Αρχική Body and mind Μήπως δεν «χωνεύετε» καλά τα συναισθήματά σας;

Μήπως δεν «χωνεύετε» καλά τα συναισθήματά σας;

215

Δένεται… κόμπος το στομάχι σου; Δυσκολεύεσαι να χωνέψεις; Ίσως δεν είναι σωστή η διατροφή σου. Ίσως πάλι να κρατάς μέσα σου θυμό, ανησυχίες και αρνητικά συναισθήματα.

Advertisements

♦ της Μαρίας Γκέκα

Η πέψη δεν είναι μόνο οργανική αλλά και ψυχική διεργασία. Αν σκεφτείτε λίγο τα συναισθήματά σας, θα ανακαλύψετε ότι το πεπτικό σας σύστημα δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να «φέρνει στο προσκήνιο» ό,τι αισθάνεστε. Για παράδειγμα, η επιθυμία για γλυκό προκύπτει όταν αισθάνεστε πικραμένοι και απογοητευμένοι. Ή το στομάχι σας κλείνει, όταν αρνείστε ένα πρόσωπο ή μια κατάσταση.

Το πεπτικό μας σύστημα είναι πολύ ευαίσθητο στα συναισθήματά μας

Στομάχι, συκώτι, πάγκρεας είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της πέψης. Αυτά τα όργανα μετατρέπουν την τροφή – δηλαδή ένα ξένο σώμα – σε κομμάτι του εαυτού μας. Προσπαθήστε να κατανοήσετε ποιο από αυτά τα τρία όργανα, σας στέλνει μηνύματα ότι κάτι δεν πάει καλά.

⇒ Έχετε δυσκολία στην πέψη και νιώθετε ένα κάψιμο ακριβώς κάτω από το στέρνο; Ζείτε μια κατάσταση που σας προκαλεί οργή, αλλά δεν μπορείτε να ξεσπάσετε; Αυτά τα συμπτώματα συνδέονται με το στομάχι.
Είστε κουρασμένοι, δεν έχετε όρεξη ή, αντίθετα, πεινάτε πολύ; Αισθάνεστε θλιμμένοι και πικραμένοι; Παίζει ρόλο το πάγκρεας.

⇒ Αισθάνεστε βάρος, ιδιαίτερη ανησυχία και θυμώνετε εύκολα; Το δέρμα σας είναι θαμπό, κιτρινωπό. Το συκώτι δείχνει τα προβλήματά του.

Στομάχι: οξύτητα και ένταση

Το στομάχι είναι ο πρώτος σταθμός του πεπτικού συστήματος, όπου καταλήγει η τροφή, αφού περάσει από το στόμα και τον οισοφάγο. Η τροφή μένει εκεί 3-4 ώρες. Ενώνεται με τους χυμούς και μετατρέπεται σε ένα ρευστό μίγμα.

Ο Παράκελσος, ένας από τους μεγαλύτερους αλχημιστές, (16ο αι.), το χαρακτήριζε «αλχημιστή του σώματος». Έλεγε χαρακτηριστικά:«Το στομάχι είναι ένα είδος μεγάλου φούρνου (δεν είναι τυχαίο ότι η πιο συχνή ενόχληση είναι το κάψιμο!).  Εδώ, η τροφή, ξένο σώμα, όπως είπαμε και πιθανώς επικίνδυνο, μετατρέπεται σε κομμάτι του οργανισμού. Διαδικασία που επιτυγχάνεται κυρίως λόγω της οξύτητας των γαστρικών υγρών, που είναι ικανά να διαλύσουν τα τρόφιμα».

Να, λοιπόν, τι σημαίνουν οι ενοχλήσεις. Όταν κάποιος «επιλέγει» υποσυνείδητα ένα όργανο ως φερέφωνο των προβλημάτων του, σημαίνει ότι υπάρχει ένας στενός δεσμός ανάμεσα στην κατάσταση αυτού του ανθρώπου και τη συμβολική σημασία του συγκεκριμένου οργάνου. Στην περίπτωση του στομάχου η σύνδεση γίνεται με τη διάσταση της φωτιάς, της οξύτητας, της καταστροφικής μετατροπής.

Αν έχετε συνηθίσει να εκδηλώνετε τη δυσαρέσκειά σας μέσω αυτού του οργάνου, κατά πάσα πιθανότητα το χιούμορ σας είναι καυστικό και είστε ικανοί να εκφράσετε την οργή σας. Όταν δεν μπορείτε να το κάνετε, αλλά πρέπει να συγκρατηθείτε,  η οργή σάς κατατρώει, προκαλώντας προβλήματα, όπως έλκος ή γαστρίτιδες.

Tip: Aσχοληθείτε με κάποιο γρήγορο και «επιθετικό» άθλημα ή εναλλακτικά επιδοθείτε στο τρέξιμο: θα σας βοηθήσει να βγάλετε προς τα έξω όλη την ενέργεια που έχετε μέσα σας.

Πάγκρεας: επικοινωνία και διπλωματία

Το πάγκρεας βρίσκεται μπροστά από το οπίσθιο κοιλιακό τοίχωμα, πίσω από το στομάχι. Έχει μήκος 10-15 εκ., παρουσιάζει σχήμα σφηνοειδές και διακρίνεται σε κεφαλή, σώμα και ουρά.

Εκτελεί δύο λειτουργίες: 1. Παράγει την ορμόνη ινσουλίνη, που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και  2. Παράγει ένα ισχυρό πεπτικό παγκρεατικό υγρό, γεμάτο από ένζυμα που αποδομούν τα μόρια ζάχαρης, λίπους και πρωτεΐνης μετατρέποντάς τα σε θρεπτικές ουσίες που το χύνει στο δωδεκαδάκτυλο μέσα από τον παγκρεατικό πόρο.

Η συμβολική εικόνα του παγκρέατος είναι ο θεός Ερμής, ο αγγελιαφόρος των θεών, απαραίτητος για την επικοινωνία τους με τη Γη, παρότι δεν κατοικεί σε κανένα από τα δύο μέρη. Το πάγκρεας τοποθετημένο ακριβώς στη μέση του σώματος, έχει στενή σχέση με το συκώτι. Έτσι κι εσείς πολλές φορές παίζετε το ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα σε διαφορετικά πρόσωπα και περιβάλλοντα. Όταν η διπλωματικότητά σας αμφισβητείται, το πάγκρεας ενεργοποιείται για να χωνέψει το «πακέτο συναισθημάτων» και του επιτίθεται, εκκρίνοντας τα ένζυμά του.

TipΗ ιδανική ενασχόληση είναι η γιόγκα, μια πρακτική που επικεντρώνεται στο σώμα και ταυτόχρονα ανυψώνει το πνεύμα με τον διαλογισμό.

Ήπαρ: ενέργεια και ανανέωση

Στο ήπαρ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο αδένα του σώματος και βρίσκεται στο πάνω τμήμα της κοιλιακής κοιλότητας, καταλαμβάνοντας το δεξιό υποχόνδριο λαμβάνει χώρα ένα χημικό εργαστήριο. Το συκώτι αποτελεί μια σπουδαία βιολογική μηχανή με πολλές λειτουργίες. Φιλτράρει το αίμα από τις τοξικές ουσίες, εκκρίνει τη χολή, είναι απαραίτητο για την πέψη των λιπών, ενώ βοηθά στην απορρόφηση ζάχαρης, βιταμινών και πρωτεϊνών.
Λέγεται ότι είναι ο αποθηκάριος του σώματος: δέχεται πράγματα από τον υλικό κόσμο και ανοίγει το δρόμο στον πνευματικό, συναισθηματικό και λογικό κόσμο. Οτιδήποτε δέχεται το μετατρέπει σε ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο που οι Κινέζοι το ονόμαζαν «βασιλιά του σώματος» και συνέδεαν το συκώτι με την άνοιξη και την ανανεωτική ενέργειά της.

Tip: Επιλέξτε δραστηριότητες που σας φέρνουν σε επαφή με το νερό, όπως κολύμβηση. Αυτό το στοιχείο θα σας βοηθήσει  να νιώσετε άνετα, ενώ σέβεται την επιθυμία σας να βρείτε χρόνο με τον εαυτό σας.

Η πέψη εκτός από οργανική, είναι και ψυχική διαδικασία. Έχει παρατηρηθεί ότι οι καλές σκέψεις και τα συναισθήματα επιδρούν ευεργετικά πάνω στο πεπτικό σύστημα, ενώ τα αρνητικά επιδρούν καταστροφικά. Η λαιμαργία και η υπερβολική επιθυμία του ανθρώπου για απολαύσεις επιβαρύνουν το γαστρεντερικό σύστημα. Όταν το στομάχι δεν δουλεύει και ο εγκέφαλος επιβαρύνεται.

Ασκήσεις αναπνοής για να λύσετε το συναισθηματικό «κόμπο»!

  1. Για να αντιμετωπίσουμε τις εντάσεις στο στομάχι είναι πολύ χρήσιμες οι ασκήσεις αναπνοής και ο διαλογισμός. Ξεκινήστε με εισπνοή, μετρήστε μέχρι το 4 ρουφώντας την κοιλιά σας, και μετρήστε πάλι ως το 4, κρατώντας την αναπνοή σας.
  2. Καθίστε άνετα και ελάτε σε επαφή με την αναπνοή σας, εισπνέοντας (μετρώντας ως το 3) και εκπνέοντας (μετρώντας μέχρι το 6). Χαλαρώστε, αφήστε τη σκέψη σας να τρέξει. Φανταστείτε ένα χώρο όπου αισθάνεστε καλά. Μπροστά σας βρίσκεται ένας μεγάλος βράχος: αντιπροσωπεύει όλα τα αρνητικά συναισθήματα. Ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι αυτός ο βράχος είναι μαλακός και αρχίζετε να τον σκάβετε με τα χέρια σας μέχρι να διαλυθεί. Από τον ουρανό πέφτει μια ακτίνα φωτός που σας φωτίζει και σας αναζωογονεί. Αισθάνεστε ανάλαφροι και ανακουφισμένοι.
  3. Έχετε πλέον ξεπεράσει το εμπόδιο: προσπαθήστε να αντιληφθείτε πώς αισθάνεστε. Όταν συνειδητοποιήσετε τη γαλήνη μέσα σας, δείτε πόσο εύκολη ήταν η επίλυση του προβλήματος. Εισπνεύστε (μετρώντας ως το 6) και εκπνεύστε (μετρώντας ως το 3), για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πηγή: NaturaΝrg #47

Προηγούμενο άρθροΟστεοπόρωση: αθόρυβη αλλά επικίνδυνη
Επόμενο άρθροΔεν θέλω την τέλεια ζωή…