Μην ξεχάσετε το Μάρτη σας!

Μην ξεχάσετε το Μάρτη σας!

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Life

Μην ξεχάσετε το Μάρτη σας!  Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, συνηθίζεται να φοριέται στον καρπό του χεριού ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» φοριέται κυρίως από τα παιδιά για να προστατεύει τα πρόσωπά του από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.
“Μάρτη” δεν φορούσαν μόνο οι άνθρωποι. Σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία. Σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο. Σε άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να τον πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους. Αλλού πάλι το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες της Λαμπρής για να καεί μαζί του.

«Μάρτης» ή «Μαρτιά» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα βαλκάνια, λόγω της υιοθέτησής του από τους Βυζαντινούς, οι οποίοι και το διατήρησαν. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, επειδή οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Φτιάξτε Μάρτηδες στο Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”.

Τετάρτη / 01 Μαρτίου / 2017, 17.30-19.30
Χρησιμοποιώντας ως βασικό υλικό χρωματιστές κλωστές, κορδέλες και κορδόνια, καθώς και διακοσμητικά όπως ματάκια και τριφυλλάκια, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν δημιουργικά με τη διαδικασία κατασκευής ενός παραδοσιακού βραχιολιού-γούρι για τον Μάρτη.
Οι ενδιαφερόμενοι θα συζητήσουν για τη σύνθεση, το χρώμα και τον όγκο, θα σχεδιάσουν το βραχιολάκι τους, θα επιλέξουν τα υλικά που επιθυμούν και θα διδαχτούν διαφορετικές τεχνικές (µακραµέ, τρόποι δεσίματος, κόμποι κ.ά.).
Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Μαργαρίτα Μυρογιάννη, Εικαστικός
MAKERSPACE-ΙΣΟΓΕΙΟ ΕΒΕ
Πηγή: www.naturanrg.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *