ΔιατροφήSuper foodsΜέλι Manuka: το πανίσχυρο φυσικό αντιβιοτικό

Μέλι Manuka: το πανίσχυρο φυσικό αντιβιοτικό

Το μέλι Manuka δεν είναι συνηθισμένο μέλι. Είναι μια υπερ-τροφή, γιατί διαθέτει έναν παράγοντα που το καθιστά πραγματικά μοναδικό και πολύτιμο: η ισχυρή, επιστημονικά αποδεδειγμένη, αντιβιοτική δύναμη, ικανή να αγωνίζεται και να νικήσει πολλές παθολογίες, που ούτε τα χημικά αντιβιοτικά δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν.

της Μαρίας Γκέκα

Περιέχει μοναδικούς ευεργετικούς παράγοντες που το ξεχωρίζουν από άλλους τύπους μελιού και είναι φυσικά αντιφλεγμονώδες. Θέλετε παραδείγματα; Καταπολεμά αποτελεσματικά:

  • Το ελικοβακτήριο του πυλωρού (Helicobacter Pylori) που προκαλεί τα περισσότερα έλκη στομάχου).
  • Το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli (η πιο κοινή αιτία μολυσμένων τραυμάτων – προκαλεί το 80% περίπου των οξέων λοιμώξεων ).
  • Τον πυογόνο στρεπτόκοκκο (Streptococcus pyogenes). Προκαλεί πονόλαιμο, φαρυγγίτιδα, και στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, η οποία είναι η συχνότερη μικροβιακή νόσος της παιδικής ηλικίας.

Πώς παράγεται;

Το μέλι manuka παράγεται από μέλισσες που συλλέγουν νέκταρ από τα άνθη του manuka, που στην παραδοσιακή Maori είναι το φυτό Leptospermum scoparium, ένας στιβαρός αειθαλής θάμνος που αναπτύσσεται μακριά από οποιαδήποτε ρύπανση για χιλιάδες χρόνια μόνο στα αμόλυντα τμήματα της Νέας Ζηλανδίας. Τα φυτά manuka καλύπτονται για πολλούς μήνες από πολλά ροζ, λευκά και σκούρα κόκκινα λουλούδια, τα οποία είναι εξαιρετικά ελκυστικά για τις μέλισσες και των οποίων το χρώμα εξαρτάται από την ποσότητα χρωμίου που υπάρχει στο έδαφος.

Πρώτοι οι Μαορί, οι αυτόχθονες της Ν. Ζηλανδίας ανακάλυψαν το μοναδικό παραδοσιακό γιατρικό. Οι Μαορί, εκτός από το μέλι χρησιμοποιούσαν τμήματα του κορμού και αποξηραμένα φύλλα του δένδρου, για να παρασκευάσουν τσάι δραστικό για κρυολογήματα, βρογχίτιδες, γαστρεντερίτιδες και ρευματισμούς.
Λέγεται ότι αυτό το τσάι προσφέρθηκε ως τονωτικό στον Captain Hook, όταν έφτασε στο νησί και εκείνος με τη σειρά του το πρόσφερε στα μέλη του πληρώματος για τόνωση και προστασία του ανοσοποιητικού.

Στο ερευνητικό μικροσκόπιο

Για κάποιο διάστημα η θεραπευτική δράση του μελιού ξεχάστηκε, αλλά πριν 30 χρόνια οι επιστήμονες άρχισαν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις σπουδαίες αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες.
Στο πλαίσιο εργαστηριακών μελετών έχει παρατηρηθεί ότι το μέλι manuka εμποδίζει την ανάπτυξη περίπου 60 ειδών βακτηρίων, μεταξύ των οποίων και ορισμένα που παρουσιάζουν αντίσταση στα διαθέσιμα αντιβιοτικά, επομένως θα μπορούσε πιθανώς να αξιοποιηθεί στον τομέα της φαρμακολογίας. Η έρευνα έδειξε την ικανότητα του μελιού να καταστρέφει επιτυχώς διάφορα βακτήρια όπως ο Staphylococcus aureus, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα λόγω της υψηλής αντοχής τους σε ποικίλα είδη αντιβιοτικών. Επιπροσθέτως, εξακριβώθηκαν και οι αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντιιικές, αντιοξειδωτικές, αντισηπτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες του manuka μελιού.

meli-manuka

Πού οφείλεται η μεγάλη αντιβιοτική του ικανότητα;

Για να κατανοήσουμε το θέμα, είναι χρήσιμο να ξεκινήσουμε ως εξής:

♦  Όλοι οι τύποι μελιού έχουν κάποιες αντιβακτηριακές ιδιότητες λόγω της παρουσίας υπεροξειδίου του υδρογόνου. Ο λόγος, που αυτό το φυσικό αντισηπτικό μειώνεται δραστικά ή πολύ συχνά εξαλείφεται εντελώς έχει να κάνει με παράγοντες, όπως η θερμότητα, το φως και ειδικά η παρουσία της καταλάσης, ένα ένζυμο που βρίσκεται σε αφθονία στους ιστούς και στον ανθρώπινο ορό. Στην πραγματικότητα, μόλις το «φυσιολογικό» μέλι καταπίνεται και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό, το ένζυμο καταλάση αποσυνθέτει το υπεροξείδιο του υδρογόνου εξαλείφοντας ένα μεγάλο μέρος της αντιβακτηριακής του αποτελεσματικότητας.

♦ Ξεκινώντας από αυτές τις εκτιμήσεις του καθηγητή Βιοχημείας Peter Molan του Πανεπιστημίου Waikato στη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος απέδειξε επιστημονικά ότι οι ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού Manuka δεν απορρέουν από την παρουσία του υπεροξειδίου του υδρογόνου. Με τη διεξαγωγή μιας σειράς εργαστηριακών δοκιμών φάνηκε ότι το μέλι Manuka διατηρεί ανέπαφη την ίδια αντιβακτηριακή του δράση.

♦ Για το λόγο αυτό οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού  manuka έχουν ονομαστεί από τον ίδιο ως nonperoxide activityNPA (μη υπεροξειδική δραστικότητα).

Ποια είναι τα συστατικά του Μανούκα;

Τρία είναι τα βασικά συστατικά που υπάρχουν στο μέλι Μανούκα και το κάνουν να ξεχωρίζει:

1. Μεθυλογλυοξάλη (MGO): Έχει αξιόλογη δράση ενάντια σε ποικίλα βακτήρια (π.χ. Μικρόβιο Πρωτέας, Enterobacter cloacae).

2. Διυδροξυακετόνη (DHA): Βρίσκεται στο νέκταρ των λουλουδιών του μανούκα και μετατρέπεται σε μεθυλογλυοξάλη κατά τη διαδικασία παραγωγής του μελιού.

3. Λεπτοσπερίνη: Πρόκειται για μια φυσική χημική ουσία στο νέκταρ των λουλουδιών του και είναι ενδεικτική για την «αυθεντικότητα» του μελιού.

Κατά της γήρανσης

Σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο είδος μελιού, το manuka έχει τα υψηλότερα επίπεδα πολυφαινολών και τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση, χαρακτηριστικά που βοηθούν στην προστασία της επιδερμίδας από τις οξειδωτικές βλάβες, όπως αυτές που προκαλούνται από τη ρύπανση και τις ακτίνες UV.
Επίσης, όντας πλούσιο σε σάκχαρα και με 4 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία από οποιοδήποτε άλλο μέλι, διεγείρει τους ινοβλάστες και τα κερατινοκύτταρα που παράγουν κολλαγόνο, συμβάλλοντας στην επανόρθωση των βλαβών και τη συγκράτηση της υγρασίας στον επιδερμικό φραγμό.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα κατά προτίμηση πριν το πρωινό. Συνιστάται να το πάρετε με κάποιο ψωμί ή φρούτο για να αυξήσετε την αφομοίωση του από το σώμα. Αποφύγετε να πίνετε για τα επόμενα 15 έως 20 λεπτά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στοματικά όσο και τοπικά.
Σε περίπτωση δερματικών προβλημάτων, ερεθισμών, τραυμάτων, έρπητα, εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα manuka στο προσβεβλημένο μέρος και προστατέψτε το με ένα μικρό επίδεσμο.

Προσοχή!

Δεν έχουν όλα τα μέλια Manuka έχουν τις ίδιες αντιβακτηριακές ιδιότητες. Η «δύναμη» επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες (το έργο των μελισσών στα δέντρα διαφόρων ειδών, ο τρόπος και ο χρόνος της συγκομιδής, κλπ Και, επίσης, αλλάζει σημαντικά από παρτίδα σε παρτίδα. Δεδομένου ότι η θερμότητα και το φως εξαλείφουν τα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να εξοντώσουν τα ευεργετικά ένζυμα στο μέλι, αναζητήστε ένα εντελώς ακατέργαστο, μη παστεριωμένο, καθαρό μέλι manuka.

Πηγή: naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης