Η εορταστική περίοδος πέρασε και όλοι θα πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην καθημερινότητά μας. Αναπόφευκτα αφεθήκαμε και απολαύσαμε γλυκά και κάθε λογής εδέσματα, προσπερνώντας τις απαγορεύσεις και τα «μη», απενοχοποιώντας κατά κάποιον τρόπο τροφές που, υπό άλλες συνθήκες, θα ισοδυναμούσαν με υπερβολή ή ακρότητα.
♦ ΘΩΜΑΣ Β. ΚΡΑΜΠΟΚΟΥΚΗΣ, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
Μήπως όμως το φαγοπότι αυτών των ημερών άφησε και πάλι στο πέρασμά του κάποια περιττά κιλά; Πρέπει αυτό να μας κάνει να νιώθουμε τύψεις και ενοχές; Η ζυγαριά αμέσως μετά τις γιορτές έρχεται να… ρουφιανέψει τις υπερβολές που κάναμε και να μας υπενθυμίσει τις ανάγκες του σώματος να επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα.
Face to face με τη ζυγαριά
Η πιο λάθος κίνηση τώρα είναι να ανεβείτε στη ζυγαριά, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να σας αποκαρδιώσει και να σας ρίξει την ψυχολογία. Είναι σχεδόν σίγουρο πως θα δείξει λίγο παραπάνω. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πήρατε λίπος, αλλά ότι το σώμα επειδή έφαγε περισσότερες και διαφορετικές τροφές από αυτές που έτρωγε μέχρι πρόσφατα, δυσκολεύεται να τις αποβάλει. Το στομάχι, μαθημένο σε μικρές και σωστά συνδυασμένες ποσότητες τροφής, όταν δέχεται περισσότερο φαγητό από το κανονικό, αντιδρά. Το βάρος σας λοιπόν τις επόμενες μέρες είναι πλασματικό και παροδικό.
Πώς να διαχειριστούμε τις υπερβολές των γιορτών;
Αυτό που σίγουρα δεν χρειάζεται, είναι πανικός. Αντιθέτως, χρειάζεται θέληση και κίνητρο για την εφαρμογή ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Όταν θέλετε να χάσετε τα 2-3 κιλά που μπήκαν στις γιορτές, και να «αποτοξινώσετε» τον οργανισμό σας, αρκεί να δώσετε έμφαση στα φρούτα, τους χυμούς, τα λαχανικά, τα άπαχα γαλακτοκομικά, τα όσπρια – λαδερά και το άπαχο κρέας (ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα), αυξάνοντας την κατανάλωση νερού (8-12 ποτήρια ημερησίως) και τη φυσική σας δραστηριότητα (περπάτημα, τρέξιμο, γυμναστική). Σύντομα θα φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πρώτες σκέψεις και πρώτες κινήσεις…
- Αντιδράστε δυναμικά, απέχοντας από κάθε πλούσιο γεύμα και τρώγοντας πολύ ελαφριές τροφές. Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα επιτρέψει να αποκτήσετε γρήγορα την καλή σας φυσική κατάσταση και εμφάνιση.
- Οργανώστε τη διατροφή σας στην πράξη. ΤΩΡΑ! Δεν χωρούν αναβολές, και σκέψεις του τύπου «δεν βαριέσαι θα ξεκινήσω από Δευτέρα». Το μόνο που μπορεί να σας εξασφαλίσει ένας τέτοιος τρόπος σκέψης είναι η κατακόρυφη αύξηση του βάρους σας και η επιβάρυνση της υγείας σας.
- Όχι σε ακρότητες και σε δίαιτες «express»! Το να θέσετε τον εαυτό σας σε μια εξαντλητική, στερητική δίαιτα, δεν ωφελεί. Θα κουράσετε τον οργανισμό σας χωρίς λόγο. Είναι σαν να βάζετε έναν άνθρωπο να ανέβει σε μια ανηφόρα τρέχοντας και με φορτίο!
- Ασκηθείτε! Η άσκηση θα σας βοηθήσει, όχι μόνο να ξεπεράσετε το καθημερινό stress, αλλά και να απαλλαγείτε από τα περιττά σας κιλά. Εντάξτε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας.
