ΔιατροφήΜητρικό γάλα: Η πρώτη πολύτιμη τροφή

Μητρικό γάλα: Η πρώτη πολύτιμη τροφή

Εννέα μήνες κάνατε όνειρα. Το φανταζόσασταν στην αγκαλιά σας και βουρκώνατε. Έφθασε λοιπόν η στιγμή που το μικρό πλασματάκι γεννήθηκε κι εσείς είστε ο μόνος άνθρωπος που γνωρίζει στο νέο του κόσμο. Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να χαρίσετε στο νεογέννητο είναι το γάλα σας.

της Τάνιας Μαρκουτσά

Όχι μόνο γιατί το γάλα σας είναι το καλύτερο για την ανάπτυξή του, αλλά και γιατί αυτή η στενή επαφή θα το κάνει ένα συναισθηματικά ολοκληρωμένο άνθρωπο. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι αν όλα τα μωρά τρέφονταν αποκλειστικά με θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, θα σώζονταν 1.500.000 ζωές παιδιών το χρόνο, ενώ θα βελτιωνόταν σημαντικά η υγεία και η ανάπτυξη εκατομμυρίων ακόμα.
Κανείς όμως δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο θηλασμός είναι η εύκολη λύση. Γι’ αυτό το λόγο κάποιες νέες μητέρες προφασίζονται δικαιολογίες, όπως «δεν έχω αρκετό γάλα», «δεν είναι καλή η θηλή μου», «δεν είμαι σίγουρη ότι χόρτασε» και άλλες. Αν πραγματικά θέλετε να προσφέρετε το καλύτερο στο μικρό σας «θαύμα», μπορείτε να ενημερωθείτε από το Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος στο τηλέφωνο 210 6003249 και να ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές. Η εμπειρία των γυναικών που σταμάτησαν πρόωρα το θηλασμό δεν είναι καλή. Αν συνέχιζαν όμως θα διαπίστωναν ότι μετά από τις πρώτες εβδομάδες οι δυσκολίες θα έδιναν τη θέση τους στη χαρά, την ευκολία, την ξεκούραση, την απόλαυση. Οι λόγοι για τις δυσάρεστες εμπειρίες θηλασμού που έχουν αρκετές γυναίκες σήμερα δεν εξαρτώνται δυστυχώς μόνο από τις ίδιες. Τις περισσότερες φορές οι λόγοι αποτυχίας στο θηλασμό είναι «ιατρογενείς», δηλαδή οφείλονται στον τρόπο που λειτουργούν τα νοσοκομεία και οι κλινικές, αλλά και στην έλλειψη υποστήριξης του προσωπικού τους για το θηλασμό.

Τα πλεονεκτήματα μητρικού θηλασμού

1. Eνισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
2.  Προστατεύει από σοβαρές λοιμώδεις ασθένειες και ιώσεις, προστατεύει από μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος και μολύνσεις που προκαλούν διάρροια.
3.  Μειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών και γαστρεντερικών διαταραχών.
4.  Αυξάνει τη δυνατότητα επιβίωσης των πρόωρων βρεφών.
5. Ελαττώνει τη συχνότητα του παιδικού καρκίνου.
6. Προστατεύει από τον κίνδυνο νεανικού διαβήτη.
7. Προλαμβάνει την παιδική παχυσαρκία.
8. Είναι πάντα στη σωστή θερμοκρασία και δεν χρειάζεται χρόνος για να ετοιμαστεί.
9. Είναι δωρεάν.
10. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το δείκτη νοημοσύνης.
Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά που έχουν θηλάσει, έχουν πολύ καλύτερη πνευματική ανάπτυξη. Κατά μέσο όρο, παίρνουν γύρω στους 8,3 βαθμούς παραπάνω στα τεστ νοημοσύνης. Αυτό έχει να κάνει με την ειδική σύσταση των λιπών του μητρικού γάλακτος, που ευνοεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.

Η τεχνική του θηλασμού

Η λέξη τεχνική ίσως να μην ταιριάζει ακριβώς στον τρόπο που θα θηλάσετε. Το μικρό σας φιλοξενήθηκε για εννέα μήνες μέσα στο σώμα σας και είναι το μόνο «σπίτι» που γνωρίζει. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας, αλλά αφήστε το ένστικτό σας να κάνει την τελική δουλειά. Εσείς και το μωρό σας ξέρετε καλύτερα από τον καθένα τι σάς βολεύει.

Τα μαγικά βήματα

1. Όταν το μωρό σας αρχίζει να δείχνει τα πρώτα σημάδια ότι πεινάει -πριν κλάψει- μπορείτε να προετοιμαστείτε για το θηλασμό.
2. Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για να στηρίξετε την πλάτη σας ή και ένα σκαμνάκι για τα πόδια. Πρέπει να νιώθετε άνετα.
3. Το μωρό είναι ξαπλωμένο στον πήχη του αριστερού σας χεριού, έτσι ώστε η κοιλιά του να είναι σε επαφή με την κοιλιά σας και το στόμα του, να είναι στο ίδιο ύψος με τη θηλή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι πάνω στα πόδια σας. Το κεφαλάκι του είναι ξαπλωμένο στην έσω πλευρά του αριστερού χεριού σας, στο ύψος του αγκώνα και κοιτάει προς το στήθος. Το μωρό δεν θα πρέπει να στρίβει το κεφάλι, για να βρει τη θηλή.
4. Με το δεξί χέρι πιάνετε το στήθος, έτσι ώστε ο αντίχειρας να είναι περίπου 5 εκατοστά πάνω από τη θηλή και όλα τα υπόλοιπα δάχτυλα, με πρώτο τον δείκτη, 5 εκατοστά κάτω από τη θηλή. Έτσι, το χέρι σας μοιάζει με ένα μισοφέγγαρο, σε απόσταση περίπου 5 εκατοστών πίσω από τη θηλή. Αυτή η απόσταση έχει σημασία, γιατί έτσι καταφέρνει το μωρό σας να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερο στήθος στο στόμα του.
5. Με τη θηλή αγγίξτε απαλά το κάτω χείλος του μωρού σας και περιμένετε μέχρι να ανοίξει το στόμα του. Όταν το μωρό σας έχει ανοιχτό το στόμα του, τόσο πλατιά όπως όταν χασμουριέται, τραβήξτε το γρήγορα κοντά σας, ώστε να μπορεί να πιάσει εκτός από τη θηλή σας και ένα τμήμα της θηλαίας άλου.
6. Τώρα που το μωρό σας θηλάζει, ελέγχετε για άλλη μια φορά τη στάση του. Η μύτη και το σαγόνι θα πρέπει να βρίσκονται σε επαφή με το στήθος.
7. Στην αρχή οι θηλές είναι ευαίσθητες και μπορεί να πονάνε λίγο. Αυτό είναι φυσιολογικό και περνάει μετά από μερικές ημέρες, όταν πλέον οι θηλές έχουν σκληρύνει. Εάν διαπιστώσετε ότι δεν θηλάζει σωστά, χωρίς δεύτερη σκέψη, διακόψτε το και επαναλάβετε. Για να διακόψετε, βάλτε το μικρό σας δάχτυλο στη γωνία του στόματός του και τραβήξτε το με προσοχή από τη θηλή.
Με τον καιρό, όλη η παραπάνω διαδικασία αυτοματοποιείται. Θα μπορείτε εύκολα να θηλάσετε ξαπλωμένη ή να ανακαλύψετε τις δικές σας βολικές στάσεις! Πιστέψτε το, ο θηλασμός θα σάς χαρίσει τόσο μαγικές στιγμές, από εκείνες που μια μάνα δεν ξεχνά ποτέ.
Μάθετε περισσότερα για την παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού θηλασμού στο http://worldbreastfeedingweek.org/

Πηγή: NaturaNrg #19

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης