξ’ αυτών ταξιδεύει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο εκτός της χώρας του για να συμμετάσχει σε αντίστοιχους αγώνες.

Τα στοιχεία του ΣΕΓΑΣ δείχνουν ότι το 2005 συμμετείχαν στους αγώνες του ΚΜΑ 4.200 δρομείς, το 2007 οι δρομείς έγιναν 7.100, το 2009 ξεπέρασαν τις 11.000 και το 2012 θα συμμετάσχουν στον αγώνα πάνω από 26.000 δρομείς όλων των ηλικιών. Από αυτούς τους δρομείς, το 50% των συμμετεχόντων είναι από το εξωτερικό και άλλα μέρη της Ελλάδας εκτός Αττικής, ενώ οι υπόλοιποι από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Όχημα θετικής δράσης

Η  υπεύθυνη του Κοινωνικού Προγράμματος  του ΚΜΑ, κ. Τότα Γκολφινοπούλου δήλωσε στη Νatura nrg «Η σημασία που έχει αποκτήσει το Κοινωνικό Πρόγραμμα του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών τα τελευταία χρόνια και η απήχησή του τόσο μεταξύ των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά και του ευρύτερου κοινού αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στη φετινή διοργάνωση και το μεγάλο αριθμό των δρομέων που έχουν αποφασίσει να συνδέσουν τη συμμετοχή τους στο γεγονός με την ενεργή στήριξή τους προς μια από τις πολλές Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις που συμμετέχουν φέτος στους αγώνες δρόμου του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών.

Πιστεύουμε με όλη μας την ψυχή στη θετική επίδραση που μπορεί να έχει το πρόγραμμα αυτό στην ελληνική κοινωνία και θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε για όλα τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και να δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις οργανώσεις που συμμετέχουν στον αγώνα να ακουστούν, να μεταφέρουν το μήνυμά τους μεταξύ των κόλπων όχι μόνο της δρομικής κοινότητας αλλά και όλων των ενεργών πολιτών αυτής της χώρας.

Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών μπορεί να αποτελέσει μοναδικό όχημα μετάδοσης μηνυμάτων θετικής δράσης και συμμετοχής και αξίζει πραγματικά η συμμετοχή όλων των ΜΚΟ με επίκεντρο τον άνθρωπο τόσο στον ίδιο τον αγώνα όσο και στις ευρύτερες δράσεις του».

Πηγή: NaturaNrg #33

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code