ΟμορφιάΑντιγήρανσηΜετά καλοκαιρινές Θεραπείες Ομορφιάς

Μετά καλοκαιρινές Θεραπείες Ομορφιάς

Οι καλοκαιρινές διακοπές εκτός από ωραίες αναμνήσεις αφήνουν μαζί και μία επιδερμίδα ξηρή και αφυδατωμένη. Η φωτογήρανση, που προκαλείται με την παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, κάνει την επιδερμίδα να φαίνεται θαμπή και γηρασμένη, ενώ πολλές φορές τα σημάδια του ήλιου εγκαθίστανται οριστικά.

⇒ της Μαρίας Γκέκα

Η φωτογήρανση, αποτελεί, μαζί με την ορμονολογική, τις δύο κυριότερες αιτίες γήρανσης. Αρχίζει από τη στιγμή που εκτιθέμεθα στον ήλιο, αλλά οι βλάβες είναι ορατές, συνήθως μετά τα 40. Η χαλάρωση, οι μελαχρωματικές κηλίδες, οι πανάδες, οι ρυτίδες, οι ευρυαγγείες, το θαμπό και τραχύ δέρμα είναι τα πιο συχνά σημάδια ενός φωτογηρασμένου δέρματος.

Πώς προκαλεί ο ήλιος τις ρυτίδες και τα άλλα σημάδια της φωτογήρανσης;

Οι βλάβες του μαυρίσματος χρόνο με τον χρόνο αθροίζονται, για να οδηγήσουν τελικά δε μεγάλες βλάβες. Η φωτογήρανση, μπορεί να ξεκινήσει νωρίς, και ανάλογα με τον τύπο δέρματος εκδηλώνονται διαφορετικά. Τα πρώτα σημάδια φωτογήρανσης περιλαμβάνουν την εμφάνιση λεπτών ρυτίδων γύρω από τα μάτια και το στόμα και τις γραμμές συνοφρύωσης στο μέτωπο, ευρυαγγείες στη μύτη, τις παρειές και το λαιμό. Επίσης παρατηρούνται διαφόρων ειδών δυσχρωμίες (φακίδες, κηλίδες, πανάδες) και γενική απώλεια του τόνου του δέρματος στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές. Τέλος, τα χείλη αρχίζουν να χάνουν χρώμα και πληρότητα.

Οι βλάβες οφείλονται στο ότι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) του ηλίου προκαλεί τα εξής: φθείρει το γενετικό υλικό (DNA) των δερματικών κυττάρων με συνέπεια να αλλοιώνει τη δομή τους, προκαλεί ρυτίδες, ξηρότητα και σκληρότητα επειδή καταστρέφει την ελαστίνη και το κολλαγόνο και τελικά οδηγεί σε πάχυνση και ευρυαγγείες (τριχοειδή). Προκαλεί επίσης αλλοιώσεις στα μελανοκύτταρα (παράγουν την χρωστική που μαυρίζει το δέρμα) με συνέπεια να αναπτύσσουν σταδιακά δυσλειτουργία, η οποία τελικά προσδίδει κιτρινωπή χροιά ή κηλίδες στο δέρμα.

Επιπλέον,

τα πρώτα σημάδια φωτογήρανσης περιλαμβάνουν την εμφάνιση λεπτών ρυτίδων γύρω από τα μάτια και το στόμα και τις γραμμές συνοφρύωσης στο μέτωπο, ευρυαγγείες στη μύτη, τις παρειές και το λαιμό. Επίσης παρατηρούνται διαφόρων ειδών δυσχρωμίες (φακίδες, κηλίδες, πανάδες) και γενική απώλεια του τόνου του δέρματος στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές. Τέλος, τα χείλη αρχίζουν να χάνουν χρώμα και πληρότητα.

Με περαιτέρω συνεχιζόμενη έκθεση στον ήλιο, οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια, το στόμα και το μέτωπο αυξάνονται σε αριθμό και γίνονται πιο βαθιές, παρουσιάζεται πάχυνση ή λέπτυνση και ατροφία της επιδερμίδας, δέρμα χαλαρό, «κρεμασμένο» και τραχύ, περισσότερες ευρυαγγείες, μαύρα στίγματα, κηλίδες και πανάδες. Επίσης, έντονη ερυθρότητα στα πλάγια του λαιμού, καθώς και άλλου είδους βλάβες του δέρματος όπως σμηγματορροικές και ακτινικές υπερκερατώσεις, χειλίτιδα, επιθηλιώματα, έως και κακόηθες μελάνωμα.

Η φωτογήρανση κατατάσσεται σε

  • Ήπια (συναντάται σε ηλικίες 25-35 ετών, όπου εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια φωτογήρανσης).
  • Μέτρια (σε ηλι­κίες 35-50 ετών, όπου βλέπουμε πρώιμες ακτινικές υπερκερατώσεις, δηλαδή κοκκκινωπά σημάδια και γεροντικές κηλίδες).
  • Προχωρημένη (μεταξύ 50-65 ετών, με ακτινικές κερατώσεις).
  • Σοβαρή (συνήθως σε ηλικίες 60-75 ετών, στις οποίες μπορούν να εκδηλωθούν μέχρι και προκαρκινικές αλλοιώσεις του δέρματος).

Διαβάστε επίσης: 7 Θεραπείες ομορφιάς

Τι μπορώ να κάνω για να προστατέψω την επιδερμίδα μου;

Μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών κι αφού το μαύρισμά μας αρχίσει να ξεθωριάζει, πρέπει να περιποιηθούμε άμεσα την επιδερμίδα μας.

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για δέρμα που έχει υποστεί φθορά από τον ήλιο με στόχο την επαναφορά του στη φυσική του όψη μέσω της αποκατάστασης της ισορροπίας σμήγματος/υγρασίας, της ανάκτησης της ελαστικότητας μέσω της ενεργοποίησης της λειτουργίας παραγωγής ενδογενούς κολλαγόνου και της λεύκανσης των δυσχρωμιών. Θεραπείες με ειδικές κρέμες και γαληνικά σκευάσματα για λεύκανση και αντιγήρανση μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του δέρματος σε μια πιο νεανική εμφάνιση. Επίσης, σε μεγάλο βαθμό είναι αποτελεσματικές οι θεραπείες σε ειδικά δερματολογικά κέντρα.

Η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Επιστημονική Διευθύντρια της κλινικής Cosmetic Derma Medicine, μας παρουσιάζει τις καλύτερες θεραπείες ενυδάτωσης και αναζωογόνησης.

Total Plasma Lift

Αποτελεί συνδυασμό των θεραπειών Fractional Laser και Αυτόλογης Μεσοθεραπείας PRP. Αρχικά, εφαρμόζεται στην επιδερμίδα Fractional Laser, το οποίο μέσω της θερμικής ενέργειας που εκλύει προκαλεί αόρατους μικροτραυματισμούς στην επιδερμίδα, που προάγουν τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου. Στη συνέχεια, εφαρμόζεται η Αυτόλογη Μεσοθεραπεία PRP (Platelet-Rich Plasma), στην οποία χρησιμοποιείται το πλάσμα αίματος του ίδιου του ασθενούς, με αναπλαστικές και επανορθωτικές ιδιότητες. Με τη θεραπεία Total Plasma Lift επιτυγχάνεται αντιμετώπιση των ρυτίδων και των πανάδων-κηλίδων που προκαλούνται από τον ήλιο.

Υαλουρονικό Οξύ

Με την εφαρμογή Υαλουρονικού Οξέος μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις λεπτές γραμμές του προσώπου, καθώς επίσης και να τονώσουμε τα χείλη μας, επαναφέροντας τη χαμένη λάμψη και νεανικότητα του προσώπου. Το Υαλουρονικό Οξύ είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και στην αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων, που κάνουν το βλέμμα να φαίνεται μόνιμα κουρασμένο.

Δερμοαπόξεση Προσώπου

Είναι η ιδανική θεραπεία αναζωογόνησης της επιδερμίδας, με την οποία επιτυγχάνεται βαθύς καθαρισμός και αφαίρεση των νεκρών κυττάρων και του σμήγματος. Παράλληλα, οδηγεί στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, συστατικά απαραίτητα για τη νεανικότητα του δέρματος. Έτσι, η επιδερμίδα ανακτά τη χαμένη της λάμψη και υγεία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με θεραπείες αναζωογόνησης προσώπου μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της CDM: www.cosmeticdermamedicine.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης