Αρχική Life Η Μεσογειακή Διατροφή, καταπολεμά τις χρόνιες νόσους

Η Μεσογειακή Διατροφή, καταπολεμά τις χρόνιες νόσους

309
anna-papageorgiou-mesogeiaki-diatrofi

Αν αναρωτιέσαι ποια είναι η κορυφαία διατροφή παγκοσμίως, βάσει επιστημονικών ερευνών, μην πας μακριά. Μια βόλτα στη Μεσόγειο, φτάνει. H μεσογειακή διατροφή είναι πολύ παραπάνω από μία διατροφή, είναι κουλτούρα. Είναι τρόπος ζωής, είναι υγεία και μακροβιότητα. Η Μεσογειακή Διατροφή είναι η αντιφλεγμονώδης διατροφή που καταπολεμά τις χρόνιες νόσους. 

Συνέντευξη στην Dr. Άννα Παπαγεωργίου PhD, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Επ. Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού,
www.evrostia-health.gr

Πιστεύετε ότι γνωρίζετε τα πάντα για τη μεσογειακή διατροφή;Αυτό θα έπρεπε όντως να συμβαίνει, αφού ως Έλληνες την έχουμε στα κύτταρά μας στο DNA μας. Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα αποδεικνύεται διαφορετική.

Αυτό αποδεικνύεται από την παρακάτω συνέντευξη με την Dr. Άννα Παπαγεωργίου, Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο. Λησμονήσαμε τους καρπούς που παράγει ο γλυκός ήλιος της χώρας μας και η απέραντη θάλασσά μας και στραφήκαμε σε άλλα ξενόφερτα επικίνδυνα για την υγεία μας μονοπάτια. Ναι δυστυχώς ανήκουμε στους τους πρωταθλητές της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του σακχαρώδη διαβήτη.

Μεσογειακή Διατροφή, αντιφλεγμονώδης διατροφή που καταπολεμά τις χρόνιες νόσους

Η Μεσογειακή διατροφή, κορυφαία για την υγεία καταπολεμά τις χρόνιες νόσους

Είναι γνωστό ότι η μεσογειακή διατροφή αναδεικνύεται συνεχώς ως η κορυφαία διατροφή για την υγεία, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα. Οι έρευνες δείχνουν πως όσοι επιλέγουν να τρέφονται με βάση τη μεσογειακή διατροφή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για διαβήτη. Επίσης την υψηλή χοληστερίνη, την άνοια, την απώλεια μνήμης, την κατάθλιψη και τον καρκίνο του στήθους. Επίσης, οι διατροφικοί της συνδυασμοί έχουν συνδεθεί με υγιή καρδιά, δυνατά οστά, μακροζωία και απώλεια βάρους. 

Διαβάστε επίσης, Μεσογειακή διατροφή: lifestyle και αντιγήρανση

Η Μεσογειακή διατροφή προτείνεται συνεχώς από την επιστημονική κοινότητα. Γιατί παίρνει πάντα τα εύσημα;

Η διατροφή των πληθυσμών των χωρών της Μεσογείου, ως ένα μοντέλο διαβίωσης και διατροφικών πρακτικών. Μετράει 50 χρόνια συνεχόμενων επιστημονικών ερευνών και επιδημιολογικών – κλινικών μελετών, με συμπεράσματα και αποτελέσματα που επιβεβαιώνονται και ενισχύονται συνεχώς χωρίς καμία διάψευση.

Η Μεσογειακή διατροφή, όπως αυτή ιστορικά και επιστημονικά ορίζεται ως προς το περιεχόμενό της, αποτελεί την ασφαλέστερη μέθοδο για την επίτευξη των σκοπών της Διαιτολογικής επιστήμης, στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων, την περιβαλλοντική προστασία. Επιπλέον, όπως πλέον αναδεικνύεται, την καθιέρωσή της μεσογειακής διατροφής ως το βέλτιστο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα της παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων.

Οι χιλιάδες των ερευνών από το 1950 έως σήμερα και οι προβλέψεις με σχετικούς αλγόριθμους έχουν αποδείξει τα ευνοϊκά αποτελέσματα στα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών. Επίσης στην αγγειοδιαστολή του ενδοθηλίου, στην αντίσταση στην ινσουλίνη και ρύθμιση του διαβήτη. Επίσης, στο μεταβολικό σύνδρομο, στην αντιοξειδωτική ικανότητα, τη μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας, τον καρκίνο, τη διαχείριση της παχυσαρκίας και σε όλες τις σύγχρονες μεταβολικές ασθένειες.  

Διαβάστε επίσης, Μεταβολικό Σύνδρομο: «ωρολογιακή βόμβα» για την υγεία μας!

Είναι στη διατροφική μας κουλτούρα η μεσογειακή διατροφή; Ή είναι ουτοπία;

Δυστυχώς η κρίση έφερε στο προσκήνιο μια κακή διατροφική κουλτούρα. Αυτή η κουλτούρα του γρήγορου τρόπου ζωής.  Του fast food, του γρήγορου και επεξεργασμένου φαγητού και των αναψυκτικών, των σνακ πλούσιων σε ζάχαρη και κενές θερμίδες, διαμόρφωσε πλέον μια αρνητική πραγματικότητα για την υγεία του γενικού πληθυσμού.  Ιδίως για τα νέα παιδιά.

Είναι λυπηρό σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι ατομικά και συλλογικά (οικογένειες, εργαζόμενοι, νέοι, λοιπές ομάδες ανθρώπων) να τρέφονται καθημερινά με έναν τέτοιο τρόπο. Αυτό εκφράζει ένα χαμηλό «Διατροφικό Πολιτισμό». Ταυτόχρονα εκφράζει και μια κακής ποιότητας ανατροφοδοτούμενη «διαφήμιση» και διάδοση ενός διατροφικού μοντέλου που υποσκάπτει την υγεία μας.

Επιβάλλονται πρότυπα, παραγόμενα και από τον διαφημιστικό καταιγισμό. Επιλογή γεύσεων με κατασκευασμένες χημικές ουσίες και χημικές συνθέσεις που δεν είναι καν τροφή! Δεν είναι αυτό που μας αξίζει γιατί αντιστρατεύεται το συμφέρον της δημόσιας υγείας. Την υγεία που ως ατομική, συλλογική, κοινωνική και οικονομική αξία δεν έχουμε προωθήσει ως πολιτεία και δεν έχουμε αναπτύξει ως κοινωνία!

Άρα η μεσογειακή διατροφή απειλείται;

Η ανάπτυξη και η εμπέδωση της αξίας της Μεσογειακής Διατροφής εμποδίζεται και υποσκάπτονται η ατομική και η δημόσια υγεία.

Οι βασικές απειλές είναι τρεις:

1η: Η κουλτούρα του γρήγορου φαγητού με βάση την κατανάλωση υπερβολικού κρέατος, εξευγενισμένων δημητριακών, γλυκών, αναψυκτικών και σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Αυτά αποτελούν τους βασικούς ή κρίσιμους κωδικούς πώλησης σε καντίνες, super markets, χώρους μαζικής εστίασης και delivery.

2η: Η οικονομική κρίση, η οποία έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πλειοψηφία του πληθυσμού, ιδίως στα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα. Διαπιστώνεται ότι κατά τη διάρκειά της όχι μόνο δεν συντηρείται η ποσότητα διάθεσης τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και ψάρια, αλλά μειώνεται η κατανάλωσή τους. Αντιστρόφως, αυξάνεται αυτή των εξευγενισμένων δημητριακών, της πατάτας, των ζυμαρικών, της ζάχαρης, των αναψυκτικών και των παραγώγων κόκκινου κρέατος.

3η: Η προώθηση των διάφορων δήθεν επιστημονικών, αποτελεσματικών μορφών γρήγορης δίαιτας, φτωχής σε μακροθρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, ουσιαστικά στηριζόμενης σε χημικές «λύσεις». Για την επιδίωξη κέρδους έχει «στηθεί» μια ολόκληρη βιομηχανία. Η δίαιτα χρησιμοποιείται αλόγιστα και αντιεπιστημονικά ως εργαλείο για γρήγορη απώλεια βάρους, με μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία.

Αυτή η βιομηχανία της δίαιτας, χωρίς επιστημονικά κριτήρια και χωρίς σεβασμό στην υγεία των πολιτών, είναι ανεξέλεγκτη, Δεν υπάρχουν όρια και κανείς δεν την αγγίζει.

Ανεύθυνα, χωρίς κόστος διαδίδονται συμπεριφορές και πρότυπα σε αυτή τη χώρα, με δέκτες ακόμη και παιδιά. Ουσιαστικά στηρίζονται στη διατροφή χημείας μέσω της αντιεπιστημονικής, κατανάλωσης ουσιών-τροφών, χωρίς οι καταναλωτές να γνωρίζουν το αποτέλεσμα, όσο και την πιθανότατη βλάβη της υγείας τους.

Μεσογειακή διατροφή: lifestyle και αντιγήρανση

Μιλάτε συχνά για τον τρόπο ζωής και τη σύνδεσή του με την υγεία. Πώς θα αξιοποιήσουμε αυτή τη γνώση;

Ο τρόπος ζωής του παγκόσμιου ανεπτυγμένου πληθυσμού με το υπάρχον διατροφικό περιβάλλον και μοντέλο έχουν διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό τις μη μεταδιδόμενες νόσους σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Η χώρα μας δυστυχώς σήμερα είναι από τους πρωταθλητές της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του σακχαρώδη διαβήτη. Υπάρχει αποδεδειγμένα πρόβλημα δημόσιας υγείας. Ο κίνδυνος αυξάνεται, αφού τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα δεν μειώνονται.

Αν δεν παραχθούν πολύ συγκεκριμένες πολιτικές στο πεδίο της πρόληψης, είναι βέβαιο ότι σημαντικό ποσοστό της επόμενης γενιάς, της γενιάς των παιδιών που σήμερα είναι 10 ετών, μέχρι τα 30 έτη τους θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα υγείας. Μια υπεύθυνη πολιτεία που σέβεται τις ανθρώπινες αξίες και την ποιότητα της ζωής των πολιτών της πρέπει γρήγορα να ενισχύσει τις υπάρχουσες πολιτικές υγείας. Επίσης, θα πρέπει και να παράξει και διαδώσει νέες, καινοτόμες πολιτικές υγείας, πολύ συγκεκριμένες και με εξειδικευμένους στόχους.

Πιστεύετε ότι η επίτευξη της σωστής πρόληψης είναι κατεξοχήν ευθύνη της πολιτείας και όχι μόνο ατομική ευθύνη;

Οι κυβερνήσεις έχουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και προαγωγή υγείας, καθώς δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα επιτευχθεί η προσαρμογή της συμπεριφοράς ξεκινώντας από την βάση που είναι η οικογένεια, και όλες οι κοινωνικές ομάδες με τη σειρά τους. Παρ’ όλο το ελαφρυντικό της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, η χώρα μας έχει σταθερά αρνητικά επιδημιολογικά στοιχεία. Προϋπήρχαν της κρίσης και δεν μας τιμούν.

Φαινομενικά, αυτά τα στοιχεία εξηγούνται από τρία προφανή δεδομένα, που ανήκουν στους λεγόμενους «τροποποιήσιμους παράγοντες»:

1.Έλλειψη άσκησης 
2.Κακή διατροφή
3.Στρες, μαζί με ελλιπή και ακανόνιστο ύπνο.

Και τα τρία οδηγούν στα λεγόμενα «χρόνια μη μεταδιδόμενα νοσήματα». Αυτά συμπεριλαμβάνουν στο άγχος, την κατάθλιψη, την παχυσαρκία. Επίσης το καρδιομεταβολικό σύνδρομο, την υπέρταση, τον διαβήτη τύπου 2, τα αυτοάνοσα νοσήματα, τον καρκίνο και την πρόωρη γήρανση.

Η ποιότητα ζωής των πολιτών και τα ζητήματα συμπεριφορών υγείας αποτελούν κατ΄εξοχήν πεδίο εφαρμογής πολιτικών πρόληψης που μπορούν σταδιακά να μειώσουν σημαντικά και αποτελεσματικά την εξάπλωσή των χρόνιων ασθενειών. Με το κόστος της πρόληψης να είναι πολύ χαμηλότερο από τις τρέχουσες δαπάνες θεραπείας και φαρμάκων. Και κυρίως την πρόληψη να είναι ασύγκριτα αποτελεσματικότερη από την θεραπεία.

Διαβάστε ακόμα ⇒Τι επιβαρύνει τα Συστήματα Υγείας περισσότερο;

Πρέπει επιτέλους να αναληφθούν κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες ευρείας έκτασης –κυρίαρχα απευθυνόμενες στη νέα γενιά. Επίσης, θα πρέπει να συνδεθεί το υψηλής αξίας κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό αγαθό της δημοσίας υγείας με ένα νέο υγιές διατροφικό μοντέλο. Το νέο αυτό μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναγνώρισε ως σημαντικό παράγοντα για την ανθρώπινη υγεία, την πρόληψη και την ποιότητα της ζωής μας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Μπορούμε να κατακτήσουμε και πάλι την 1η θέση σε Μακροβιότητα!!!

♦ Who is who

Η Μεσογειακή Διατροφή,  καταπολεμά τις χρόνιες νόσους♦H Άννα Παπαγεωργίου είναι PhD, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού.
♦Έχει διατελέσει Εθνική εκπρόσωπος (2010-2012) στο High Level Group on Nutrition and Physical activity, European Commission, για τις πολιτικές υγείας.
♦Υπεύθυνη κλινική Διαιτολόγος, Ιατρείο Ελέγχου Βάρους, Παιδιατρική Κλινική “Μητέρα”.
♦Ερευνήτρια στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας, Μητέρας Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Γεώργιου Χρούσου.
♦Υπεύθυνη σχεδιασμού προγραμμάτων προαγωγής της υγείας ΕΥΡΩΣΤΙΑ: ”Ζω Κινούμαι Τρέφομαι Σωστά” και “Be Αctive”, Ακαδημίες Παναθηναϊκός Pao Bc.

Πηγή: www.naturanrg.gr, Naturanrg#114

Προηγούμενο άρθρο2019, χρονιά σημαντικής κοινωνικής προσφοράς από τη Βιομηχανία Ζυμαρικών ΗΛΙΟΣ
Επόμενο άρθροΠοδήλατο ή τρέξιμο;