Μίσο, μια μακροβιοτική σούπερ-τροφή
Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Super foods, Vegan, Δίαιτα & Αδυνάτισμα, Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές
Όσοι έχουν επισκεφτεί κινέζικο ή γιαπωνέζικο εστιατόριο έχουν σίγουρα δει στο μενού ένα πολύ χαρακτηριστικό ορεκτικό πιάτο της ασιατικής κουζίνας, τη σούπα μίσο.
της Δήμητρας Μαγκλάρα
Στη μακροβιοτική κουζίνα, το μίσο έχει εξέχουσα θέση και χρησιμοποιείται καθημερινά σε πολλά πιάτα.
Το μίσο είναι ένα είδος πάστας, το οποίο θυμίζει ταραμά στην υφή και τη γεύση και παρασκευάζεται κυρίως από φασόλια σόγιας, θαλασσινό αλάτι και ρύζι ή κριθάρι, τα οποία έχουν υποστεί μακροχρόνια ζύμωση με ειδικά ένζυμα.
Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι οι Ασιάτες έχοντας αντιληφθεί ότι η σόγια είναι πολύ δυναμωτική αλλά σχετικά δύσπεπτη τροφή, βρήκαν τρόπους να την επεξεργαστούν και να την κάνουν πιο εύπεπτη και θρεπτική και τη συναντάμε ως τόφου, τέμπε, μίσο, σάλτσα σόγιας και ταμάρι.
Υπάρχουν διάφορα είδη μίσο, ανάλογα με τα υλικά που περιέχει και το χρόνο ζύμωσης. Λόγω των ενζύμων που προκαλούν τη ζύμωση, το μίσο βοηθά πολύ την πέψη, τονώνει και καθαρίζει το αίμα και δίνει πολύ ενέργεια στον οργανισμό, παρέχοντας ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες(ιδιαίτερα Β12), θεωρείται δε ότι συμβάλλει στην προστασία από τη ραδιενέργεια. Η σούπα μίσο καταναλώνεται στη μακροβιοτική όλες τις μέρες του χρόνου. Πέρα από τη θρεπτική του αξία, το μίσο νοστιμίζει πολύ τα φαγητά, ειδικά τις ουδέτερες, γευστικά χορτόσουπες.
Για να διατηρηθούν οι ευεργετικές ιδιότητες του μίσο και οι μικροοργανισμοί που περιέχει, δεν πρέπει να το διαλύσουμε απ’ευθείας στο φαγητό που κοχλάζει, αλλά να το διαλύσουμε σε καυτό νερό που θα βγάλουμε από την κατσαρόλα και στη συνέχεια, αφού κλείσουμε τη φωτιά και το φαγητό δεν κοχλάζει πια, προσθέτουμε το διαλυμένο μίσο.
⇒ΔΕΙΤΕ Μίσο (miso): υπερτροφή που μπορεί να “μεταμορφώσει” την υγεία σας
Σούπα μίσο με λαχανικά
Υλικά
1 κρεμμύδι, ένα κομμάτι φύκι wakame, 1-2 καρότα, 1 γλυκοπατάτα, δύο κολοκυθάκια όλα ψιλοκομμένα, λίγο τζίντζερ, ένα κρεμμυδάκι φρέσκο για γαρνίρισμα, 1 κουταλιά της σούπας μίσο, 1 λίτρο νερό.
Eκτέλεση
Μουσκεύουμε το wakame (φύκια) σε κρύο νερό, ώσπου να μαλακώσει και το κόβουμε σε κομματάκια. Βάζουμε τα λαχανικά μαζί με τα φύκια και το νερό και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Παίρνουμε μισή κούπα από το ζωμό και προσθέτουμε το μίσο, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως. Ρίχνουμε το διάλυμα μέσα στη σούπα, αφού έχουμε κλείσει τη φωτιά και δεν κοχλάζει το φαγητό. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ή τζίντζερ και αν θέλουμε με μια κουταλιά σάλτσα σόγιας.
|
Δείτε επίσης
- Οφέλη για την υγεία, σωστή χρήση και άλλες πολύτιμες συμβουλές. Οδηγός για τα μα...
- Εμείς στη χώρα μας γνωρίζουμε τις κλασικές πατάτες ως τηγανητές, φούρνου, βραστέ...
- Με την πανδημία του COVID -19 να συνεχίζει να απειλεί την υγεία μας, αμέτρητοι ά...
- Αχνιστές, χουχουλιάρικες, γεμάτες αρώματα, μας προκαλούν να τις ρουφήξουμε μεμιά...
- Οι δύο εβδομάδες των Χριστουγέννων αποτελούν αδιαμφισβήτητα τις πιο δύσκολες δια...
- Το φυλλικό οξύ είναι ίσως η πιο σημαντική βιταμίνη της ομάδας Β. Όπως και όλες ο...
- Αρακάς, μανιτάρια, φιστίκια… Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρόκειται για τ...
- Το τραπέζι των Χριστουγέννων τα είχε όλα. Πληθώρα θερμίδων, λιπαρά και «απαγορευ...
- Πρωτεΐνη της Χρονιάς στα Vegan Awards 2020Ανάμεσα στους φετινούς νικητές των Veg...
- Μάθετε πώς να πλένετε φρούτα και λαχανικά με ασφάλεια. Η καλή υγιεινή των τροφίμ...