ΔιατροφήΜικροβίωμα του δέρματος. Τι συμβαίνει εάν δεν βρίσκεται σε ισορροπία;

Μικροβίωμα του δέρματος. Τι συμβαίνει εάν δεν βρίσκεται σε ισορροπία;

Η διατήρηση της ισορροπίας του μικροβιώματος του δέρματος είναι η νέα πρόκληση της δερματολογίας και της κοσμετολογίας. Μάθετε γιατί!

της Μαρίας Γκέκα

Μικροβίωμα είναι το σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν στον οργανισμό μας. Σκοπός τους είναι να φροντίζουν την υγεία του σώματος και των οργάνων του.

Tρισεκατομμύρια μικρόβια, ιοί και άλλοι μικροοργανισμοί «συγκατοικούν» στον οργανισμό μας ξεπερνώντας κατά 10 φορές τον αριθμό των κυττάρων μας.  Αυτό αποκάλυψε πριν λίγο καιρό η  “Μελέτη για το Ανθρώπινο Μικροβίωμα”, η κολοσσιαία, παγκόσμιας κλίμακας έρευνα που εμφάνισε όλη την πολυπλοκότητα των μικροβιακών πληθυσμών που μας συνοδεύουν στην καθημερινή μας ζωή. Οι μικροοργανισμοί αυτοί βρίσκονται παντού στο σώμα μας, αλλά οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί κατοικούν στο έντερο και το δέρμα.

Ένα από τα σημαντικότερα μικροβιακά περιβάλλοντα είναι λοιπόν το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Με βάρος που ξεπερνά τα 5 κιλά, το δέρμα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον οργανισμό και στον έξω κόσμο, ενώ παίζει πολύ σημαντικό προστατευτικό ρόλο – γνωστό ως “λειτουργία φραγμού”. Όντας εκτεθειμένο κατά αυτόν τον τρόπο, το δέρμα είναι εξαιρετικά ευάλωτο. Οι εξωτερικοί παράγοντες καταπόνησης μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την ποικιλότητα των μικροοργανισμών που ζουν στο δέρμα και είναι απαραίτητοι για την υγεία του.

Ποια είναι η λειτουργία του μικροβιώματος στο δέρμα;

Πρώτα απ ‘όλα, η μικροχλωρίδα του δέρματος διατηρεί το δέρμα υγιές, προωθώντας  την εξάλειψη των νεκρών κυττάρων, μια πολύ χρήσιμη διαδικασία για να αποκατασταθεί ή να θεραπευθεί η επιδερμίδα.
Οι αποικίες καλών βακτηρίων αποτελούν επίσης ένα είδος προστατευτικού φραγμού που καθιστά την επίθεση των εξωτερικών παραγόντων «ακίνδυνη».

Καθένας από εμάς έχει τη δική του δερματική μικροχλωρίδα μοναδική όσο τα δακτυλικά αποτυπώματα. Για να πάρετε μια ιδέα για τους αριθμούς: κάθε 2 τετραγωνικά εκατοστά ζουν περίπου 2 εκατομμύρια βακτηρίδια. Αν θεωρήσουμε ότι σε έναν ενήλικα το δέρμα μετρά περίπου δύο τετραγωνικά μέτρα, μπορεί να υπολογιστεί ότι φιλοξενεί 10 δισεκατομμύρια βακτήρια, που ζουν και μεγαλώνουν χωρίς να προκαλούν βλάβες. Αν αυτά τα βακτήρια παραμείνουν σε ισορροπία το δέρμα είναι υγιές και όμορφο. Όταν όμως η ισορροπία της χλωρίδας του δέρματος διαταράσσεται, τότε τα φιλικά βακτήρια που ζουν στο δέρμα γίνονται παθογόνα και προκαλούν προβλήματα.

