Αρχική NrgHealth Μελάνωμα. Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν εκτεθείτε στον ήλιο!

Μελάνωμα. Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν εκτεθείτε στον ήλιο!

Μελάνωμα. Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν εκτεθείτε στον ήλιο!

Ο ήλιος, ευεργετικός μεν, έχει όμως τους δικούς του κανόνες! Απαραίτητος για τη διατήρηση της ζωής, θετικός και αγχολυτικός για την ψυχολογία μας αλλά και θανατηφόρος αν δεν τον αντιμετωπίσουμε με σύνεση και προσοχή. Με την ακτινοβολία του μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο δέρμα μας, κι έτσι από σύμμαχος να γίνει εύκολα εχθρός, πριν καν το αντιληφθούμε! 

⇒ της Ζωής Μπαγετάκου, δερματολόγος, αφροδισιολόγος

Αν καθόμαστε με τις ώρες στον ήλιο, εκτός από εγκαύματα, πανάδες και φωτογήρανση, κινδυνεύουμε να πάθουμε καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο, εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι κινδυνεύουν περισσότερο όσοι εκτίθενται περιστασιακά στην ηλιακή ακτινοβολία (εργαζόμενοι σε κλειστούς χώρους). Δεν είναι τυχαίο ότι το μελάνωμα εμφανίζεται κυρίως στα καλυμμένα μέρη του σώματος. Σε αυτά, δηλαδή, που ο ήλιος βλέπει μόνο για 1 ή 2 μήνες κατά την περίοδο των διακοπών.

Ο ήλιος είναι ευεργετικός στη σύνθεση της βιταμίνης D, υπάρχει όμως μεγάλος συσχετισμός ανάμεσα στην έκθεση στην UV και την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Η ένταση της ακτινοβολίας UV εξαρτάται από τη γεωγραφική θέση, την εποχή, την ώρα της ημέρας και τις κλιματικές συνθήκες. Επίσης, κάποιες επιφάνειες, όπως η άμμος, το νερό, το τσιμέντο ανακλούν την UV εντείνοντας την επίδρασή της.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος, υπάρχει καταστροφή τμήματος του στρώματος του όζοντος –το οποίο δρα σαν φίλτρο- και σαν αποτέλεσμα έχουμε μικρότερη προστασία από τις βλαβερές επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Η υπεριώδης ακτινοβολία ευθύνεται για τα ηλιακά εγκαύματα και τη γήρανση. Η υπερβολική έκθεση στην UV μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καρκινογένεση αλληλεπιδρώντας με τους επανορθωτικούς μηχανισμούς του κυτταρικού DNA και ασκώντας μεταλλαξιογόνο δράση. Τέλος, η UV μπορεί να επιβραδύνει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο θα όφειλε να μπλοκάρει τη δημιουργία όγκων.

Καρκίνοι του δέρματος: όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Οι τύποι καρκίνων του δέρματος είναι κυρίως τρεις: τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα, τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα και το μελάνωμα. Οι δύο πρώτες μορφές εξελίσσονται αργά, συνήθως δεν είναι θανατηφόρες και έχουν μεγάλα ποσοστά θεραπείας. Όσο πιο νωρίς διαγνωστούν και αφαιρεθούν, τόσο πληρέστερη είναι η ίαση. Όταν διαγιγνώσκονται αργά, μπορούν να προκαλέσουν παραμορφώσεις και ουλές, τα δε ακανθοκυτταρικά μπορούν βραδέως να δώσουν μεταστάσεις. Ο κακοηθέστερος όμως όλων των όγκων είναι το κακοήθες μελάνωμα.

Μελάνωμα: η πρόληψη είναι το παν! 

Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος του δέρματος που μπορεί να αναπτυχθεί επάνω σ’ ένα προϋπάρχοντα σπίλο (ελιά) ή κατ’ ευθείαν στο υγιές δέρμα. Σχηματίζεται όταν σε κάποιες περιπτώσεις τα μελανινοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν τη χρωστική μελανίνη υφίστανται εξαλλαγή και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.
Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση αυτών των κακοηθών όγκων. Σε πολλές περιπτώσεις όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση, και όταν ο όγκος ανακαλύπτεται σε αρχικό στάδιο και δεν έχει διηθήσει βαθύτερα στις στιβάδες του δέρματος, οι πιθανότητες θεραπείας και επιβίωσης είναι μεγάλες. Αντιθέτως, όταν το μελάνωμα είναι σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να δώσει μεταστάσεις σε άλλα όργανα δια μέσου των αιμοφόρων αγγείων και των λεμφαγγείων.

