Αρχική Green Μερόπη Μάττα: διδάσκοντας περιβαλλοντική παιδεία μέσα από παραμύθια

Μερόπη Μάττα: διδάσκοντας περιβαλλοντική παιδεία μέσα από παραμύθια

Πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την υπερθέρμανση του πλανήτη, την ανάγκη στήριξης της ανακύκλωσης και κατάργησης του πλαστικού από την καθημερινότητά μας.

Γράφει η Μερόπη Μάττα, φαρμακοποιός,

*Διδάκτωρ Φαρμακευτικής Σχολής ΑΠΘ, Συγγραφέας παιδικών παραμυθιών

Στο πλαίσιο αυτό πληροφορήθηκα ότι στους ωκεανούς υπάρχουν 5 μεγάλα σκουπιδονήσια με το μεγαλύτερο από αυτά να βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και να καταλαμβάνει έκταση τριπλάσια από αυτή της Γαλλίας. Τα σκουπιδονήσια αυτά σχηματίζονται κατά κύριο λόγο από πλαστικό, αφού αυτό δε βιοδιασπάται, ενώ το 10% του πλαστικού που πετάμε θα βρεθεί με κάποιο τρόπο στη θάλασσα και στη συνέχεια τα ρεύματα του ωκεανού θα το μεταφέρουν στα σκουπιδονήσια. Η καταστροφή αυτή του περιβάλλοντος έχει δραματικές συνέπειες στη θαλάσσια ζωή, καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των φαλαινών, των θαλάσσιων χελωνών, των διαφόρων ψαριών και πουλιών που πεθαίνουν σε καθημερινή βάση από την κατανάλωση μικροπλαστικών.

Η ρύπανση της θάλασσας με το πλαστικό έχει ολέθριες συνέπειες και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Αυτό συμβαίνει διότι το πλαστικό που βρίσκεται στο νερό και εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία διασπάται σε μικρότερα κομμάτια, τα «μικρο-πλαστικά» τα οποία απορροφούν τοξικές ουσίες και μετατρέπονται σε «δηλητηριώδη χαπάκια», που στη συνέχεια καταναλώνουν αναπόφευκτα οι μικροί θαλάσσιοι οργανισμοί, με μοιραίο επακόλουθο να εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και ακολούθως να καταλήγουν στο πιάτο μας με τη μορφή ενός μολυσμένου με πλαστικό ψαριού, που αγνοώντας τις βλαβερές συνεπαγόμενες για την υγεία μας συνέπειες θα καταναλώσουμε. Δυστυχώς, όμως, η κατανάλωση τέτοιων γευμάτων οδηγεί σε αύξηση του καρκίνου και σε προβλήματα στη λειτουργία του ενδοκρινούς συστήματος του ανθρώπου. Τρομάζοντας από την καταστροφική επίδραση που έχει η αλόγιστη χρήση του πλαστικού στον πλανήτη μας αλλά και σε μας τους ίδιους θεώρησα χρέος μου να συμβάλλω και εγώ στην ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς με το δικό μου τρόπο – γράφοντας δηλαδή ένα «οικολογικό παραμύθι».

skoupidonisi-skoupidia-thalassa

Ο τίτλος του είναι το «Σκουπιδονήσι του Ωκεανού» * και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πορφύρα. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας ο Άλμπι και η Αλμπίνα, τα δυο αγαπημένα άλμπατρος, η Λώνα η χελώνα, και ο Φίνι το δελφίνι έρχονται αντιμέτωποι με το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού.  Θα γίνει καλά ο Άλμπι; Ο Ωκεανός θα μπορέσει ν’ αποκτήσει και πάλι τα κρυστάλλινα νερά του; Τι μπορώ να κάνω εγώ γι’ αυτό; Να μερικά από τα ερωτήματα που θέτει η ιστορία μας, ενώ παράλληλα μας διδάσκει πως εμείς οι ίδιοι μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον. Αρκεί να το αγαπήσουμε και να το νοιαστούμε σαν δικό μας σπίτι.

Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά μπορούν και πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης και να βοηθήσουν έμπρακτα, ώστε να εκλείψει το Σκουπιδονήσι, γιατί απλούστατα αποτελούν το μέλλον του πλανήτη μας και είμαστε υποχρεωμένοι να τους διδάξουμε πώς να τον προστατεύουν. Έτσι από μικρή ηλικία πρέπει σταδιακά να εκπαιδευτούν ώστε ν’ αποφεύγουν τη χρήση του πλαστικού ιδίως όταν πρόκειται για πλαστικό μιας χρήσεως, όπως τα καλαμάκια, τα μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό, τα ποτήρια και τα πιάτα μιας χρήσεως. Επίσης μπορούμε να τα ωθήσουμε ν’ ανακυκλώνουν όσο γίνεται περισσότερο και μάλιστα ακολουθώντας τους κανόνες της ανακύκλωσης. Για παράδειγμα, να πετάνε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης καθαρές και στεγνές συσκευασίες γυάλινες, πλαστικές ή μεταλλικές και όχι λοιπά οικιακά απορρίμματα.

SKITSO-PAIDIA-ANAKYKLOSI

Mια δεύτερη ζωή στο σκουπίδι…

Μια πολύ ενδιαφέρουσα λύση είναι και η αναβαθμιστική ανακύκλωση, κατά την οποία τα παιδιά μπορούν να δώσουν μια δεύτερη ζωή στο σκουπίδι τους και να το μετατρέψουν σε κάτι χρήσιμο, όπως η μεταμόρφωση ενός άδειου τενεκεδένιου κουτιού σε μια πολύχρωμη γλαστρούλα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσα από το παιχνίδι δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να εμπεδώσουν τους τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος με τον πλέον ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο. Παράλληλα το παιχνίδι αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για συζήτηση του παιδιού με τον γονέα ή τον παιδαγωγό και την επακόλουθη ενημέρωση και ευαισθητοποίησή του σε θέματα μόλυνσης, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος.

Άλλωστε το μεγαλύτερο λάθος είναι να μην κάνεις τίποτα επειδή αυτό που μπορείς να προσφέρεις νομίζεις ότι είναι πολύ λίγο! Ασφαλώς και ως μεμονωμένα άτομα είναι αδύνατον να αλλάξουμε όλο τον κόσμο, είμαστε όμως σε θέση να αλλάξουμε τον εαυτό μας και ίσως και τους γύρω μας. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από το γεγονός ότι το 50% των πλαστικών αντικειμένων που παράγονται χρησιμοποιούνται μια μόνο φορά οπότε το πιο απλό αλλά συνάμα ιδιαίτερα σημαντικό είναι να μειώσουμε το πλαστικό μιας χρήσης που χρησιμοποιούμε.

Κάποιες εύκολες αποστολές – προτάσεις για τους μικρούς μας φίλους είναι:
  • Να γεμίζουν από τη βρύση και να κουβαλάνε πάντα μαζί τους ένα παγούρι με νερό.
  • Να μη χρησιμοποιούν ποτέ καλαμάκι αλλά να πίνουν απευθείας από το ποτήρι.
  • Να έχουν πάντα μια πάνινη τσαντούλα μαζί τους και να λένε «όχι» στην πλαστική σακούλα.
  • Να παίρνουν το κολατσιό τους σε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, όπως τα τάπερ.
  • Να μην αγοράζουν μπαλόνια και σίγουρα να μην τα αφήνουν ελεύθερα στον ουρανό. Είναι πιθανό τα μπαλόνια αυτά να προσγειωθούν στη θάλασσα πνίγοντας θαλασσοπούλια, χελώνες και θαλάσσια θηλαστικά.
  • Να μην μολύνουν ποτέ με σκουπίδια τις θάλασσες και τις ακρογιαλιές μας.
  • Να ανακυκλώνουν το πλαστικό, το χαρτί, το αλουμίνιο και το γυαλί.

vivlio-skoupidonisi tou okeanou*Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού

Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη
Εκδόσεις: Πορφύρα

Από την πρώτη κιόλας σελίδα του ο αναγνώστης κάνει βουτιά στα βαθιά. Κολυμπά νοερά στις θάλασσές μας, γνωρίζει τους κατοίκους τους και μαθαίνει ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αυτά που κάνουν αφόρητη την καθημερινότητά τους. Μέσα από μια τρυφερή ιστορία, συνειδητοποιεί πως η ευθύνη για τα δεινά τους βαραίνει εμάς τους ανθρώπους αλλά και πως είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε το περιβάλλον.

πηγή: www.naturanrg.gr

Προηγούμενο άρθροΓιόγκα ή πιλάτες για τον πόνο στη μέση; Τι να επιλέξεις;
Επόμενο άρθροΣεπτέμβρης λοιπόν! Ο μήνας για να κάνεις μία νέα αρχή!