Βλάβες στο δέρμα έχουμε, λοιπόν, όταν στο μικροβίωμα επικρατήσει ένας συγκεκριμένος  τύπος βακτηριδίων μεταβάλλοντας έτσι τη λεπτή ισορροπία: είναι η περίπτωση της ακμής, της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, της ατοπικής δερματίτιδας, της ροδόχρου ακμής ή της πιτυρίδας.

Μερικές φορές και καταστάσεις σοβαρής ξηρότητας δέρματος, ανθεκτικές σε οποιαδήποτε θεραπεία, μπορεί να εξαρτώνται από την αλλοίωση του δερματικού μικροβιώματος. Εν ολίγοις, ο παραλληλισμός με την εντερική χλωρίδα είναι σωστός, ακόμη και αν πρέπει να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά οικοσυστήματα με διαφορετικό «βακτηριακό πληθυσμό».

Όταν το μικροβίωμα παρουσιάζει έλλειψη ισορροπίας…

Όταν το μικροβιακό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση μεταβλητής ισορροπίας, το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο στις επιθέσεις που προέρχονται από εξωτερικά περιβάλλοντα, όπως οι περιβαλλοντικοί ρύποι, η υπεριώδης ακτινοβολία, οι μυκητιασικές ή ιογενείς επιθέσεις και αυτό επιβραδύνει τις διαδικασίες ανανέωσης. Προκαλεί σε όλα τα στρώματα του δέρματος  απώλεια δομής και ελαστικότητας.

Μεταξύ των πιθανών αιτιών της ακμής και της ατοπικής δερματίτιδας συγκαταλέγεται  η μικροβιακή ανισορροπία στην επιφάνεια ή στο εσωτερικό του σώματος, η αποκαλούμενη εντερική και δερματική δυσβίωση. Αυτό ήταν μια σημαντική αποκάλυψη κατά τη διάρκεια του 24ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Δερματολογίας στο Μιλάνο, τον προηγούμενο Ιούνιο. Στο συνέδριο οι ειδικοί ανέδειξαν και τη μεγάλη σύνδεση της ακμής με το μικροβίωμα του δέρματος. Στο δέρμα με τάση ακμής, το μικροβίωμα  παρουσιάζει έλλειψη ισορροπίας. Η ανισορροπία αυτή μπορεί να προκαλέσει αλλεπάλληλες φλεγμονώδεις αντιδράσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η ακμή  επανεμφανίζεται ακόμα και μετά από αποτελεσματική θεραπεία.

Συνεπώς η έγκαιρη αποκατάσταση της ισορροπίας του μικροβιώματος βοηθά στο «φρενάρισμα» της ακμής. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Χρησιμοποιώντας καλλυντικά που περιέχουν ουσίες που έχουν θετικές επιπτώσεις στο μικροβίωμα της επιδερμίδας,  όπως τα πρεβιοτικά – λέει ο Mauro Picardo, Διευθυντής του Εργαστηρίου Δερματικής Φυσιοπαθολογίας του Δερματολογικού Ινστιτούτου San Gallicano της Ρώμης. Η βιομηχανία καλλυντικών προσαρμόζεται έτσι σε νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, προσφέροντας όλο και περισσότερα προϊόντα που, εκτός από τον καθαρισμό και την ενυδάτωση, λαμβάνουν υπόψη το λεπτό οικοσύστημα του δέρματος.

Η συμβολή των πρεβιοτικών και προβιοτικών στο δέρμα μας

Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά κάνουν καλό όχι μόνο όταν τα τρώμε αλλά και όταν τα βάζουμε στο δέρμα μας!

Τι είναι τα προβιοτικά; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα προβιοτικά είναι «ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι όταν χορηγούνται σε ικανοποιητικές ποσότητες επιφέρουν ένα υγιές αποτέλεσμα στον οργανισμό». Οι πιο γνωστοί είναι τα στελέχη γαλακτοβάκιλλων (Lactobacillus sp) και τα μπιφιδοβακτήρια (Bifidobacterium sp).

Τι είναι τα πρεβιοτικά; Πρόκειται για θρεπτικά συστατικά (ευδιάλυτοι υδατάνθρακες, κυρίως φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και ινουλίνες) τα οποία τρέφουν και βοηθούν την ανάπτυξη και διατήρηση των ήδη υπαρχόντων ευεργετικών βακτηρίων του μικροβιώματος, ενισχύοντας έτσι τη συγκέντρωση προβιοτικών.

⇒ Δείτε: Προβιοτικά και Πρεβιοτικά: Υπάρχει διαφορά;

Τα καλλυντικά με πρεβιοτικά /προβιοτικά έχουν μια σειρά από λειτουργίες:

Σέβονται το φυσικό pH του δέρματος και βοηθούν στο να γίνει το μικροπεριβάλλον της επιδερμίδας ευνοϊκό για την αποκατάσταση της ποικιλομορφίας του μικροβιώματος και περιορισμό των «κακών» κυτταρικών πληθυσμών.

– Βοηθούν στην αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων του δέρματος.

– Αναδομούν και ενδυναμώνουν τον επιδερμικό φραγμό, ο οποίος σφραγίζει την υγρασία στο δέρμα. Έτσι το ξηρό, ευαίσθητο δέρμα αποκτά ξανά ελαστικότητα, απαλότητα και λάμψη.

– Συμβάλλουν στην κυτταρική ανάπλαση.

– Ενισχύουν την άμυνα της ευαίσθητης επιδερμίδας και καταπραΰνουν τους ερεθισμούς της.

Δείξε μου το δέρμα σου να σου πω τι τρως

Το δέρμα και η τροφή απόλυτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.  Η επιβεβαίωση προέρχεται από τον Δρ. Marco Pignatti του Πανεπιστημίου της Modena και την δερματολογική κλινική του Reggio Emilia, ο οποίος έδωσε ακριβείς ενδείξεις σχετικά με τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλωθούν και εκείνα που πρέπει να αποφεύγονται για να έχουμε υγιές δέρμα.

«Καταρχήν είναι απαραίτητο να μειώσουμε δραστικά την κατανάλωση ζάχαρης. Να προσέξουμε την κατανάλωση αλκοόλ, να αυξήσουμε την κατανάλωση ινών όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά, να τραφούμε με καλά λίπη, όπως το ελαιόλαδο, τα ψάρια, τα καρύδια και το διαυγές βούτυρο. Αυτά οι μικρές παρεμβάσεις θα συμβάλλουν αποφασιστικά στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος, που σημαίνει υγιές δέρμα».

Τι μπορείτε να κάνετε

  1. Τρώτε καθαρά τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες – είναι γεμάτα πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά περιέχουν ινώδεις υδατάνθρακες που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια για να να αναπτυχθούν. Εάν τρώτε μια διατροφή πλούσια σε πρεβιοτικά, θα ενθαρρύνετε τη μικροβιακή ποικιλομορφία και θα προωθήσετε την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων.
  2. Καταναλώνετε καθημερινά τρόφιμα και συμπληρώματα πλούσια σε προβιοτικά. Παρόλο που δεν υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα προβιοτικών, οι εμπειρογνώμονες υγείας συνιστούν να καταναλώνουμε περίπου 1 δισεκατομμύριο έως 10 δισεκατομμύρια ζωντανές καλλιέργειες βακτηριδίων (μετρούμενες σε μονάδες που σχηματίζουν αποικίες ή CFU) ανά ημέρα. Μπορείτε επίσης, αν χρειάζεται να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με συμπληρώματα προβιοτικών.

Τα οφέλη για την υγεία των προβιοτικών συμπληρωμάτων είναι καλά τεκμηριωμένα, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου λοιμώξεων, της βελτιωμένης πέψης και ακόμη και του μειωμένου κινδύνου για ορισμένες χρόνιες παθήσεις.

πηγή: www.naturanrg.gr  , Natura Nrg#110

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης