Αρχική NrgHealth Η υγεία μας βρίσκεται στο εντερικό μας μικροβίωμα

Η υγεία μας βρίσκεται στο εντερικό μας μικροβίωμα

Μικροβίωμα: Πώς επηρεάζει τον οργανισμό σας;
microvioma-NaturaNrg

Τα δισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο σώμα μας επηρεάζουν την υγεία μας  με απίστευτους τρόπους.

Το σώμα μας είναι γεμάτο βακτήρια. Για την ακρίβεια έχουμε περισσότερα βακτήρια από ότι κύτταρα. Και τα περισσότερα βρίσκονται στο γαστρεντερικό μας σύστημα!

Μάλιστα τα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερό μας και συνιστούν αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν “εντερικό μικροβίωμα” όχι μόνο βοηθούν στο να χωνεύουμε τις τροφές αλλά επηρεάζουν όλο το σώμα και τελικά αποδεικνύεται ότι είναι ωφέλιμα και για τη σωματική και για την ψυχική μας υγεία. Στο εντερικό μικροβίωμα τα “καλά” βακτήρια κρατούν υπό έλεγχο τα “κακά”.

Πώς; Πολλαπλασιάζονται τόσο συχνά ώστε τα κακά βακτήρια να μην έχουν χώρο να αυξηθούν. Τι γίνεται όμως όταν τα κακά βακτήρια μοιάζουν να υπερτερούν;

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν στο εντερικό μικροβίωμα υπάρχουν πολλά βακτήρια ενός συγκεκριμένου είδους έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πάσχουμε από νόσο του Crohn, Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και κολίτιδες. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι το εντερικό μικροβίωμα επηρεάζει συνολικά και ειδικά το σώμα σας με πολλούς τρόπους.

Μικροβίωμα και καρδιά

Μερικά είδη βακτηρίων του γαστρεντερικού ενδέχεται να παίζουν ρόλο στη σχέση της χοληστερόλης με την καρδιακή νόσο. Όταν τρώτε τρόφιμα όπως κόκκινο κρέας ή αυγά, αυτά τα βακτήρια εκκρίνουν μια χημική ουσία που το ήπαρ σας μετατρέπει σε αυτό που λέγεται ΤΜΑΟ (Ν οξείδιο της τριμεθυλαμίνης). Το ΤΜΑΟ συμβάλλει στον να εναποτίθεται η χοληστερόλη στα τοιχώματα των αγγείων. Οι ερευνητές μελετούν μια ουσία, την DMB που υπάρχει στο ελαιόλαδο καθώς πιστεύουν ότι μπορεί να μπλοκάρει την παραγωγή ΤΜΑΟ από τα βακτήρια.

Μικροβίωμα και νεφρά

Η υπερβολική παρουσία ΤΜΑΟ όμως μπορεί να οδηγήσει και σε χρόνια νεφρική νόσο. Τα άτομα που πάσχουν από την ασθένεια δεν μπορούν να αποβάλλουν την ουσία, η οποία υπερσυγκεντρώνεται και οδηγεί σε καρδιακή νόσο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι άτομα με αυξημένη ΤΜΑΟ είναι πιο επιρρεπή στη νεφρική νόσο ούτως ή άλλως.

Μικροβίωμα και εγκέφαλος

Ο εγκέφαλος στέλνει μηνύματα σε όλο το σώμα μας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το έντερο του… απαντάει. Μελέτες έδειξαν ότι η ισορροπία βακτηρίων στο εντερικό μικροβίωμα επηρεάζουν όχι μόνο τα συναισθήματά μας αλλά και τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες από τις αισθήσεις μας, δηλαδή τους ήχους, τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τις υφές. Υποψιάζονται μάλιστα και πλέον εμφανίζονται και αποδείξεις ότι οι αλλαγές σε αυτή την ισορροπία μπορεί να παίζει ρόλο σε ασθένειες όπως αυτές του φάσματος του αυτισμού, η κατάθλιψη καθώς και ο χρόνιος πόνος.

Μικροβίωμα και παχυσαρκία

Μια ανισορροπία στο εντερικό μικροβίωμα στέλνει διασταυρούμενα και αντιφατικά μηνύματα στον εγκέφαλο για το πότε πεινάμε και πότε χορταίνουμε. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχει σχέση με την υπόφυση που παράγει ορμόνες που βοηθούν τον έλεγχο της όρεξης. Αυτός ο αδένας μπορεί επίσης να επηρεάσει την ισορροπία των βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερό μας γι΄αυτό πλέον πολλές έρευνες για την παχυσαρκία και τους τρόπους αντιμετώπισής της στρέφονται στο εντερικό μικροβίωμα.

Μπορούμε να αλλάξουμε τα εντερικά βακτήρια;

Το εντερικό μικροβίωμα του κάθε ατόμου αποκτάται κατά τη γέννα από τη μητέρα. Στην πορεία της ζωής του αυτό επηρεάζεται από την επαφή του με το περιβάλλον αλλά και τη διατροφή του. Γι΄αυτό και διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με το πού ζει αλλά και γι’ αυτό μπορούμε να επέμβουμε ως ένα βαθμό και να το διαφοροποιήσουμε. Πώς; Με προβιοτικά, πρεβιοτικά, συμβιωτικούς συνδυασμούς τροφών. Για παράδειγμα τα παλαιωμένα τυριά, το γιαούρτι αλλά και τα τουρσιά είναι καλές πηγές προβιοτικών. Αντίστοιχα, καλές πηγές πρεβιοτικών είναι η μπανάνα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες κ.ά. Κάνοντας συνδυασμούς αυτών (όπως π.χ. μπανάνα με γιαούρτι) πετυχαίνετε να δημιουργείτε συμβιωτικά.

Γιατί πρέπει να γνωρίζω για το εντερικό μου μικροβίωμα;

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα υγείας που η καθημερινή πρακτική της ιατρικής δεν μπορεί να αντιμετωπίσει παρά μόνο συμπτωματικά. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, περιττό βάρος, τροφικές δυσανεξίες, αυτοάνοσα νοσήματα, χρόνια φλεγμονή, κατάθλιψη και άλλα, πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας μπορούν να βρουν μόνιμη λύση αρκεί να εξετάσει κάποιος τι είδους βακτήρια κατοικούν στο γαστρεντερικό του σύστημα.

Πηγή:  www.naturanrg.gr, Naturanrg#100o

Προηγούμενο άρθροVideo – Δεν Είπαμε Την Τελευταία Λέξη, ένα τραγούδι αφιερωμένο στη γη μας!
Επόμενο άρθροΠώς ένα μήλο την ημέρα ωφελεί την υγεία μας