NrgHealthΜέταλλα και βιταμίνες στυλοβάτες του ανοσοποιητικού συστήματος

Μέταλλα και βιταμίνες στυλοβάτες του ανοσοποιητικού συστήματος

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην διατήρηση της ακεραιότητας και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, παρουσιάζοντας συνεργιστικές δράσεις σε καθοριστικά στάδια της ανοσολογικής ανταπόκρισης. Μεταξύ αυτών ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες C και D. Τα στοιχεία αυτά ξεχωρίζουν για την δυνατότητα επηρεασμού των ανοσοποιητικών μηχανισμών. Μέταλλα και βιταμίνες στυλοβάτες του ανοσοποιητικού συστήματος 

της Dr. Παπακωνσταντίνου Ευφροσύνης,
Ολιστικός Ιατρός Παθολόγος – ομοιοπαθητικός – βελονίστρια

Ψευδάργυρος

Ως γνωστόν, η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται από την πανδημία Covid-19. Ας δούμε λοιπόν τη συμβολή του Zinc (ψευδαργύρου) στην καταπολέμηση της εν λόγω νόσου. Ο ψευδάργυρος βελτιώνει την κάθαρση των βρογχικών βλεφαρίδων του βρογχικού επιθηλίου, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο των δευτερογενών λοιμώξεων αλλά και απομακρύνοντας τα σωματίδια του ιού. Επίσης, έχει επίδραση στην αναστολή της αλληλεπίδρασης της ιντερφερόνης Α1/Ι Cam1 αποδυναμώνοντας την φλεγμονή στην αναπνευστική οδό μέσω μείωσης της στρατολόγησης λευκοκυττάρων. Μπορεί να αποτρέψει τη σύντηξη με τη μεβράνη του ξενιστή, μειώνει τη λειτουργία της ιικής πολυμεράσης, βλάπτει τη μετάφραση και την επεξεργασία πρωτεϊνών, εμποδίζει την απελευθέρωση ιικών σωματιδίων και αποσταθεροποιεί τον ιικό φάκελο. Μέταλλα και βιταμίνες στυλοβάτες του ανοσοποιητικού συστήματος

Διαβάστε επίσης ⇒ Ωμέγα 3 λιπαρά για την υγεία των ματιών

Ένα από τα χαρακτηριστικά προβλήματα που προκαλεί ο Covid-19 είναι η υπερφλεγμονή. Σε αυτήν την κατάσταση, παράγονται υπερβολικά προφλεγμονώδης κυτοκίνες όπως,  IL-2, C αντιδρώντας με πρωτεΐνη CRP, (TNF) a, IL-1Β διαδρομή απελευθέρωσης κυτοκινών. Έχει διαπιστωθεί λοιπόν η ανάγκη ψευδαργύρου για τη λειτουργία και ανάπτυξη των λεμφοκυττάρων. Η επαρκής συμπλήρωσή του, μπορεί να αποτρέψει τη λεμφοπενία. Η κλινική βελτίωση των ασθενών με Covid-19 σχετίσθηκε με την αύξηση των μονοκυττάρων CD14++  και των Ν.Κ. κυττάρων. Γεγονός για το οποίο χρειάζονται επαρκή ενδοκυτταρικά επίπεδα ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος, επίσης, θα μπορούσε να συντελέσει στη μείωση σχηματισμού θρόμβων (long covid) και είναι απαραίτητος επίσης για επούλωση τραυμάτων.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ένας καλά τεκμηριωμένος ρυθμιστής των ανοσολογικών αποκρίσεων. Η ενεργή μορφή της D ή καλσιτριόλη έχει σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες που ρυθμίζουν την απόκριση τόσο του έμφυτου, όσο και του προσαρμοστικού συστήματος. Μειώνει την παραγωγή IL-2 στα δενδριτικά κύτταρα και την παραγωγή IL-2 και IFNγ από τα CD4κύτταρα.

Ως στεροειδής ορμόνη, διασχίζει τις λιπιδικές μεμβράνες και αλληλεπιδρά απευθείας με τον πυρινικό της υποδοχέα. Αυτό οδηγεί σε μεταγραφική ρύθμιση των γονιδίων στόχων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων, που κωδικοποιούν φλεγμονώδεις μεσολαβητές. Αυξάνει την αντιφλεγμονώδη παραγωγή της IL-10 και μειώνει τους προφλεγμονώδεις δείκτες TNF-α, IL-1B, IL-6 και COX-2. Μειώνει τον πολλαπλασιασμό των αυτοαντιδραστικών Τ κυττάρων που προκαλούν αυτοάνοση δραστηριότητα (ρυθμιστικό ρόλο). Οι μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν αυξημένη θνησιμότητα στις Μ.Ε.Θ. Υπεισέρχεται δηλαδή σε σημαντικές αντιφλεγμονώδεις και απιοξειδωτικές επιδράσεις.

Διαβάστε επίσης ⇒ Πώς επιδρά το μικροβίωμα στην υγεία της καρδιάς;

Βιταμίνη C

Ο ρόλος της βιταμίνης C είναι η μείωση της υπερφλεγμονής και η βελτίωση της κατάστασης υποστήριξης οξυγόνου στους ασθενείς με Covid-19. Κάθε ιογενής λοίμωξη αυξάνει την ανάγκη του οργανισμού σε βιταμίνη C, που είναι ένα υδατοδιαλυτό θρεπτικό συστατικό, με αντιοξειδωτικό δυναμικό. Βελτιώνει την ανοσορρύθμιση αποτρέποντας τις προφλεγμονώδεις κυττοκίνες, προστατεύοντας τα κύτταρα από ξενιστές και ελέγχοντας τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου. Πολύ χρήσιμη στην αντιμετώπιση του ARDS.

Η συνεργιστική λήψη ψευδαργύρου και βιταμινών C και D μπορεί να αποτελέσει ένα πολλά υποσχόμενο συμπληρωματικό εργαλείο λόγω της μεγάλης ανάγκης, σε περίπτωση επαφής με τον ιό, για την αντιμετώπιση της φλεγμονώδους διαδικασίας αλλά και για την πρόληψη του long covid.

Εξυπακούεται βέβαια πως, ότι ισχύει για τον Covid, που είναι μια δύσκολη ίωση, εξαιτίας της οποίας η ανθρωπότητα θρήνησε εκατομμύρια θύματα, εξίσου ευεργετικός είναι αυτός ο συνδυασμός και για όλες τις ιογενείς λοιμώξεις λόγω της ευεργετικής δράσης που έχουν στο ανοσοποιητικό.

Να τονιστεί δε ότι έχει μεγάλη σημασία για την πρόληψη και αποφυγή των συμπτωμάτων long covid, καλό είναι οι ασθενείς να λαμβάνουν αυτά τα συμπληρώματα βιταμινών, καθοδηγούμενοι εννοείται πάντα από τον θεράποντα ιατρό τους.

Πηγή: Naturanrg130o, www.naturanrg.gr

13 χρόνια μαζί!

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code