ΑγοράMessinian Hub - Ο φυσικός πλούτος του Ταΰγετου συναντά την καινοτομία

Messinian Hub – Ο φυσικός πλούτος του Ταΰγετου συναντά την καινοτομία

 H Ελλάδα  αποτελεί μια τις πλουσιότερες σε βιολογική ποικιλότητα χώρες στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο; Μάλιστα, στην Ευρώπη διαθέτει τη μεγαλύτερη ανά μονάδα επιφάνειας.

Επιπλέον, εμφανίζει υψηλότατο ποσοστό ενδημισμού (15.6% των φυτικών ειδών που απαντούν στη χώρα μας δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο), και η ελληνική γη είναι μητέρα μεγάλου αριθμού βοτάνων που χρησιμοποιούνται αιώνες στην ιατρική, τη φαρμακοβιομηχανία και τη βιομηχανία καλλυντικών.

Ναι, η Ελλάδα μας είναι χώρα ευλογημένη και είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε την  αναγκαιότητα της προστασίας και της ορθής αξιοποίησης αυτού του σπάνιου πλούτου. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, και παρά την κρίση, πληθαίνουν οι εξαιρετικές προσπάθειες κάποιων νέων ανθρώπων που διαθέτουν όχι μόνο την τεχνογνωσία αλλά και την οικολογική ευαισθησία να αξιοποιήσουν τη μοναδικότητα των ελληνικών αρωματικών φυτών, που κινδυνεύουν να αφανιστούν κυρίως λόγω της παράνομης συγκομιδή τους.

Η προσπάθεια δύο νέων ανθρώπων

Πριν λίγο καιρό, δύο νέοι άνθρωποι με αγάπη για τον τόπο τους και σεβασμό στο περιβάλλον αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν στο τομέα των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ), προερχόμενων κατ’ αποκλειστικότητα από το μικροκλίμα του όρους Ταΰγέτου, ιδρύοντας την εταιρία Messinian Hub-herbal products & more, με αντικείμενο την αναπαραγωγή, καλλιέργεια, τυποποίηση και προώθηση των φυτών αυτών σε δίκτυα χονδρικής πώλησης (Β2Β). Η αναπαραγωγική δραστηριότητα που αφορά τα προϊόντα  ρίγανη, τσάι βουνού, φασκόμηλο, θυμάρι και θρούμπι, λαμβάνει χώρα στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016 στην Αθήνα από δύο νέους επιχειρηματίες τον Βασίλη Νίκα, οικονομολόγο και τον Νίκο Καδόγλου, γεωπόνο. Η προσπάθεια τους επιλέχθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες  για να συμμετέχει στο Πρόγραμμα Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας EGG (enter.grow.go), μια κοινοπραξία της Τράπεζας Eurobank και του ομίλου Corallia, στο οποίο συνεχίζει να βρίσκεται μέχρι και σήμερα έχοντας διακριθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά. Αυτή η διάκριση στηρίχθηκε στο καινοτόμο επιχειρηματικό στοιχείο της ιστοκαλλιέργειας, μεθόδου εργαστηριακής αναπαραγωγής μεγάλου αριθμού γενετικά όμοιων φυτών, το οποίο μελλοντικά θα ενσωματωθεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ερέθισμα για τη δημιουργία της Messinian Hub ήταν οι εξαιρετικές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής του Ταϋγέτου για την ανάπτυξη υψηλών προδιαγραφών τελικού προϊόντος υπό τη μορφή ξηρής δρόγης ΑΦΦ. Μια ακόμη αφορμή για τη δραστηριοποίηση μας στον τομέα των ελληνικών βοτάνων, ήταν οι προσωπικές τους εμπειρίες στον πρωτογενή τομέα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο παραγωγός περιστοιχίζεται από αρκετά ερωτηματικά όταν καλείται να αποφασίσει τι φυτικό είδος θα εγκαταστήσει στο χωράφι του. Χαρακτηριστικά, διερωτάται για το αν υπάρχει κατάλληλο ελληνικό πολλαπλασιαστικό υλικό ΑΦΦ, και αν ναι, σε ποια τιμή θα το αγοράσει. Επιπροσθέτως, υπάρχει τεχνογνωσία και συμβουλευτική για την νέα αυτή καλλιέργεια; Τέλος, πολύ εύλογα ανησυχεί για το πού, αλλά και σε ποια τιμή θα διαθέσει το τελικό προϊόν του. Η Messinian Hub είναι έτοιμη να λύσει τα παραπάνω προβλήματα.

Τεχνογνωσία και συμβουλευτική στους παραγωγούς

Πρωταρχικό τους μέλημα είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και συμβουλευτικής στους παραγωγούς. Στο πλαίσιο της παρακολούθησης και του συντονισμού των καλλιεργειών, η εταιρεία σε συνεργασία με τον τεχνολόγο γεωπόνο Χρήστο Κουτσοδημητρόπουλο και το ΤΕΙ Καλαμάτας, ερευνά τη βιολογική καταπολέμηση εχθρών που προσβάλλουν τις καλλιέργειες, μέσω της χρήσης αιθέριων ελαίων από τις ίδιες τις καλλιέργειες. Ένας τρόπος καταπολέμησης εχθρών, ο οποίος είναι εξ’ ολοκλήρου οικολογικός τόσο προς τον άνθρωπο, όσο και προς το περιβάλλον. Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού πειράματος, η εταιρία στοχεύει να εντάξει την μέθοδο στην επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Στόχος της Messinian Hub είναι η δημιουργία μιας πρότυπης καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής και επεξεργασίας ΑΦΦ στην περιοχή της Μεσσηνίας. Με τον έλεγχο όλου του κύκλου της επιχειρηματικής δραστηριότητας – αναπαραγωγή, καλλιέργεια, τυποποίηση – η εταιρία είναι σε θέση να πετύχει οικονομίες κλίμακας προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών. Το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να προμηθευτεί ελληνικό πολλαπλασιαστικό υλικό σε πολύ καλές τιμές, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζει ήδη την τιμή πώλησης του τελικού προϊόντος, μέσω της πολιτικής της Συμβολαϊακής Γεωργίας. Με την αγορά της ξηρής δρόγης από την εταιρία κάθε περίοδο συγκομιδής σε προκαθορισμένη τιμή, δίνεται δίκαιο οικονομικό κίνητρο στον παραγωγό για να καλλιεργήσει ΑΦΦ, ενώ την ίδια στιγμή το τελικό προϊόν που προωθείται σε αγορές χονδρικής πώλησης του εξωτερικού παρουσιάζει καλή σχέση τιμής / ποιότητας, ανταγωνιζόμενο επάξια αντίστοιχα προϊόντα.

Οικολογική & Κοινωνική Υπευθυνότητα

Η Messinian Hub φέρει πολύ έντονα το αίσθημα της εταιρικής της ευθύνης, πυλώνες της οποίας αποτελούν το περιβάλλον και η κοινωνία.  Ως γνωστόν, ένα από τα χρόνια οικολογικά προβλήματα της περιοχής είναι η παράνομη και αλόγιστη συλλογή βοτάνων. Η εταιρεία μεταξύ άλλων, εφαρμόζει οικολογικές δράσεις που αφορούν στην υπεύθυνη χρήση των φυσικών πόρων και την αποκατάσταση μέρους του αυτοφυούς φυτικού υλικού στο περιβάλλον, πάντα σε συνεργασία με το Δασαρχείο.

Η δράση μας προσανατολίζεται στην προσπάθεια προώθησης των εναλλακτικών μορφών γεωργίας και αξιοποίησης ανεκμετάλλευτων εκτάσεων χαμηλής γονιμότητας. Παράλληλα, επιδιώκουμε να γίνει αντιληπτό, από όσο το δυνατόν περισσότερους παραγωγούς, το όφελος ενίσχυσης του εισοδήματος τους με συμπληρωματικά έσοδα από την καλλιέργεια ΑΦΦ. Επομένως η συνεισφορά της εταιρίας, μέσα από την δραστηριότητά της, κρίνεται εν τέλη μεγάλης σημασίας, για τον τόπο, και την χώρα μας, αφού ωθεί σε περαιτέρω ανάπτυξη σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Τι είναι το ΚΑΤΑΝΑ Project;

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για χρηματοδότηση της δραστηριότητας και των συνεργασιών στο σύνολό τους, η εταιρία έχει διακριθεί σε αρκετούς διαγωνισμούς καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας. Στην παρούσα φάση, η εταιρία έχει αξιολογηθεί και επιλεγεί στις 100 καλύτερες νεανικές επιχειρήσεις στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό “Katana Project”.

Το KATANAPROJECT.EU είναι ένα «έξυπνο» πρόγραμμα χρηματοδότησης ιδεών στον αγροδιατροφικό τομέα​, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020. Μέσω συμπράξεων με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, είτε διακρατικά, είτε διατομεακά, η εταιρία αναζητά κεφάλαια από το ευρύ κοινό (reward crowdfunding) και από ενδιαφερόμενους επενδυτές (equity crowdfunding), αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που δίνει η πλατφόρμα και το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως θεσμός.

Πώς θα στηρίξετε την προσπάθεια;

  • Η καμπάνια της εταιρίας στην πλατφόρμα reward crowdfunding έχει ήδη ανοίξει την 1ηΟκτωβρίου, παραμένει ανοιχτή μέχρι τέλη Δεκεμβρίου, και όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια μπορεί να μπει απευθείας στην πλατφόρμα στον ακόλουθο σύνδεσμο (Αγγλικά) https://katanareward.opencircleproject.com/campaign/139/integrated-production-cycle-of-greek-herbs, να κάνει λογαριασμό, να βρει την καμπάνια και να διαλέξει το ποσό συνεισφοράς του.
  • Για την ελληνική έκδοση της περιγραφής της καμπάνιας στο σύνδεσμο http://bit.ly/MessinianHubKatanaProjectGR ακολουθώντας τα βήματα που απαιτούνται (βλέπε στο τέλος του κειμένου).

Info: Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καμπάνια
T. 210 3005140,  email info@messinianhub.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης