ΟμορφιάΑντιγήρανσηΜειώστε τα AGE’s κι αυξήστε τα χρόνια σας!

Μειώστε τα AGE’s κι αυξήστε τα χρόνια σας!

Ξέρετε τι σημαίνει AGE? Οι πιο πολλοί θα απαντήσουν απλά ηλικία. Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι σημαίνει στο βάθος της η λέξη. Είναι λοιπόν τα αρχικά Advanced glycation end-products. Δηλαδή τα προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης.(AGE’s) Μειώστε τα AGE’s κι αυξήστε τα χρόνια σας!

♦ Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός – Πρόεδρος της Ayurveda Hellas ΑΕ,
Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α.

Τι είναι η γλυκοζυλίωση

Γλυκοζυλίωση (η αντίδραση Maillard) είναι η αντίδραση κατά την οποία μια γλυκάνη (ένας πολυσακχαρίτης η ένας ολιγοσακχαρίτης) προσδένεται σε πρωτεΐνες, λιπίδια η άλλα οργανικά μόρια χωρίς την παρουσία ενζύμου. Πιο συνηθισμένα αναφέρεται ως η αντίδραση γλυκόζης με πρωτεΐνη χωρίς την παρουσία ενζύμου. Έχει δε να κάνει με εσωτερικούς παράγοντες (γλυκοζυλιωμενες πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στα κύτταρα και διαταράσσουν τη λειτουργία τους) και εξωτερικούς παράγοντες (όπως το κάπνισμα και οι παραψημένες τροφές).

Τα AGEs συσσωρεύονται στο κολλαγόνο στο δέρμα μας, στον κερατοειδή, τον εγκέφαλο, το νευρικό μας σύστημα, στις αρτηρίες και σε όλα τα ζωτικά όργανα καθώς γερνάμε. Έρευνες έδειξαν πως τα AGEs αυξάνουν το κοιλιακό λίπος που με τη σειρά του παράγει προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες, βασική αιτία πολλαπλών εκφυλιστικών ασθενειών.

Η γλυκοζυλίωση είναι μια χημική αντίδραση που προκαλείται κυρίως από την κατανάλωση γλυκών που  οδηγεί στη γήρανση του δέρματος και σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η μη ενζυμική γλυκοζυλίωση είναι ένας θανάσιμος μηχανισμός της γήρανσης, που καταστρέφει τη λειτουργία των πρωτεϊνών στο σώμα και προκαλεί χρόνιες φλεγμονές, που με τη σειρά τους προάγουν την αύξηση του σωματικού βάρους και αποτελούν αιτία πολλαπλών εκφυλιστικών ασθενειών, όπως διαβήτης, καταρράκτης, Αλτσχάιμερ, καρδιακές, νευρολογικές και νεφρικές νόσοι και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η μεθυλο-γλυοξάλη, που είναι μια ουσία που παράγεται σαν τελικό προϊόν προχωρημένης γλυκοζυλίωσης όταν το φαγητό μαγειρεύεται σε θερμοκρασία πάνω από 300 βαθμούς δείχνει τη σχέση της μεθυλο-γλυοξάλης με τις παραπάνω ασθένειες. Αυτό ισχύει και για προσυσκευασμένα τρόφιμα που έχουν παστεριωθεί, ομογενοποιηθεί, εξευγενιστεί, όπως το λευκό αλεύρι, μίγματα κέικ, κονσέρβες, κατεψυγμένα, προψημένα, καβουρδισμένα. Το φαγητό, όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, οι πρωτεΐνες γίνονται λιγότερο εύπεπτες και δεν παρέχουν όλα τα αμινοξέα στον οργανισμό. Άρα, το σώμα δεν μπορεί να παρασκευάσει τις νέες πρωτεΐνες που χρειάζεται.

Η γλυκοζυλίωση, βέβαια, προκύπτει όχι μόνο στο παραψημένο φαγητό αλλά και μέσα στο σώμα μας, όταν το σάκχαρο στο αίμα αντιδρά με τις πρωτεΐνες του σώματος. Όσο μεγαλύτερο είναι το γλυκαιμικό φορτίο της διατροφής τόσο μεγαλύτερη και η ζημιά. Αυτός είναι ένας λόγος για να αποφεύγει κανείς τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως σάκχαρα και άμυλα. Αν λοιπόν θέλετε να είστε, να φαίνεστε και να αισθάνεστε νεότεροι, αποφύγετε όλες τις μορφές της ζάχαρης όσο γίνεται περισσότερο!!

Να ξέρετε ότι:

  •  Είναι σημαντικό να καταναλώνετε γύρω στο 60% των τροφών ωμά ή ελάχιστα μαγειρεμένα. Τα υπόλοιπα να υποβάλλονται σε όσο πιο ήπια θερμική επεξεργασία γίνεται (βράσιμο στον ατμό ή ψήσιμο σε φούρνο θερμοκρασίας 80-100C είναι προτιμότερα από το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στη σχάρα).

Στόχος: η νεότητα και η μακροζωία

Ταυτόχρονα, πάρα πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αν περιορίσουμε την κατανάλωση των AGE’s αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής μας. Πρόσφατη μελέτη  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:“… Τα δεδομένα υποστηρίζουν ότι τα ενδογενή AGEs σχετίζονται με αποκλίσεις και βλάβες στη λειτουργία των οργάνων».

Τι να κάνουμε για να τα μπλοκάρουμε;

  1. Αποφεύγουμε προϊόντα με ζάχαρη, σιρόπι, φρουκτόζη, γλυκόζη, γλυκαντικές ουσίες γενικά, αλλά και κορεσμένα λιπαρά και κόκκινο κρέας.
  2. Προτιμούμε φρέσκες, ωμές τροφές, γιατί το μαγείρεμα του φαγητού σε υψηλή θερμοκρασία ευνοεί τη χημική αντίδραση. Το παράδοξο είναι ότι το ίδιο ισχύει και με τον καβουρδισμένο καφέ που πίνουμε.
  3. Αποφεύγουμε προϊόντα με φρουκτόζη, γιατί επιταχύνουν τη διαδικασία της γλυκοζυλίωσης 10 φορές περισσότερο απ’ ό,τι εκείνα που περιέχουν γλυκόζη.
  4. Σύμφωνα με τον καθηγητή Σιμ, τα καλλυντικά αυτομαυρίσματος συμβάλλουν στη γλυκοζυλίωση, καθώς προάγουν τη χημική αντίδραση επιδερμικά.
  5. Καταναλώνουμε τροφές με αντιοξειδωτικά. Έρευνες έδειξαν ότι ουσίες όπως η ρεσβερατρόλη (υπάρχει στο κόκκινο σταφύλι), η γενιστεΐνη (τη βρίσκουμε στη σόγια), η κουρκουμίνη (πλούσια πηγή είναι το κάρι) και η βιταμίνη Β6 (περιέχεται στις μπανάνες κ.λπ.) εναντιώνονται άμεσα ή έμμεσα στο μηχανισμό της γλυκοζυλίωσης.

O θαυματουργός ρόλος της κουρκουμίνης

Aνάμεσα στα προϊόντα που μπορούν να αναστείλουν το μηχανισμό της γλυκοζυλίωσης (omega 3 λιπαρά, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά), κυρίαρχη θέση έχει η benfotiamine και η κουρκουμίνη. Η ένωση αυτή είναι μια από τις πιο κλινικά δοκιμασμένες. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αναφέρει το Discovery Health. Άλλη έρευνα εξετάζει τη χρήση της κουρκουμίνης και της κουρκούμης για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ, την υψηλή χοληστερόλη και  την οστεοαρθρίτιδα. Αιώνες τώρα, οι αγιουρβεδικοί γιατροί, χρησιμοποιούν τον κουρκουμά κατά των πόνων και των φλεγμονών. Οι Αμερικανοί φυσίατροι συστήνουν συχνά το βότανο για τους πόνους των αρθρώσεων.

Oι φαρμακοβιομηχανίες τη συμπεριλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο στα σκευάσματά τους.

Ο κουρκουμάς είναι η φυσική κορτιζόνη χωρίς τις παρενέργειες. Περιέχει τους φυσικούς αναστολείς COX-2 οι οποίοι, περιέχονται και στα φαρμακευτικά παυσίπονα που συστήνονται κατά του πόνου.

  • Εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία του καρκίνου, του διαβήτη, των καρδιαγγειακών νόσων, της αρθρίτιδας και του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση Ινδών ερευνητών του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Annamalai.
  • Η κατανάλωση κουρκουμίνης σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου και του προστάτη, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Cancer Research».
  • Επιπλέον, καναδική έρευνα από το Γενικό Νοσοκομείο του Τορόντο αναφέρει ότι συμβάλλει στην επούλωση των αγγείων μετά από καρδιακά επεισόδια, ενώ μελετάται και η πιθανή προστατευτική δράση της στην πρόληψη του εγκεφαλικού.

Βέβαια κάτι που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι η βιοδιαθεσιμότητά της και η απορρόφησή της και αν αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί με κάποιες εξειδικευμένες τεχνολογίες. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.
Για να πετύχουμε πραγματικά τη μακροζωία και να μειώσουμε την ταχύτητα της γήρανσης, θα πρέπει να σκεφτούμε τον συνολικό τρόπο ζωής μας. Χιλιετηρίδες πριν η επιστήμη της Αγιουρβέδα όπως και όλα τα αρχαία ολιστικά θεραπευτικά συστήματα υγείας τόνιζαν τη σημασία των παραγόντων διατροφή, κίνηση, περιβάλλον, τρόπος ζωής, τρόπος σκέψης.

Η πολυπόθητη φυσική αντιγήρανση είναι αποτέλεσμα ενός υγιούς οργανισμού σε όλα τα
ΝΟΥΣ – ΣΩΜΑ – ΠΝΕΥΜΑ…

Πηγή: NaturaΝrg #47

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης