ΔιατροφήΜέλι Manuka 7 Οφέλη για την υγεία

Μέλι Manuka 7 Οφέλη για την υγεία

Το μέλι Manuka είναι ένα είδος μελιού που προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία. Παράγεται από μέλισσες που επικονιάζουν το λουλούδι Leptospermum scoparium, κοινώς γνωστό ως θάμνος Manuka. Μέλι Manuka 7 Οφέλη για την υγεία

της Μαρίας Γκέκα

Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του μελιού Manuka είναι αυτές που το ξεχωρίζουν από το παραδοσιακό μέλι. Η μεθυλογλυοξάλη (MGO) είναι το ενεργό συστατικό, που είναι υπεύθυνο για αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στο πανεπιστήμιο της Δρέσδης, η MGO καθιστά το μέλι Manuka 100 φορές πιο δραστικό από το κοινό μέλι. Επιπλέον, το μέλι Manuka έχει αντιικά, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την επούλωση πληγών, την ανακούφιση του πονόλαιμου, την πρόληψη της τερηδόνας και τη βελτίωση των πεπτικών προβλημάτων. Μέλι Manuka 7 Οφέλη για την υγεία

Ο τρόπος για να ξεχωρίσουμε το αυθεντικό μέλι Manuka είναι η περιεκτικότητα σε MGO και η προέλευσή του. Είναι σημαντικό για τον καταναλωτή να ελέγχει στην ετικέτα αυτούς τους δυο παράγοντες. Η περιεκτικότητα σε MGO ποικίλει από 30 έως 1000. Το μέλι MGO 100+ είναι εξαιρετικό, ενώ το MGO 550+ έχει τα υψηλότερα επίπεδα σε μεθυλογλυοξάλη που διατίθεται στο εμπόριο και θεωρείται φυσικό θεραπευτικό.

7 Οφέλη για την υγεία με βάση την επιστήμη

Δείτε παρακάτω 7 σημαντικά οφέλη του για την υγεία μας, όλα βασισμένα σε επιστημονικές έρευνες!

Επούλωση πληγών

Το 2007, το μέλι Manuka εγκρίθηκε από τον FDA των ΗΠΑ ως βέλτιστη επιλογή για τη θεραπεία τραυμάτων. Το μέλι διαθέτει αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, υψώνοντας ένα προστατευτικό φράγμα που αποτρέπει τις μικροβιακές μολύνσεις στην πληγή.

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι Manuka μπορεί να ενισχύσει την επούλωση των πληγών, να ενισχύσει την αναγέννηση του ιστού και ακόμη και να μειώσει τον πόνο σε ασθενείς που υποφέρουν από εγκαύματα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, μια μελέτη δύο εβδομάδων διερεύνησε τα αποτελέσματα της εφαρμογής ενός επιδέσμου μελιού Manuka σε 40 άτομα με μη επουλωτικές πληγές.  Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των διαβητικών ελκών. Μια μελέτη στη Σαουδική Αραβία διαπίστωσε ότι οι επίδεσμοι από μέλι Manuka, όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τη συμβατική θεραπεία τραυμάτων, θεραπεύουν τα διαβητικά έλκη αποτελεσματικότερα από οποιαδήποτε συμβατική θεραπεία. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και μια ελληνική μελέτη σε ασθενείς με διαβητικό έλκος ποδιού.

Τέλος, το μέλι Manuka είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία λοιμώξεων τραυμάτων που προκαλούνται από στελέχη ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, όπως ο Staphylococcus aureus (MRSA). Ο MRSA είναι ανθεκτικό βακτήριο στις αντισταφυλοκοκκικές πενικιλλίνες και προκαλεί λοίμωξη σε άτομα με μειωμένους μηχανισμούς άμυνας.

Διαβάστε επίσης ⇒ Τα θαύματα της μέλισσας: μέλι, πρόπολη, γύρη, βασιλικός πολτός

Στοματική υγεία

Μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι Manuka αντιμετωπίζει τα επιβλαβή στοματικά βακτήρια που σχετίζονται με το σχηματισμό πλάκας, τη φλεγμονή των ούλων και τη φθορά των δοντιών. Συγκεκριμένα, έρευνα έδειξε ότι το μέλι Manuka με υψηλή αντιβακτηριακή δράση είναι αποτελεσματικό στην αναστολή της ανάπτυξης επιβλαβών στοματικών βακτηρίων όπως τα P. gingivalis και A. actinomycetemcomitans.

Καταπραΰνει τον πονόλαιμο

Το μέλι Manuka χάρη στις αντιικές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες, όχι μόνο επιτίθεται στα επιβλαβή βακτήρια, που προκαλούν φλεγμονή στο λαιμό, αλλά καλύπτει επίσης την εσωτερική επένδυση του λαιμού για μια καταπραϋντική δράση.
Μια πρόσφατη μελέτη σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου παρατήρησε τις επιδράσεις της κατανάλωσης μελιού Manuka στον Streptococcus mutans, έναν τύπο βακτηρίων που ευθύνονται για τον πονόλαιμο. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές βρήκαν σημαντική μείωση του Streptococcus mutans μετά την κατανάλωση μελιού Manuka.

Διαβάστε επίσης ⇒ 7 σπουδαία βοτανικά τσάγια για το άσθμα

Έλκος στομάχου

Το έλκος στομάχου είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι. Πρόκειται για πληγές που σχηματίζονται στην επένδυση του στομάχου, προκαλώντας πόνο, ναυτία και φούσκωμα. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένας κοινός τύπος βακτηρίων που ευθύνεται για την πλειοψηφία των γαστρικών ελκών. Μια μελέτη in vitro δείχνει ότι το μέλι Manuka μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του έλκους στομάχου ως χρήσιμος αντιβακτηριακός παράγοντας κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Παρόλα αυτά απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη αξιολόγηση της δράσης του.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια συχνή πεπτική διαταραχή. Τα συναφή συμπτώματά του περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, διάρροια, κοιλιακό άλγος και ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η τακτική κατανάλωση μελιού Manuka μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των συμπτωμάτων.

Κυστική ίνωση

Η κυστική ίνωση είναι μια κληρονομική διαταραχή που βλάπτει τους πνεύμονες και μπορεί επίσης να επηρεάσει το πεπτικό σύστημα και άλλα όργανα. Επηρεάζει τα κύτταρα που παράγουν βλέννα, με αποτέλεσμα η βλέννα να είναι ασυνήθιστα παχιά και κολλώδης. Αυτή η παχιά βλέννα φράζει τους αεραγωγούς και τους πόρους, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή.
Το μέλι Manuka έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Μια μελέτη παρατήρησε την αποτελεσματικότητα του μελιού Manuka έναντι αυτών των βακτηρίων σε άτομα με κυστική ίνωση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αναστέλλει την ανάπτυξή τους και λειτουργεί σε συνδυασμό με αντιβιοτικά.

Ακμή

Σύμφωνα με έρευνες, η αντιμικροβιακή δράση του μελιού Manuka, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα προϊόν χαμηλού pH, ενδείκνυται για την καταπολέμηση της ακμής. Παρόλα αυτά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να χαρακτηριστεί το μέλι Manuka ως σπιτικό φάρμακο για την ακμή με αποδεδειγμένα αποτελέσματα.

Πηγή: Naturanrg123o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code