NRGFreshΜελάσα: Μια θαυματουργή τροφή

Μελάσα: Μια θαυματουργή τροφή

Μελάσα μια θαυματουργή τροφή . Θεωρείται μία από τις θρεπτικότερες τροφές του πλανήτη, εξαιτίας του πλούσιου σε μικροθρεπτικά συστατικά διατροφικού της προφίλ.  Ο λόγος για τη μελάσα τον παχύρευστο χυμός που προκύπτει από το ζαχαροκάλαμo.

♦ Της Μαρίας Γκέκα

Υπάρχουν διαφορετικά είδη μελάσας, τα οποία διαφέρουν ως προς την ποιότητα των ζαχαροκάλαμων, τον τρόπο συγκομιδής τους και τη μέθοδο παραγωγής. Εφόσον οι μέθοδοι παρασκευής της μελάσας διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, αντίστοιχα υπάρχουν και είδη μελάσας με σημαντικές διαφορές. Και αυτό το στοιχείο έχει σημαντική αξία, που θα πρέπει να το λάβετε υπόψη σας για τη σωστή επιλογή του προϊόντος που θα καταναλώσετε.

Κατά την παραγωγή μελάσας με φυσικό τρόπο, αρχικά πρέπει να εξαχθεί ο χυμός του φυτού (συνήθως ζαχαροκάλαμου). Στη συνέχεια, ακολουθεί η φυγοκέντριση του χυμού και ο βρασμός του σε χαμηλή θερμοκρασία. Αντίθετα, κατά την παραγωγή μελάσας σε βιομηχανική κλίμακα, τα τεύτλα συνθλίβονται και βράζουν σε ειδικά μηχανήματα. Έπειτα, το σιρόπι που προκύπτει, υποβάλλεται σε εκχύλιση με σκοπό να απομακρυνθούν οι υπάρχουσες ίνες.

Μελάσα: Μια θαυματουργή τροφή

Η διατροφική αξία της Μελάσας

Η μελάσα ανήκει στις φυσικές γλυκαντικές ύλες. Η θρεπτική της αξία εξαρτάται από την μέθοδο που ακολουθείται για την παραγωγή της αλλά και από την ποιότητα του φυτού που επιλέγεται. Γενικά, η μελάσα χαρακτηρίζεται ως καλή πηγή υδατανθράκων, περιέχει ελάχιστο λίπος με τη μορφή των ω-6 λιπαρών οξέων και πολλά σημαντικά μικροθρεπτικά στοιχεία (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία). Συγκεκριμένα, η μελάσα περιέχει ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, μαγγάνιο, χρώμιο, χαλκό, φώσφορο και σημαντική ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β (νιασίνη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη).

τι είναι η μελάσα

Πολύτιμα οφέλη για την υγεία

 • Η μελάσα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι η γλυκόζη και οι υδατάνθρακες μεταβολίζονται αργά, απαιτώντας λιγότερη παραγωγή ινσουλίνης και σταθεροποιώντας το σάκχαρο στο αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποθηκεύονται λιγότερα λίπη στο ήπαρ, ενώ παράλληλα μειώνεται ο παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη 2.
 • Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε σίδηρο είναι ευεργετική και απαραίτητη σε άτομα με χαμηλό αιματοκρίτη. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Εκτός από σίδηρο, η μελάσα περιέχει φυλλικό οξύ, που μαζί με κάποιες άλλες βιταμίνες Β, οι οποίες συνδυάζονται για να σχηματίσουν το συνεργιστικό μείγμα που προάγει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ακόμη, βοηθά στα προβλήματα τριχόπτωσης που προέρχονται από έλλειψη σιδήρου. Προσφέρει άμεση τόνωση στον οργανισμό απομακρύνοντας το αίσθημα της κόπωσης. Ιδανική για την περίοδο της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της εμμήνου ρύσης, όπου ο γυναικείος οργανισμός χρειάζεται περισσότερο σίδηρο και ασβέστιο.

Μελάσα: Μια θαυματουργή τροφή

 • Ο χαλκός, το σελήνιο και ο σίδηρος, είναι στοιχεία που συναντώνται στη μελάσα και είναι γνωστό ότι βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των οστών. Εξάλλου η ύπαρξη ασβεστίου βοηθάει την υγεία των οστών αφού παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία τους και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
 • Έπειτα υπάρχει το μαγνήσιο σε αφθονία, μαζί με το ασβέστιο. Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για την εξισορρόπηση του ασβεστίου για την παραγωγή οστών και την ενέργεια. Είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Το εν λόγω μέταλλο είναι απαραίτητο για περισσότερες από 300 μεταβολικές διεργασίες και τη σύνθεση σχεδόν όλων των άλλων μετάλλων και βιταμινών. Ωστόσο, αρκετοί επαγγελματίες υγείας έχουν δηλώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει έλλειψη μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι επίσης χρήσιμο για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Τα ανεπαρκή επίπεδα μαγνησίου μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκούς σπασμούς, συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού μυός, που φυσικά σχετίζεται με αρρυθμίες ή ακόμα και καρδιακές προσβολές.
 • Το κάλιο είναι ένα άλλο ορυκτό που υπάρχει σε αφθονία στη μελάσα Η έλλειψη καλίου έχει ως αποτέλεσμα αδύναμους μύες και θεωρείται παράγοντας πρόκλησης αρθρίτιδας. Το κάλιο βοηθά επίσης στη διατήρηση ενός ήρεμου νευρικού συστήματος και ενισχύει την υγεία της καρδιάς.
 • Το μαγγάνιο, είναι ένα ακόμη ιχνοστοιχείο που διαθέτει η μη θειούχα μελάσα. Τα ιόντα μαγγανίου λειτουργούν με έναν αριθμό ενζύμων και είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Όπως το μαγνήσιο, το μαγγάνιο υποστηρίζει επίσης την κυτταρική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και είναι ευεργετικό για το νευρικό σύστημα.
 • Άλλα μέταλλα που εμφανίζονται σε αφθονία είναι ο χαλκός και ο ψευδάργυρος (ιδιαίτερα σημαντικός για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού). Συνεργώντας ο χαλκός με τον ψευδάργυρο, βοηθά στην εξάλειψη της βλάβης από την οξείδωση.

Διαβάστε ακόμα ⇒ Προβιοτικά : Πώς να χάσετε βάρος και λίπος στην κοιλιά

Αντιοξειδωτική Δράση

Θωρακίζει τον οργανισμό με τις ολικές πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά γνωστά για την αντικαρκινική τους δράση. Σύμφωνα με έρευνα, η μελάσα περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από  άλλα φυσικά γλυκαντικά, όπως το σιρόπι σφενδάμου.

Οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα αντιοξειδωτικά της μελάσας, μπορούν να προστατέψουν τα κύτταρα από βλάβες λόγω του οξειδωτικού στρες (βλάβες που σχετίζονται με τον καρκίνο και άλλες ασθένειες).

Ανάμεσα στα άλλα τονώνει τη μνήμη και την πνευματική συγκέντρωση, ενώ συμβάλλει στην μείωση του στρες λόγω της περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη Β6 και μαγνήσιο. Ενισχύει τη libido, βοηθά στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και στη γονιμότητα.

θρεπτική αξία μελάσας

Η μελάσα στη δίαιτα

Είναι κατάλληλη για όσους κάνουν δίαιτα γιατί:

 • Αποδίδει 15 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού. Δεν δημιουργεί κυτταρίτιδα, επειδή περιέχει φυσικά σάκχαρα, τα οποία αφομοιώνονται πλήρως από τον οργανισμό χωρίς να αποθηκεύονται σε λίπος. Αντιθέτως, αυξάνει τον ρυθμό μεταβολισμού, επιταχύνει τις καύσεις και συμβάλλει έτσι στη μείωση του λίπους.
 • Ένα κουταλάκι μόνο ικανοποιεί την ανάγκη μας για γλυκό με φυσικό τρόπο, άμεσα αλλά και μακροχρόνια, μιας και γεμίζει τις αποθήκες του οργανισμού με την απαραίτητη γλυκόζη που χρειάζεται. Tέλος, η υπακτική της δράση, βοηθά στη λύση της δυσκοιλιότητας και την βελτίωση των συνηθειών του εντέρου.
 • Προκαλεί αίσθημα κορεσμού και ικανοποιεί την ανάγκη μας για γλυκό με φυσικό τρόπο. Έτσι αποζητάμε όλο και λιγότερη ζάχαρη, μειώνονται οι κρίσεις υπογλυκαιμίας και ο κίνδυνος παχυσαρκίας καθώς και οι ασθένειες που προκαλεί, όπως ο διαβήτης.

Χρήσεις

 • Είναι η πλέον κατάλληλη για ζαχαροπλαστική, για γλυκά και αρτοσκευάσματα, όπως ψωμί, κέικ, κουλούρια, μπάρες. Για μαγειρική χρήση όπως γλυκόξινες σάλτσες, κόκκινες σάλτσες, μαρινάδες και σαλάτες. Δένει τέλεια με όλες τις συνταγές, βελτιώνοντας το γευστικό αποτέλεσμα.
 • Συνδυάζεται άριστα με χυμούς, smoothies, τσάι, γάλα, γιαούρτι, δημητριακά, ταχίνι, καφέ.
 • Είναι ιδανική για τα παιδιά, σκέτη ή αναμεμειγμένη στα αγαπημένα τους προϊόντα (κέικ ή σπιτική πραλίνα φουντουκιού).
 • Μπορεί να προστεθεί σε σπόρους κακάο ή στο κακάο για όσους λατρεύουν τη σοκολάτα.

Στις συνταγές, απαιτείται η μισή ποσότητα μελάσας σε σχέση με την αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης που αναγράφεται στη συνταγή.

 Επιλέξτε

Επιλέξτε μελάσα ανώτερης ποιότητας, να μην είναι προϊόν απόσταξης, χωρίς καμία επεξεργασία, που να παραγεται από καλής ποιότητας ζαχαροκάλαμο με την παλιά παραδοσιακή συνταγή της φυγοκέντρισης και του βρασμού σε χαμηλή θερμοκρασία.

Πηγή: naturanrg 133owww.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code