Από το 1985, το Meatout έχει γίνει η μεγαλύτερη εκστρατεία διατροφής σε παγκόσμιο επίπεδο για την καθημερινή ζωή. Η μέρα προωθεί μια δίαιτα χωρίς κρέας για να βελτιώσει την υγεία, να προστατεύσει το περιβάλλον και να σώσει τα ζώα.
της Μαρίας Γκέκα
Η καθιέρωση της 20ης Μαρτίου ως Ημέρας Αποχής από το Κρέας (Meat Out) έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής οργάνωσης FARM (Farm Animal Reform Movement) το 1985. Έκτοτε διαδόθηκε και εκτός συνόρων των Η.Π.Α. βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος σε αρκετές χώρες του δυτικού μοντέλου ζωής και πολιτισμού. Στις 20 Μαρτίου ημέρα εαρινής ισημερίας χιλιάδες ευαισθητοποιημένοι πολίτες σε όλο τον κόσμο, υπέρμαχοι των ζώων και του περιβάλλοντος αλλά και υποστηρικτές της υγιεινής διατροφής, θα καλωσορίσουν την άνοιξη με την 32η διοργάνωση του Meatout Day (Ημέρα Αποχής από το Κρέας).
Ζούμε στην εποχή της βιομηχανικής κτηνοτροφίας, η οποία έχει εξελιχθεί σε ένα έγκλημα που δεν πρέπει να περνάει πλέον απαρατήρητο. Τι είναι αυτό που πλέον καθιστά την μαζική, ανεξέλεγκτη κρεατοφαγία μη βιώσιμη και σίγουρα μη ηθική; Οι λόγοι είναι πολλοί:
Προβλήματα Υγείας
- Η κρεατοφαγία έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, εγκεφαλικού, διαβήτη, σεξουαλικής ανικανότητας και διάφορων μορφών καρκίνου. Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Έρευνας για τον καρκίνο (AICR) συσχέτισε σε έρευνά του την κρεατοφαγία με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και του μαστού.
- Η αφύσικη τροφή που τρώνε τα εκτρεφόμενα ζώα (ιχθυάλευρα, αλεσμένα κόκκαλα, νύχια, τρίχες κλπ), οι άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους και η υπερβολική χορήγηση αντιβιοτικών και ορμονών, καθιστούν την κατανάλωση κρέατος εντελώς επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.
- Η κατανάλωση κρέατος δεν ενέχει μόνο προσωπικό κίνδυνο αλλά απειλεί την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο: Τα ζώα που προορίζονται για σφαγή υποβάλλονται σε συνεχή παροχή αντιβιοτικών. Αυτό δημιούργησε το φαινόμενο της μικροβιακής ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, μία από τις απολύτως επείγουσες κρίσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα στον τομέα της υγείας.
Περιβαλλοντική καταστροφή
H σύγχρονη κτηνοτροφία και η κατ’ επέκταση μεγακτηνοτροφία έγινε παγκοσμίως η κύρια πηγή μόλυνσης και περιβαλλοντικής καταστροφής.
Απελευθέρωση αερίων θερμοκηπίου
Τα εκτρεφόμενα ζώα παράγουν το 18% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, περισσότερο δηλαδή από όλες τις μεταφορές μαζί. Συγκεκριμένα, η κτηνοτροφία ευθύνεται για τα παρακάτω:
- 9% του διοξειδίου του άνθρακα
- 37% του συνολικού μεθανίου που εκλύεται στην ατμόσφαιρα
- 64% της αμμωνίας που συμβάλλει στην όξινη βροχή και που προκαλείται από την εξάτμιση των ούρων των ζώων και την υγρασία της κοπριάς τους,
- 65% του νιτρικού οξέος (296 φορές πιο ισχυρό από το CO 2).
- τεράστιες ποσότητες αζώτου που απελευθερώνονται από τα λιπάσματα για την παραγωγή ζωοτροφών
Σπατάλη φυσικών πόρων και ενέργειας
- Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ευθύνεται για την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ του 50% των 607.000 τετραγωνικών μέτρων των ΤΡΟΠΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝ που καταστρέφονται κάθε λεπτό.
- Το 78% της συνολικής καλλιεργήσιμης έκτασης και των βοσκοτόπων χρησιμοποιείται για την εκτροφή ζώων. Ενώ πολλά δάση έχουν αποψιλωθεί για να γίνουν βοσκοτόπια.
- Για τις ανάγκες της κτηνοτροφίας , οι αγροί καλλιεργούνται με μονοκαλλιέργειες και έτσι δεν μπορούν να διατηρήσουν τα εδάφη την γονιμότητά τους.
- Για να παραχθεί ένα κιλό κρέας χρειάζονται 22.000 λίτρα νερού σε σύγκριση με τα 200 λίτρα νερού που απαιτούνται για να παραχθεί ένα κιλό σιτάρι.
- Η ενέργεια που καταναλώνεται για την παραγωγή ενός κιλού χοιρινού και ενός κιλού βοδινού, είναι 8.3 και 12.8 kWh αντίστοιχα. Συγκριτικά, η παραγωγή ενός κιλού φασολιών απαιτεί μόνο 0.86 kWh και ενός κιλού πατατών μόνο 0.44 kWh.
- Για να παραχθεί ένα κιλό πρωτεΐνης κρέατος χρειάζονται 7 κιλά πρωτεΐνης φυτών που μπορεί να καταναλώσει ένα άτομο. Αυτό είναι μια απώλεια πρωτεϊνών που θα μπορούσαν να θρέψουν τα εκατομμύρια ανθρώπων στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.
- Το 25% του πληθυσμού της γης υποσιτίζεται. Κυρίως της χρησιμοποίησης της γης για την παραγωγή ζωοτροφών και της διατροφής των ζώων με δημητριακά και σόγια, όταν αυτά θα μπορούσαν να θρέψουν τον υποσιτιζόμενο κόσμο. Για 1 κιλό κρέατος απαιτείται γη που θα μπορούσε να παράξει 12 κιλά όσπρια.
Υποβάθμιση εδάφους και μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα
Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος για δημιουργία βοσκοτόπων, την υπερβόσκηση, και τη διάβρωση του εδάφους από τα περιττώματα όλων αυτών των ζώων, είναι ραγδαία. Ο υδροφόρος ορίζοντας μολύνθηκε από τα φυτοφάρμακα και τα πάσης φύσεως χρησιμοποιούμενα αγροχημικά για την παραγωγή ζωοτροφών. Οι δισεκατομμύρια τόνοι περιττωμάτων που μολύνουν το νερό και τον αέρα δημιουργούν μικρά «αγροτικά» Τσερνομπίλ. Επιπλέον, τα ζωικά απόβλητα προκαλούν ευτροφισμό στα υδάτινα και θαλάσσια οικοσυστήματα.
Αφανισμός της θαλάσσιας ζωής
Η μαζική εκτροφή των εκατομμυρίων ζώων αφανίζει τη ζωή και από τις θάλασσες αφού περίπου το 50% των ψαριών που αλιεύονται χρησιμοποιούνται ως τροφή για τα ζώα. Αυτά τα ζώα καταναλώνουν περισσότερους τόνους ψαριών από ότι όλοι οι καρχαρίες, τα δελφίνια και οι φώκιες ολόκληρου του πλανήτη.
Ηθικά ζητήματα
Οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και μεταφοράς των ζώων, αλλά και η ίδια η φρικαλέα διαδικασία σφαγής τους είναι σοκαριστική… Σήμερα οι άνθρωποι σκοτώνουν περίπου 60 δισεκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο, εκτός των δισεκατομμυρίων ψαριών και άλλων θαλάσσιων ζώων. 456.000.000 τόνους κρέατος, αναμένεται να καταναλώνουμε έως το 2050. Tο 1961, η συνολική παγκόσμια προσφορά κρέατος δεν ξεπερνούσε τα 71 εκατομμύρια τόνους. Η δε παραγωγή γάλακτος προβλέπεται να αναρριχηθεί από 580 σε 1043 εκατ. τόνους.
Παρόλες αυτές τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις, η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων αυξάνεται κάθε χρόνο…
Να θυμάστε…
Οι μπριζόλες δεν εμφανίζονται μαγικά στο πιάτο μας. Έχουμε προσωπική, ηθική καταναλωτική ευθύνη.
Πηγή: naturanrg T.91