GreenΜικροί οικολόγοι εν δράσει

Μικροί οικολόγοι εν δράσει

 

Ονειρεύεστε έναν πράσινο πλανήτη; Ελπίζετε ότι στο μέλλον οι πόλεις θα είναι καθαρές, η ανακύκλωση θα είναι τρόπος ζωής και οι βιομηχανίες θα έχουν οικολογική συνείδηση; Οι ελπίδες και τα όνειρα για έναν πράσινο πλανήτη μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εάν τα παιδιά μας αποκτήσουν οικολογική συνείδηση.

της Τάνιας Μαρκουτσά

Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας είναι να σέβονται τον εαυτό τους. Αν και μοιάζει δεδομένο και αυτονόητο, δεν είναι. Τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται τον εαυτό τους, όταν σέβονται ό,τι τους περιβάλλει, φροντίζουν γι’ αυτό, συνεπώς και για τη ζωή τους. Δική μας υποχρέωση είναι να τους δείξουμε στην πράξη αυτή την αλληλεπίδραση, ώστε να διασφαλίσουν το μέλλον τους.

Αγαπήστε το περιβάλλον

Μικροί οικολόγοι εν δράσειΠοτέ δεν είναι νωρίς για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση. Ακόμα και το παιδί που πρωτοπερπατάει μπορεί να πετάξει το σκουπιδάκι του στον κάδο, το πλαστικό στην ανακύκλωση και να ποτίσει το λουλουδάκι του.

● Ένας χρωματιστός κάδος για την ανακύκλωση θα μάθει στα παιδιά ποια είναι τα σκουπίδια που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Εξηγήστε τούς πώς ξεχωρίζουμε τα σκουπίδια.

● Σε έναν μικρό χώρο στο μπαλκόνι μπορεί να βρει το χώρο του ένας κάδος κομποστοποίησης. Τα παιδιά θα ξετρελαθούν όταν διαπιστώσουν ότι τα «αποφάγια» τους μπορούν να γίνουν λίπασμα για τα αγαπημένα τους φυτά.

● Τα παιδιά λατρεύουν το χώμα και την κηπουρική. Αφήστε τα να διαλέξουν σπόρους και δείξτε τους πώς να φυτέψουν. Η χαρά τους, όταν δουν τα φυτά τους να μεγαλώνουν, δεν θα περιγράφεται. Αν μάλιστα επιλέξετε λαχανικά και φρούτα, θα έχουν τη δυνατότητα να γευθούν κυριολεκτικά τους καρπούς του κόπου τους.

● Συνηθίζουμε να κατηγορούμε την τηλεόραση για τα προγράμματά της. Όμως υπάρχουν εξαιρετικά ντοκιμαντέρ που μπορούν να μάθουν στα παιδιά να αγαπάνε τη φύση και τα ζώα. Ακόμα όμως κι αν το τηλεοπτικό πρόγραμμα δεν σας καλύπτει, στο dvd κλαμπ της γειτονιάς σας θα βρείτε ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα απολαύσετε όλοι μαζί.

● Τι σημαίνει έξοδος για σας; Μια βόλτα στο βουνό ή στην παραλία, μια εξερεύνηση σε ένα κοντινό πάρκο ή δάσος, διακοπές σε ένα κάμπινγκ ή μία φάρμα θα ενθουσιάσουν τους μικρούς οικολόγους που θα καταλάβουν αμέσως πόσο σημαντική είναι η φύση στη ζωή τους.

● Ενημερωθείτε για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν κάποιες περιβαλλοντικές οργανώσεις και συμμετάσχετε σε κάποιες από αυτές: καθαρισμοί ακτών και βουνών, δεντροφυτεύσεις κ.ά. Ο εθελοντισμός και η συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα θα τους δώσουν ένα σημαντικό μάθημα ζωής.

Μικροί οικολόγοι εν δράσειΗ λέξη «εξοικονόμηση» γίνεται τρόπος ζωής

Για να έχουμε όλα τα ωραία και σημαντικά που μάς δίνει το περιβάλλον, πρέπει να το προστατεύσουμε. Ένας τρόπος είναι η εξοικονόμηση. Αν σπαταλάμε όλα όσα η φύση μας δίνει απλόχερα, τότε σύντομα αυτά θα τελειώσουν. Το παιδί πρέπει να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να σβήνει τα φώτα όταν βγαίνει από ένα δωμάτιο, να κλείνει τη βρύση όσο βουρτσίζει τα δόντια του ή πλένει το σώμα του, να μη φορτίζει τις ηλεκτρονικές του συσκευές περισσότερο από όσο χρειάζεται και να μην αφήνει τις ηλεκτρικές συσκευές στην αναμονή.

Τα εκτυπωμένα κείμενα που διαβάστηκαν, μπορούν να γίνουν πρόχειρα για τις σημειώσεις της ημέρας και οι σακούλες για τα ψώνια μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές αν τις πάρετε μαζί σας στο μανάβικο ή το σούπερ μάρκετ. Ακόμα καλύτερα χρησιμοποιήστε τις ειδικές shopping bags. Μπορεί μάλιστα το κάθε μέλος της οικογένειας να έχει τη δική του!

Παίζοντας με την οικολογία

Μυήστε τα παιδιά σας στην οικολογία μέσα από παιχνίδια. Πληκτρολογήστε στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή http://www.lafarge.gr/wps/portal/gr/el/6_13_1-Game  και παίξτε με τους Μικρούς Οικολόγους. Η επιμέλεια του παιχνιδιού έγινε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας και βοηθά τα παιδιά να γνωρίσουν το περιβάλλον και να αλλάξουν τις κακές τους συνήθειες.

Αν τα παιδιά σας μαθαίνουν αγγλικά, μπορούν να κάνουν εξάσκηση και ταυτόχρονα να εκπαιδευτούν στην προστασία του περιβάλλοντος με την οικογένεια Green στην ιστοσελίδα www.meetthegreens.org.  Αν προτιμάτε τα επιτραπέζια παιχνίδια, το Planetbook της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΚΕΑΝ καλεί τα παιδιά να απαντήσουν σε ερωτήματα, όπως «από τι κινδυνεύει να μολυνθεί η λίμνη Κερκίνη» ή «σε ποιο νησί των Σποράδων βρίσκεται το θαλάσσιο πάρκο της μεσογειακής φώκιας». Αναζητήστε το στο τηλ.: 210 2692880.

! Ανακύκλωση παιχνιδιών και αντικειμένων

Μην πετάτε τίποτα! Κάποιος μπορεί να το χρειάζεται.

Μάθετε στο παιδί σας να χαρίζει ό,τι δεν χρειάζεται, ώστε το παιχνίδι ή το ρούχο του να συνεχίσει να δίνει χαρά.

Χρήσιμες διευθύνσεις: www.xariseto.gr, www.freecycle.org,
Πράσινος γάτος (Ιπποκράτους 142, Αθήνα, 6979 178257),
Ο Σκόρος (Ζωοδόχου Πηγής & Ερεσσού, Αθήνα, 6981 076913),
Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.)
(Σοφοκλέους 70 & Πειραιώς 35, Αθήνα, 210 5246516, 210 5239465),
Τα παιδιά του δρόμου (Αρίστωνος 6 – 8 & γωνία Κωνσταντινουπόλεως 165,
Μεταξουργείο, Κολωνός, 210 5239402, 210 5221149).

Πηγή: NaturaNrg #13

Sas-endiaferei_arrow

Το παιχνίδι στη φύση και η ανάπτυξη των παιδιών!

Παιδί και ποδήλατο

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης