Μίσο (miso): υπερτροφή που μπορεί να “μεταμορφώσει” την υγεία σας

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: NrgFoods, NRGFresh, Super foods, Vegan, Διατροφή

♦ Τι είναι αυτό που καθιστά το miso μια υπερτροφή;

♦ Ποια είναι τα οφέλη του στην υγεία;

♦ Πώς να το χρησιμοποιήσετε ανάλογα με την ποικιλία του…  

⇒ της Μαρίας Γκέκα

Αυτή η πλούσια σε πρωτεΐνες πάστα miso που παράγεται από ζυμωμένη σόγια αποτελεί βασικό στοιχείο της ασιατικής κουζίνας.

Το miso σημαίνει «φασόλια που έχουν υποστεί ζύμωση» στα ιαπωνικά. Στην Ιαπωνία, οι άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους με ένα μπολ με σούπα miso, που πιστεύεται ότι τονώνει την πέψη και ενεργοποιεί το σώμα. Το παραδοσιακό συστατικό σε ιαπωνικές και κινεζικές δίαιτες, η πάστα μίσο (miso paste) παρασκευάζεται από ζυμωμένους σπόρους σόγιας και περιέχει εκατομμύρια ευεργετικά βακτήρια. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι miso και διαφορετικές εκδόσεις συνδέονται με τοπικές κουζίνες, ταυτότητες και γεύσεις.

Η πλούσια σε πρωτεΐνες πάστα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, καθώς προσθέτει την πέμπτη γεύση, γνωστή ως «umami», σε όλα τα είδη πιάτων, όπως σούπες / ζωμούς, σάλτσες σαλάτας, λαχανικά, σούπες, βερνίκια και μαρινάδες.

Το miso είναι πλούσιο σε βασικά μέταλλα και καλή πηγή διαφόρων βιταμινών Β, βιταμινών Ε, Κ και φολικού οξέος. Ως ζυμωμένη τροφή, το miso παρέχει στο έντερο ευεργετικά βακτήρια που μας βοηθούν να παραμείνουμε υγιείς, με ενέργεια και καλή διάθεση. Κι αυτό γιατί, η καλή υγεία του εντέρου είναι γνωστό ότι συνδέεται με τη συνολική νοητική και σωματική ευεξία μας.

Είναι αλμυρό, άρα περιέχει αλάτι! Πρέπει να το αποφύγετε;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Περιέχει 200-300 χιλιοστόγραμμα φυσικού νατρίου ανά κουταλάκι του γλυκού. Όμως το αλάτι στο miso δεν έχει την ίδια αρνητική επίδραση στο σώμα – σε σύγκριση με πολλά  επεξεργασμένα τρόφιμα. Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες το miso δεν αυξάνει την αρτηριακή πίεση ούτε έχει άλλες αρνητικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, όπως το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι (και τα τρόφιμα που το περιέχουν).

Διαφορετικές ποικιλίες

Ο συνηθέστερος τύπος miso γίνεται μόνο από σόγια, αλλά η ποικιλία και η αναλογία των πρώτων υλών μπορεί να ποικίλει. Ορισμένες πάστες miso είναι κατασκευασμένες από καλλιεργημένο σιτάρι ή κεχρί ή συνδυασμούς διαφορετικών σπόρων. Η διάρκεια του χρόνου ζύμωσης μπορεί να επηρεάσει τη γεύση,  που κυμαίνεται από γλυκιά και ήπια έως αλμυρή και πλούσια. Το χρώμα είναι μια αρκετά καλή ένδειξη της δύναμης στη γεύση. Η υφή μπορεί να ποικίλει επίσης. Το miso που παρασκευάζεται από ένα ολόκληρο κόκκο είναι συνήθως πιο αλμυρό από εκείνο που προέρχεται από έναν τεμαχισμένο.

Λευκό Miso (Shiro)

Είναι φτιαγμένο από σόγια και ρύζι και έχει υποστεί ζύμωση για όχι περισσότερο από δύο μήνες. Το Shiro (σημαίνει “λευκό” στα Ιαπωνικά) και είναι ήπια γλυκό έως ελαφρώς αλμυρό. Το Shiro ενδείκνυται για σαλάτες σάλτσες ή σοταρισμένα λαχανικά.

4-piatakia-me-pasta-miso

Κίτρινο Miso (Shinsu)

Ένας άλλος ήπιος τύπος που έχει υποστεί ζύμωση για λίγο περισσότερο από το λευκό miso. Το κίτρινο miso είναι προσαρμόσιμο σε ένα ευρύ φάσμα συνταγών.

Κόκκινο Miso (Aka)

Αυτός ο τύπος είναι φτιαγμένος από υψηλότερη αναλογία σόγιας, ζυμώνεται για μέχρι τρία χρόνια και είναι πιο αλμυρό και έντονο στη γεύση. Η πλήρης γεύση του χρησιμοποιείται καλύτερα σε πλούσια πιάτα, όπως σούπες και σάλτσες ντομάτας. Χρησιμοποιήστε με προσοχή – η γεύση του μπορεί να υπερκαλύψει τα άλλα συστατικά του πιάτου σας.

Κριθάρι Μiso (Mugi)

Κατασκευασμένο από κριθάρι και σόγια, το mugi miso συνήθως έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζύμωσης από ό, τι τα περισσότερα λευκά miso. Έχει ένα ισχυρό άρωμα κριθαριού, αλλά είναι ακόμα ήπιο και ελαφρώς γλυκό σε γεύση.

bowl-pasta-miso

Θρεπτικά στοιχεία

  • Το Miso αποτελεί  πηγή χαλκού, μαγγανίου, βιταμίνης Κ, πρωτεΐνης και ψευδαργύρου.
  • Η διαδικασία ζύμωσης σημαίνει ότι το miso είναι πλούσιο σε ένζυμα. Η ζύμωση αυξάνει τον αριθμό των ευεργετικών βακτηρίων στο φαγητό. Αυτά τα βακτήρια είναι γνωστά ως προβιοτικά και βοηθούν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας, ειδικά στην πέψη, την απορρόφηση και την αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών.
  • Με την κατανάλωση ζυμωμένων τροφίμων προσθέτετε ωφέλιμα βακτήρια (γνωστά ως προβιοτικά) και ένζυμα στη συνολική εντερική χλωρίδα σας, αυξάνοντας την υγεία του μικροβιώματος και του πεπτικού σας συστήματος και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Μελέτες το 1997 και το 2013 έδειξαν ότι τα ευεργετικά βακτήρια συνθέτουν βιταμίνες στο έντερο, κυρίως βιταμίνη Κ και βιταμίνη Β12, ως υποπροϊόν του μεταβολισμού τους.
  • Υπάρχει μεγάλη έρευνα σχετικά με τα οφέλη από τη συμπερίληψη των προϊόντων σόγιας στη διατροφή. Αν και το miso είναι φτιαγμένο από σπόρους σόγιας, η ποσότητα που καταναλώνεται είναι πολύ μικρή και είναι απίθανο να έχει βαθύ οιστρογόνο αποτέλεσμα.
  • Τα προϊόντα της σόγιας παράγονται ευρέως από γενετικώς τροποποιημένες (ΓΤ) σόγια. Για να βεβαιωθείτε ότι το miso γίνεται από βιολογικά τροποποιημένους, όχι γενετικά τροποποιημένους σπόρους σόγιας, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει την ετικέτα. Η ετικέτα θα αναφέρει επίσης εάν το miso είναι χωρίς γλουτένη.

Πώς να το επιλέξετε και να το αποθηκεύσετε σωστά

Όταν αγοράζετε το miso, επιλέξτε το μη παστεριωμένο, ζωντανό, με πλούσιο σε ένζυμα προϊόν που θα πρέπει να αποθηκευτεί στο ψυγείο. Αυτός ο τύπος είναι φορτωμένος με ευεργετικούς μικροοργανισμούς. Μετά το άνοιγμα, η υφή, το χρώμα και η γεύση μπορεί να αλλάξουν, γι αυτό να το προσέχετε…

πηγή: naturanrg.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *