Υλικά για μελιτζάνες μαριναρισμένες
- 1 κιλό μελιτζάνες
- 4 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
- 4 κουταλάκια βασιλικός ή δυόσμος
- 1 πρέζα πιπέρι
- 4 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 1 λίτρο ξίδι
- 1 λίτρο ελαιόλαδο, κατά προτίμηση έξτρα παρθένο βιολογικής καλλιέργειας
- 1 πρέζα τσίλι σε σκόνη
- χοντρό αλάτι
Εκτέλεση
- Πλένετε καλά και σκουπίζετε τις μελιτζάνες. Τις κόβετε σε φέτες πάχους 1,5 εκατοστών περίπου και αφού τους ρίξετε χοντρό αλάτι, τις αφήνετε μέχρι να στραγγίξουν. Ξεπλένετε με νερό για να φύγει το αλάτι και τις τοποθετείτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να στραγγίξουν και πάλι.
- Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά σας. Ψήνετε τις μελιτζάνες στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
- Βάζετε και τις μελιτζάνες στο μπολ και ανακατεύετε καλά, μέχρι να καλυφθούν και οι δυο επιφάνειες κάθε ροδέλας με το μίγμα. Αφήνετε το μίγμα να “ξεκουραστεί” για 4 ώρες.
- Στη συνέχεια τοποθετείτε τις μελιτζάνες ανά στρώματα σε αποστειρωμένα βαζάκια, χωρίς να πιέζονται για να χωρέσουν. Αν χρειάζεται, προσθέτετε ακόμη περισσότερο λάδι ώστε να καλυφθούν μέχρι επάνω οι μελιτζάνες. Κλείνετε καλά τα βαζάκια και αφήνετε και πάλι τις μελιτζάνες να ξεκουραστούν. Την επόμενη μέρα είναι έτοιμες.
tips
- Προσέχετε, ώστε κάθε φορά που μειώνεται η στάθμη του λαδιού να προσθέτετε ελαιόλαδο για να παραμένουν οι μελιτζάνες πάντα σκεπασμένες.
- Αφήνετε τα βαζάκια σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο μέχρι να αναπτυχθεί μια πλούσια γεύση. Διατηρούνται στο ψυγείο για 3 μήνες περίπου.
Δοκιμάστε, επίσης, να φτιάξετε μαριναρισμένο κολοκυθάκι και λιαστές ντομάτες με κάπαρη.
Μικρά μυστικά για σίγουρη επιτυχία
- Για να διαφυλάξετε την καλή τους γεύση, τα λαχανικά χρειάζονται ένα μήνα ανάπαυσης μέσα στο λάδι πριν καταναλωθούν.
- Αν τα λαχανικά δεν είναι από τη φύση τους ξινά, όπως για παράδειγμα οι ντομάτες, μην ξεχνάτε να προσθέσετε ξίδι ή φυσικό χυμό λεμονιού. Είναι απολύτως απαραίτητο να δημιουργήσετε όξινο περιβάλλον, ώστε να εμποδίσετε την ανάπτυξη μυκήτων και άλλων επικίνδυνων μικροοργανισμών που παράγουν μια δηλητηριώδη τοξίνη.
- Τις σπιτικές κονσέρβες μπορείτε να τις καταναλώσετε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου σαν συνοδευτικό πιάτο ή σαν ορεκτικό.
Η αποστείρωση των βάζων
Τα πιο κατάλληλα σκεύη για να αποθηκεύσετε τα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού είναι τα γυάλινα βαζάκια και μάλιστα τα χρωματιστά και όχι τα διαφανή, για να προστατεύονται από το φως. Πριν τα χρησιμοποιήσετε, πλύνετε τα βάζα πολύ καλά, ξεπλύντε τα με πολύ καυτό νερό και αναποδογυρίστε τα μέχρι να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, βάλτε τα βάζα όρθια στο φούρνο, στους 150ºC για 30 περίπου λεπτά. Όταν τα βγάλετε από το φούρνο, χρησιμοποιείστε τα αμέσως για να παραμείνουν αποστειρωμένα όταν τα γεμίσετε. Τα καπάκια πρέπει επίσης να βράζονται ή να ξεπλένονται με πολύ καυτό νερό. Για να μην καείτε, φορέστε βαμβακερά γάντια.