Τι πυροδοτεί την εμφάνισή του;  

Παράγοντες κινδύνου για προσβολή από μελάνωμα είναι όταν:

  • υπάρχει οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό μελανώματος,
  • υπάρχει μεγάλος αριθμός σπίλων ή άτυποι σπίλοι που παρουσιάζουν αλλοιώσεις.
  • Eν πολλοίς όμως, στους παράγοντες κινδύνου για αυξημένη πιθανότητα προσβολής από μελάνωμα ανήκει και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς τους κατάλληλους μηχανισμούς φωτοπροστασίας.

Για μια …ασφαλή θέση στον ήλιο

Στις διακοπές χρειάζεται σταδιακή έκθεση στον ήλιο. Το δέρμα που δεν εκτίθεται σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα, είναι πιο ευάλωτο στην υπεριώδη ακτινοβολία. Επίσης, τα άτομα με ανοιχτό φωτότυπο, ανοιχτόχρωμα μάτια και μαλλιά, δέρμα με φακίδες ή δέρμα που καίγεται εύκολα είναι ακόμη πιο ευαίσθητα.

  • Η ένταση της UV ακτινοβολίας είναι μέγιστη το διάστημα μεταξύ 11π.μ. και 3μ.μ. Σ’ αυτό το διάστημα χρειάζεται αποφυγή της ηλιοέκθεσης.
  • Ένας απλός κανόνας είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και να προστατεύουμε το δέρμα μας με αντηλιακά προϊόντα, γυαλιά και καπέλο, όταν βλέπουμε ότι η σκιά μας είναι λίγο πιο κοντή από το ύψος μας.
  • Τα αντηλιακά φίλτρα με SPF από 2 έως 11 δίνουν μηδαμινή προστασία. Φίλτρα με SPF από 12 μέχρι 29 δίνουν μέτρια προστασία ενώ τα αντηλιακά φίλτρα με SPF 30 και άνω δίνουν υψηλή προστασία.
  • Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούμε γυαλιά με φακούς που διαθέτουν φίλτρα αντι- UV και να φοράμε καπέλο με μεγάλο γείσο.
  • Η εφαρμογή του αντηλιακού προϊόντος πρέπει να γίνεται μισή ώρα πριν από την έκθεση και να ανανεώνεται ανά 2 ώρες. Είναι αναγκαία η χρήση αντηλιακών υψηλής προστασίας με τα οποία μαυρίζουμε σταδιακά και με μεγάλη διάρκεια.
  • Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι μέθοδοι μαυρίσματος μέσω τεχνητών πηγών ακτινοβολίας δεν είναι ασφαλείς. Συντελούν στο οξειδωτικό στρες, παράγοντας ελεύθερες ρίζες και μπορούν να προκαλέσουν αλλοιώσεις των κυττάρων.

Παιδιά και ήλιος

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται κατ’ ευθείαν στον ήλιο. Τα ηλιακά εγκαύματα από την ηλικία των 5 ετών έως την ηλικία των 18  αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανίσει κανείς μελάνωμα στην ενήλικη ζωή. Για τα παιδιά προτιμούμε αντηλιακό με υφή ανθεκτική στο νερό και στην άμμο. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ρούχα με πυκνή ύφανση, ώστε να εμποδίζουν όσο είναι δυνατόν τη διείσδυση της UV. Πλέον, υπάρχουν και ρούχα εμποτισμένα με αντηλιακά φίλτρα.

Πηγή: NaturaNrg #28

Sas-endiaferei_arrow

Σπίλοι (ελιές): πότε είναι επικίνδυνοι;

Προστασία για μετά τον Ήλιο

Όταν ο ήλιος αφήνει τα σημάδια του

Προηγούμενο άρθροΓελάστε! Είναι θεραπευτικό!
Επόμενο άρθροΗ αγαπημένη μας φέτα στο μικροσκόπιο