Χρυσοί κανόνες διατροφής με βάση τη Μεσογειακή Δίαιτα
- Μικρά και συχνά γεύματα (4-5 γεύματα ανά 3 – 4 ώρες)
Διατηρούν σε ευγλυκαιμική κατάσταση τον οργανισμό όλο το 24ωρο. Περιορίζουν την ποσότητα κατανάλωσης στα επόμενα γεύματα. Διατηρούν σε σωστό επίπεδο το μεταβολικό ρυθμό.
- Ενδιάμεσα σνακ (φρούτα με γαλακτοκομικά και ξηρούς καρπούς)
Γεύμα που δίνει ευχαρίστηση. Προκαλεί κορεσμό. Παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, με λίγες θερμίδες.
- Το γεύμα να συνοδεύεται πάντα από σαλάτα εποχής
Τα λαχανικά, πλούσια σε φυτικές ίνες, αυξάνουν τον κορεσμό, περιορίζοντας τη συνολική πρόσληψη τροφής. Προσοχή στην ποσότητα του λαδιού που θα προσθέσετε (1 κουταλιά ανά μερίδα).
- Δεν αποκλείονται οι αμυλούχες τροφές, απλώς περιορίζονται
Δημητριακά για το πρωινό, καλαμπόκι, όσπρια, πατάτα ως συνοδευτικό στο μεσημεριανό πιάτο και κάποιο τοστ για το δείπνο είναι μια επιτρεπτή ποσότητα υδατανθράκων που θα σας βοηθήσει χωρίς ακρότητες να πετύχετε τον στόχο σας.
Οργανώστε τη διατροφή σας με απλά βήματα
ΒΗΜΑ 1: Σταθεροποιήστε τις ώρες των γευμάτων σας: επιλέξτε ένα ωράριο που ταιριάζει στο πρόγραμμά σας, αφήνοντας ένα μικρό κενό 3-4 ωρών μεταξύ των γευμάτων και φροντίστε να το τηρείτε όσο πιο πιστά γίνεται.
ΒΗΜΑ 2: Επιλέξτε ένα θρεπτικό πρωινό. Αν είστε ο τύπος του ανθρώπου που δεν τρώει ποτέ πρωινό, κάντε τώρα την αρχή.
ΒΗΜΑ 3: Προσπαθήστε να πίνετε 2 ποτήρια νερό μεταξύ των γευμάτων σας. Μην περιμένετε να διψάσετε για πιείτε νερό. Πέρα από τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, θα βοηθήσετε στην αποβολή των τοξινών και στη «ρύθμιση» της τάσης του να τσιμπολογάτε ανεξέλεγκτα!
ΒΗΜΑ 4: Να τρώτε πάντα και να ξεκινάτε το γεύμα σας με ένα πιάτο σαλάτα εποχής. Θα σας προσφέρει απαραίτητες βιταμίνες και φυτικές ίνες, χωρίς πολλές θερμίδες, ενώ παράλληλα θα ελέγχετε καλύτερα την όρεξή σας.
ΒΗΜΑ 5: Επιλέξτε το μεσημεριανό σας γεύμα, σύμφωνα με τους κανόνες της Μεσογειακής Διατροφής, επιλέγοντας όλες τις κατηγορίες τροφίμων, διαφορετική για κάθε ημέρα τις εβδομάδας.
ΒΗΜΑ 6: Επιλέξτε ένα ελαφρύ βραδινό (π.χ. γιαούρτι με μέλι και φρούτα ή έναν ντάκο ή ένα μπολάκι κουάκερ με γάλα, κανέλα και ανάλατους ξηρούς καρπούς) ή καταναλώστε το μεσημεριανό σας σε μικρότερη ποσότητα.
Ακολουθώντας μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή με έμφαση στα φρούτα, στα λαχανικά και στα άπαχα γαλακτοκομικά, θα βρείτε εύκολα τη γραμμή σας, ενώ παράλληλα θα βοηθήσετε το ταλαιπωρημένο πεπτικό σας σύστημα να ανακτήσει την καλή του κατάσταση και να «ξεπρηστεί».
Πηγή: NaturaNrg #24