ΨυχολογίαΆγχοςΜη σας πιάνει κατάθλιψη. Δείτε τη φωτεινή πλευρά της ζωής

Μη σας πιάνει κατάθλιψη. Δείτε τη φωτεινή πλευρά της ζωής

Η ομοιοπαθητική μας βοηθά ν’ αλλάξουμε την οπτική με την οποία προσεγγίζουμε δυσάρεστα βιώματα. Μην ξεχνάμε ότι ψυχική υγεία σημαίνει να καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε το αρνητικό γεγονός προς εξέλιξη του πνευματικού και διανοητικού επιπέδου μας. 

♦ Αρ. Γιαννόπουλος – Σπ. Κυβέλλος- Ιατροί Ομοιοπαθητικοί, Κέντρο Κλασικής Ομοιοπαθητικής

Η κατάθλιψη είναι από τις περισσότερο συνηθισμένες ψυχικές διαταραχές. Ενώ στην ουσία ως συναίσθημα, συνιστά μία φυσιολογική αναμενόμενη αντίδραση που βιώνεται από κάθε άνθρωπο υπό την επίδραση ψυχοπιεστικών ή τραυματικών συνθηκών, ως νόσος συνιστά μια μονιμότερη διαταραχή που επιδρά σταθερά πάνω στο συναισθηματικό και το νοητικό επίπεδο του ασθενούς και συνοδεύεται και από σωματικά συμπτώματα.

Αναμφίβολα παρατηρείται μεγάλη αύξηση της νόσου παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι κι αυτό ένα από τα τιμήματα που πληρώνει ο καθημερινός άνθρωπος στον τρόπο ζωής που επιβάλλει ο δυτικός πολιτισμός μας. Διακρίνονται διάφορες μορφές και τύποι κατάθλιψης από τις πιο ήπιες μέχρι τις βαρύτερες που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η κατάθλιψη εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα από την ψυχική σφαίρα, άλλοτε άλλης σοβαρότητας και κατά συνέπεια πρόγνωσης.

Αποσύνδεση από την κοινωνικότητα

Τα κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης είναι μια γενική αποσύνδεση του ατόμου από την κοινωνικότητα. Επιζητεί τη μοναξιά, κατακλύζεται από απαισιοδοξία, δεν βλέπει πουθενά φως, δεν έχει τη δύναμη να διεκπεραιώσει την καθημερινότητα, δεν αντλεί χαρά από καταστάσεις που άλλοτε τον χαροποιούσαν. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις δεν βρίσκει κανένα νόημα στη ζωή και καταλήγει στο «λογικό συμπέρασμα» ότι πρέπει να τελειώνουμε μ’ αυτή τη ζωή. Στα παραπάνω ψυχικά συμπτώματα υπάρχει και μια ποικιλία σωματικών ενοχλημάτων, όπως αίσθηση βάρους στο στήθος, αίσθηση ότι «κάτι κάθεται στο λαιμό, κάτι σαν κόμπος», πολλαπλοί αναστεναγμοί, ενοχλήματα από το πεπτικό σύστημα, βασανιστική αϋπνία, ανορεξία.

Οι καταθλιπτικές κρίσεις συνήθως ακολουθούν δυσάρεστες καταστάσεις, όπως απώλεια αγαπημένου προσώπου, οικονομική δυσπραγία ή καταστροφή, επαγγελματική αποτυχία,  ερωτική απογοήτευση, διαζύγιο. Επίσης αποτυχία στην επίτευξη κάποιου στόχου που ενδεχομένως είναι πέρα από τις δυνατότητες του ατόμου. Όταν εκδηλωθεί η νόσος, το καταθλιπτικό συναίσθημα έχει πλέον μεγάλη ένταση και δεν επηρεάζεται από τις εξωτερικές καταστάσεις, ούτε και αναιρείται εύκολα από αντίστοιχες θετικές.

Πρώιμα συμπτώματα: αναγνωρίστε τα έγκαιρα

Ως πρώιμα συμπτώματα της κατάθλιψης αναγνωρίζουμε την αλλαγή της συμπεριφοράς του ατόμου, το κλείσιμο στον εαυτό του, την απομάκρυνση από τους οικείους του ή αντίστροφα, τη μεγάλη προσκόλληση σε αυτούς, τη μόνιμη ανασφάλεια και την ενασχόληση με υποθετικά αρνητικά ενδεχόμενα.

Συχνά τα σωματικά συμπτώματα, συνήθως συσφικτικά ή πιεστικά μυοσκελετικά άλγη, αναστεναγμοί, κόμπος στο λαιμό πλάκωμα στο στήθος, καθώς και αϋπνία και ανορεξία, έρχονται πρώιμα να εκτονώσουν τρόπον τινά το έντονο αρνητικό φορτίο που αρχίζει να επικάθεται στην ψυχή του ασθενούς.

Επίσης οι συνεχείς τάσεις κρίσεων άγχους και κρίσεων πανικού θεωρούνται πρώιμα συμπτώματα αποτροπής της έλευσης βαθύτερων αρνητικών καταθλιπτικών. Η βίωση δηλαδή της αίσθησης του πανικού έρχεται ως αγωνιώδης προσπάθεια του οργανισμού να βιώσει ένα έντονο οξύ αρνητικό σύμπτωμα, προκειμένου να μην περιπέσει σε ένα βαθύτερο χρόνιο.  Είναι σημαντικό η οποιαδήποτε θεραπευτική παρέμβαση να γίνεται αρκετά πρώιμα, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή και αποτελεσματική θεραπεία.

Η Ομοιοπαθητική έχει αρκετά σκευάσματα στο θεραπευτικό της οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση των διάφορων μορφών κατάθλιψης.

Αξιολογώντας το σύνολο των ενοχλημάτων του ασθενούς, την ιδιοσυγκρασία του, σωματική, συναισθηματική και πνευματική, καταλήγει στο ομοιοπαθητικό φάρμακο που ταιριάζει με τη συμπτωματολογία και είναι απόλυτα ειδικό για το συγκεκριμένο ασθενή. Αυτό με περισσότερο απλά λόγια σημαίνει ότι για παράδειγμα δέκα διαφορετικοί ασθενείς θα πάρουν δέκα διαφορετικά φάρμακα. Η έγκαιρη αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων και η χορήγηση του αντίστοιχου θεραπευτικού ομοιοπαθητικού σκευάσματος, θεωρείται κομβικό σημείο στην Ομοιοπαθητική θεραπεία, δεδομένης της μέγιστης δυνατής αποτελεσματικότητας σε αυτά τα πρώτα στάδια της νόσου.

Πρώιμα στάδια κατάθλιψης

Σε πρώιμα στάδια κατάθλιψης ιδιαίτερα πριν από τη χορήγηση χημικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής θεραπείας μπορεί ναι είναι άμεσα και θεαματικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής από τον πρώτο κιόλας μήνα της θεραπείας απαλλάσσεται από τα ενοχλήματά του, ξαναβρίσκει την κοινωνικότητά του και τις δυσκολίες της καθημερινότητας τις αντιμετωπίζει ψυχραιμότερα και αποτελεσματικότερα.

Σε βαρύτερες περιπτώσεις που το άτομο είναι κάτω από αντικαταθλιπτική αγωγή με φάρμακα της συμβατικής ιατρικής η διάρκεια της θεραπείας είναι μεγαλύτερη. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη, ώστε ο ασθενής να προχωρήσει στη σταδιακή μείωση των φαρμάκων χωρίς τον κίνδυνο υποτροπής της κατάθλιψης. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη και συνεννόηση του ειδικού ψυχιάτρου θεράποντος ιατρού.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η ομοιοπαθητική θεραπεία δεν στοχεύει στην καταπίεση των συμπτωμάτων αλλά στην κινητοποίηση των θεραπευτικών ικανοτήτων του οργανισμού. Άρα, όταν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο ασθενής δεν έχει άλλο ανάγκη το ομοιοπαθητικό φάρμακο.

Η σημερινή οικονομική συγκυρία αποτελεί έναν παράγοντα πρόκλησης καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Το φάσμα της ανεργίας και γενικότερα της ανατροπής των οικονομικών δεδομένων που προσέφεραν στην ελληνική οικογένεια ένα επίπεδο διαβίωσης, πυροδοτούν απελπισία, έλλειψη προοπτικής, κατάθλιψη. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν βοήθεια από ψυχιάτρους και ψυχολόγους.

Η Ομοιοπαθητική Ιατρική με την ενίσχυση των σωματικών και ψυχικών μηχανισμών άμυνας του οργανισμού προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση των καταθλιπτικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Βοηθά στην ψυχραιμότερη αντιμετώπιση και προσφέρει αισιοδοξία για την υπέρβαση της κρίσης. Δεν μεταβάλλει το βίωμα, αλλάζει όμως σημαντικά την οπτική γωνία με την οποία ο ασθενής προσεγγίζει το βίωμα. Μην ξεχνούμε ότι ψυχική υγεία σημαίνει να καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε το αρνητικό γεγονός προς εξέλιξη του πνευματικού και διανοητικού επιπέδου μας.

Πηγή: NaturaNrg #43

Sas-endiaferei_arrow

«Προσοχή! Μας κλέβουν τη χαρά !»

Ψυχο-Νευρο-Ανοσολογία + Ομοιοπαθητική Ιατρική

Ομοιοπαθητική & Ψυχοσωματικά νοσήματα

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης