GreenΒιολογικάΜέντα στο μπαλκόνι σας

Μέντα στο μπαλκόνι σας

Το άρωμά της μοναδικό, πιπεράτο! Τη συναντάμε σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει η μέντα η πιπερώδης και η πουλέγιος ή αλλιώς φλισκούνι. Στο άκουσμά της έρχονται στο μυαλό πιάτα φρέσκα, δροσερά, ό,τι πρέπει για τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου. Όμως, τα αρωματικά αυτά φυτά δεν είναι κατάλληλα μόνο για το μαγείρεμα, αλλά και για το… φαρμακείο του σπιτιού.

♦ του Πέτρου Πανούτσου, www.olyplant.gr

Η μέντα που θα φυτεύσω είναι ποικιλίας Piperita. Ποώδες αρωματικό φυτό που, αν το αφήσουμε να ανθίσει θα δούμε επάνω του πολλά άσπρα λουλούδια. Ιδιαίτερα γνωστό φύτρο στην Ελλάδα λόγω του ότι χρησιμοποιείται από την κουζίνα έως τον κήπο μας σε διάφορες χρήσεις.

Γλάστρα

Από μέγεθος γλάστρας η μέντα δεν είναι πολύ απαιτητική αλλά έχει μια ιδιαιτερότητα. Δεν θέλει να βρίσκεται κανένα άλλο φυτό στην ίδια γλάστρα, επειδή κάνει μεγάλο ριζικό σύστημα και επιβάλλει την παρουσία της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εγώ θα επιλέξω μια γλάστρα μεγέθους 22 εκ. ύψους και 25 εκ. διάμετρο.
menta

Χώμα

Εδώ τα πράγματα είμαι πολύ απλά! Δεν υπάρχουνε ιδιαίτερες προτιμήσεις σε χώμα, αλλά καλό θα ήταν να συμπεριλάβετε και κομπόστ ό,τι και αν επιλέξετε! Αν επιλέξετε κάποιο έτοιμο υπόστρωμα, μην ξεχνάτε να είναι χωρίς χημικά λιπάσματα.

Η φύτευση

Απλώς τοποθετήστε μια ποσότητα χώματος στη γλάστρα και βάλτε το φυτό σας. Μετά συμπληρώστε χώμα και φροντίστε να καλύψετε περίπου ένα δάχτυλο την υπάρχουσα μπάλα του φύτρου. Τέλος, πιέστε με τις γροθιές σας περιμετρικά από τη ρίζα του φυτού ώστε να σφίξει το χώμα γύρω του και συμπληρώστε όσο χώμα χρειαστεί.

Θέση στο μπαλκόνι

Όσον αφορά στο θέμα αυτό να ξέρετε ότι η μέντα γενικά δεν έχει προβλήματα με τον αέρα, διότι είναι αρκετά δυνατή ως φυτό, όμως να θυμάστε ότι αγαπάει τα ημισκιερά μέρη.

Πότισμα

Ως φυτό λατρευτεί το νερό, επομένως μην ξεχνάτε να την ποτίζετε καθημερινά!!!

Λίπανση

Αν έχετε εμπλουτίσει το χώμα σας με κομπόστ από την αρχή, τότε δεν χρειάζεται τίποτα απολύτως!!! Αν τώρα θέλετε να βοηθήσετε το φυτό, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο βιολογικό λίπασμα, αλλά πάντα με μέτρο..

Φυτοπροστασία

Στα πλεονεκτήματα της μέντας είναι επίσης ότι αρρωσταίνει δύσκολα. Επομένως δεν θα σας απασχολήσει πολύ με προβλήματα τέτοιου είδους.

Εποχές φύτευσης

Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο.

Συγκομιδή

Όπως προείπα, η μέντα έχει πολλές χρήσεις. Ο καθένας τη θέλει για κάτι διαφορετικό με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε διάφορα μέρη του φυτού.

Tips

Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ τη μέντα κάνοντας διάλυμα με τα φύλλα της σε καυτό νερό. Αφού κρυώνει το διάλυμα ψεκάζω τα σκυλιά μου για να απομακρύνω τους ψύλλους και τα τσιμπούρια! Από τη μέρα που ξεκίνησα να το κάνω αυτό, ΣΩΘΗΚΑ! (Δεν υπάρχει ακριβής αναλογία φύλλων – νερού, αλλά βάζω αρκετά, ώστε να είναι έντονη η μυρωδιά!)

Πηγή: NaturaNrg #31

Sas-endiaferei_arrow

Φράουλες… στη γλάστρα

Μαϊντανός κατσαρός …στη γλάστρα

Το ημερολόγιο του καλού κηπουρού!

Πάσχετε από στομαχικό έλκος; Καλλιεργήστε φιλιπέντουλα!

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης