Αρχική NATURABuzz Modus Vivendi bKK: ο υπέροχος κόσμος του Κρατερού Κατσούλη

Modus Vivendi bKK: ο υπέροχος κόσμος του Κρατερού Κατσούλη

516
Modus Vivendi: ο υπέροχος κόσμος του Κρατερού Κατσούλη

Ένας ιδιαίτερος χώρος Τέχνης και Πολιτισμού στα Βριλήσσια, που δεν μοιάζει με ό,τι έχουμε συνηθίσει, μέσα στη φύση με μια καταπράσινη κι ευρύχωρη αυλή, περιμένει ν’ ανοίξει ξανά τις πόρτες του με σκοπό να κάνει τη ζωή μας καλύτερη! Να ανακαλύψουμε, να εκφραστούμε, να εκπαιδευτούμε, να χαρούμε!

◊ Συνέντευξη στη Μαρία Γκέκα 

modus-vivendiΤο Modus Vivendi bKK: ο υπέροχος κόσμος του Κρατερού Κατσούλη, όπου μοιράζονται ιδέες, ενθαρρύνονται οι συνεργασίες και η ελεύθερη έκφραση. Εδώ, μπορεί κανείς να συναντήσει επιμορφωτικά και ψυχαγωγικά σεμινάρια, εκθέσεις, προγράμματα χαλάρωσης κι ευεξίας, θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους…


Συναντήσαμε τον ηθοποιό Κρατερό Κατσούλη, εμπνευστή και δημιουργό του Modus Vivendi bKK, στον πολυχώρο (Τροίας 1, δίπλα στον προαστιακό) και πίνοντας καφέ αρχίσαμε να μιλάμε ως παλιοί γνώριμοι ενώ το μαγνητοφωνάκι ηχογραφούσε.

Δεν νομίζω ότι κάναμε συνέντευξη, θαρρώ ότι η συζήτηση κύλισε τόσο φυσικά σαν νερό, γιατί  νιώσαμε αμέσως σαν το σπίτι μας.

 • Μεγαλώσατε σε ένα περιβάλλον όπου η τέχνη ήταν μέρος της καθημερινής σας κανονικότητας. Υποθέτω ότι το Μοdus Vivendi bKK δεν είναι μια επιχειρηματική προσπάθεια αλλά μια προσωπική πρόταση… του τρόπου να ζεις!

Οι γονείς μου ήταν δύο άνθρωποι της τέχνης και οι οικογένειές τους το ίδιο – η γιαγιά μου η Σόφη Κατσούλη είχε μία από τις 7 σχολές χορού στην Ελλάδα. Ο πατέρας μου ήταν γλύπτης, ζωγράφος, είχε ασχοληθεί με τη φωτογραφία και την πολιτική. Η μητέρα μου είναι ζωγράφος- εικαστικός και διατηρεί τώρα δικό της χώρο στα Κουφονήσια. Εκείνο που θυμάμαι έντονα στο πατρικό μου ήταν οι μεγάλες συζητήσεις για τα πάντα… Δεν είχαμε καν νομίζω τηλεόραση.

Το Μοdus Vivendi bKK πρόκυψε από την ανάγκη μου να γίνω καλύτερος. Υπήρχε μέσα μου πολλά χρόνια η ιδέα για τη δημιουργία ενός χώρου, που θα φιλοξενεί ανθρώπους και τρόπους που θα κάνουν τη ζωή και την καθημερινότητά μας πιο ουσιαστική.  Πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό χώρο με πολλές δραστηριότητες. Ένα τόπο συνάντησης, όπου θα φιλοξενηθεί και το δικό μου σεμινάριο: «Λόγος στο σώμα, σώμα στο λόγο».

 • Το σεμινάριο «Λόγος στο σώμα, σώμα στο λόγο» αφορά ηθοποιούς και γενικότερα καλλιτέχνες;

Ενδιαφέρει όλους τους ανθρώπους, καλλιτέχνες ή όχι. Η εφόρμηση έγινε από το θέατρο αλλά στη συνέχεια δομήθηκε βήμα -βήμα και αφορά κάθε ανθρώπινη έκφραση, όπως την επικοινωνία.

Για παράδειγμα, πολύ συχνά λέμε ότι συζητάμε με κάποιον αλλά στην ουσία λέμε μόνο τα νέα μας. Η συζήτηση αφορά ανταλλαγή απόψεων και προϋποθέτει κάποιους κανόνες: καταρχάς να γνωρίζουμε το αντικείμενο, να έχουμε επιχειρήματα αν έχουμε διαφορετική γνώμη, να έχουμε την ευγένεια να δίνουμε χρόνο στο συνομιλητή μας και τη διάθεση να τον καταλάβουμε.

Modus Vivendi: ο υπέροχος κόσμος του Κρατερού Κατσούλη

Επειδή, στο θέατρο αυτό το μαθαίνουμε ως μέρος της σπουδής μας, αντιλήφθηκα ότι θα άλλαζαν πολλά πράγματα στην καθημερινή μας επικοινωνία αν εφαρμόζαμε αυτά που στο θέατρο είναι δεδομένα. Κι ένιωσα μεγάλη έκπληξη, μεγάλη χαρά από την ανταπόκριση που έχει το σεμινάριο όλα αυτά τα χρόνια, γιατί εντέλει όλοι οι άνθρωποι από τη δομή μας έχουμε την ανάγκη της επικοινωνίας, τη χαρά να συνδεόμαστε.

Πολλές φορές δεν βρίσκουμε τον τρόπο ή δεν έχουμε τα εκφραστικά μέσα. Όμως, μόλις αρχίζω να μαθαίνω τον τρόπο, σιγά –σιγά ταυτίζω τα εκφραστικά μέσα με την έκφραση των συναισθημάτων, άρα ανακαλύπτω τα συναισθήματά μου. Μαθαίνω πώς να είμαι σωματικά- βιωματικά, στο παρόν και στο τώρα. Το σώμα μου, με τη στάση του ενισχύει το λόγο μου. Κάποιες φορές “μιλάει” και πιο καθαρά από το λόγο μου! Κι όλα αυτά βασίζονται στο παιχνίδι και στη χαρά.

modus-vivendi-krateros-katsoulis

Έχουν προκύψει μαγικά πράγματα μέσα από αυτή τη διαδικασία. Έχουμε ζήσει με τις διάφορες ομάδες συγκλονιστικές στιγμές. Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις πόσα πράγματα μπορεί να υπερβεί ένας άνθρωπος αφήνοντας τον εαυτό του ελεύθερο να εκφραστεί. Πιθανότητα ο νέος κύκλος του σεμιναρίου θα ξεκινήσει τέλη Μαΐου.

 • Το Μodus Vivendi bKK πώς λειτούργησε όλο αυτό τον καιρό;

Όπως ολόκληρος ο κλάδος του Πολιτισμού, έτσι και ο δικός μας χώρος Τέχνης επλήγη δυστυχώς από την πανδημία. Παραμείναμε κλειστά όλο αυτό το διάστημα, ωστόσο, κρατήσαμε την επαφή με το κοινό μας μέσω διαφόρων οnline δράσεων για παιδιά και ενήλικες. Τους είμαστε πολύ ευγνώμονες που μας ακολούθησαν και που συμμετείχαν τόσο ενεργά έστω και από το σπίτι.

Και βέβαια το Δεκέμβρη που μας πέρασε, διοργανώσαμε ένα online φαντασμαγορικό Χριστουγεννιάτικο Χωριό για όλη την οικογένεια, το οποίο συνοδεύτηκε από συνεντεύξεις με κόσμο της τέχνης και του θεάματος, αλλά και φιλανθρωπικές δράσεις. Σκοπός του ήταν στην ουσία να φέρει λίγη χαρά και αισιοδοξία μέσα στη δύσκολη αυτή συνθήκη του περιορισμού και της καραντίνας.

 • Ηθοποιός σημαίνει φως, έγραψε το ’62 ο Μάνος Χατζιδάκις. Το 2021, οι ηθοποιοί ένωσαν τις φωνές τους απέναντι σε κάθε είδους κακοποίηση. Πιστεύετε πώς ήρθε η ώρα της κάθαρσης γενικότερα στην κοινωνία;

Εμείς προσπαθήσαμε να είμαστε δίπλα σε όλους εκείνους που βίωσαν λεκτική, σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση, με σεβασμό και αλληλεγγύη σε όσους υπέφεραν για πολύ καιρό στη σιωπή. Η διάθεσή μας δεν ήταν καταγγελτική, ούτε είχαμε την πρόθεση να στιγματίσουμε ανθρώπους, αλλά ήμασταν μια φωνή συμπαράστασης και παρότρυνσης στους συναδέλφους να μιλήσουν χωρίς φόβο.

Modus Vivendi: ο υπέροχος κόσμος του Κρατερού Κατσούλη

Από την πρώτη στιγμή που χρησιμοποιήσαμε το #eimasteoloimazi λάβαμε πολλά μηνύματα από πολλούς ανθρώπους. Συμβαίνουν τερατώδη πράγματα σε διάφορους χώρους, απλά στο θέατρο υπάρχει δυνατότητα μεγαλύτερης έκφρασης κι έτσι ακούστηκαν πιο πολύ. Το ότι δεν καταγγέλλονται εύκολα, μη σας κάνει να απορείτε.

Αλήθεια, τώρα αναρωτιόμαστε γιατί; Ολόκληρες γενιές μεγαλώσαμε με πεποιθήσεις, όπως: «Δεν θα αλλάξεις εσύ τον κόσμο», «Τι πας να κάνεις, δεν θα βρίσκεις δουλειά μετά…»

Αφού μεγαλώσαμε έτσι, αφού ζήσαμε έτσι, αφού υπήρξαμε έτσι κι ανεχτήκαμε τη λεκτική και ψυχολογική βία πώς να τολμήσουμε ξαφνικά να υψώσουμε φωνή; Όλες αυτές οι αντιλήψεις και οι φόβοι έχουν διαμορφώσει και παγιώσει συνειδήσεις!

 • Τα τελευταία χρόνια οι όροι ευεξία, “wellness” “life coaching” έχουν μπει πολύ στη ζωή μας. Τι μπορεί να μας βοηθήσει για μια υγιέστερη  και ευτυχέστερη  ζωή;

Modus Vivendi: ο υπέροχος κόσμος του Κρατερού ΚατσούληΗ υγεία και η ψυχική ευεξία αποτελεί ζητούμενο για όλους. Η τροφή που δίνουμε στο σώμα μας είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της υγείας μας.  Το να επιλέγουμε στην εποχή μας  βιολογικές τροφές δεν είναι πολυτέλεια αλλά πρώτη ανάγκη. Το ίδιο ισχύει και για την τροφή που δίνουμε στην ψυχή μας.

Όλοι χρειαζόμαστε κίνητρο και βοήθεια. Καταρχάς είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους συγκέντρωσης και ηρεμίας. Ό,τι ταιριάζει στον καθένα, ο διαλογισμός, η προσευχή, η εκκλησία, η άσκηση…

Επίσης, η  έννοια του διαλείμματος, δυστυχώς, έχει χάσει τη σημασία της. Αν ησυχάσεις για λίγο και το μυαλό σου ηρεμήσει  θα καθαρίσει η σκέψη σου. Αν κάνεις το πρώτο βήμα χωρίς αγωνία θα πας πιο εύκολα στο επόμενο.

Χωρίς αγωνία! Κι είναι αυτό τόσο κόντρα με την εποχή μας, γιατί όλη η καθημερινότητά μας τροφοδοτεί την αγωνία. Ο αθλητισμός και η ενασχόληση με την τέχνη θα μπορούσαν επίσης να είναι το αντίδοτο αυτής της συνεχούς αγωνίας.

 • Τον Ιούνιο ξεκινούν τα γυρίσματα της ταινίας «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ». Μιλήστε μας γι’ αυτή τη μεγάλη παραγωγή με την ιδιαίτερη εθνική σημασία

Το θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση που παρουσιάστηκε στη σκηνή, με τεράστια επιτυχία, γίνεται ταινία. Είναι μια συγκλονιστική προσέγγιση, απόλυτα ισορροπημένη της μεγαλύτερης σύγχρονης εθνικής τραγωδίας, που εξαιτίας αυτής της παράστασης ήρθαν στο φως πολλά σημαντικά έγγραφα της εποχής. Είχα την ευλογία ως ηθοποιός να παίξω στην παράσταση σε ένα θέατρο πάντα γεμάτο, που οι θεατές κάθε βράδυ, μα κάθε βράδυ χειροκροτούσαν όρθιοι επί ολόκληρα λεπτά. Χιλιάδες άνθρωποι είδαν αυτή την παράσταση  και τώρα έρχεται η ταινία με έναν εξαιρετικό σκηνοθέτη, μεγάλης παιδείας τον Γρηγόρη Καραντινάκη. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα συμμετέχω στο καστ. Το έργο είναι βασισμένο στην πραγματική ιστορία της οικογένειας Μπαλτατζή από τη Σμύρνη, που αφανίστηκε και πήρε το δρόμο της προσφυγιάς..

Το προσφυγικό παραμένει  ένα τεράστιο διεθνές πρόβλημα, το μεγαλύτερο ίσως και σήμερα. Είναι σπαρακτικό όταν αντιλαμβάνεσαι  ότι μετά από 100 χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτα. Τίποτα!

Αλλάζουν μόνο οι εποχές, οι χώρες που συμμετέχουν, τα πολιτικά παιχνίδια και οι ανθρώπινες ζωές.

Όλη η ταινία θα γυριστεί στην Ελλάδα και η παραλία στην Σμύρνης θα φτιαχτεί στο Φάληρο. Είναι η πιο μεγάλη και ακριβοπληρωμένη παραγωγή, που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, όπου θα συμμετέχουν βραβευμένοι με Όσκαρ ηθοποιοί και εξωτερικά συνεργεία που θα καταγράψουν τις σκηνές της πυρκαγιάς και της σφαγής.  Αποτελεί μοναδική συγκυρία, που η ταινία θα  βγει στην επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης. Όλα τελικά γίνονται για κάποιον λόγο!

 • Τι θα συμβεί στην «αυλή των θαυμάτων» σας, το καλοκαίρι;

Modus Vivendi: ο υπέροχος κόσμος του Κρατερού ΚατσούληΈχουμε ετοιμάσει ένα πλήρες καλοκαιρινό πρόγραμμα που θα διεξάγεται με ασφάλεια στην όμορφη αυλή μας με: παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, με καλλιτεχνικά εργαστήρια- δημιουργική απασχόληση και αθλοπαιδιές για παιδιά και φυσικά δε θα λείπει το θέατρο!

Ανυπομονώ πραγματικά να ξεκινήσω δια ζώσης το Σεμινάριό μου και να υποδεχτώ μαθητές και μαθήτριες με εμπειρία ή όχι στην υποκριτική και το θέατρο.

Όλα τα παραπάνω, φυσικά, με κάθε επιφύλαξη και εν αναμονή των οδηγιών του Υπουργείου. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε σύντομα κοντά στο κοινό μας και να προσπαθήσουμε μαζί να ξεπεράσουμε σωματικά και πνευματικά την πρωτόγνωρη αυτή περίοδο που ζήσαμε και ζούμε ακόμη. Για όσους, λοιπόν, έχουν την ανάγκη να δημιουργήσουν και να εκφραστούν, όταν με το καλό ανοίξουμε σας περιμένουμε με πολύ-πολύ χαρά!♦ info: Μodus Vivendi bΚΚ, Τροίας 1, Bριλήσσια, T. 21 0689 2276.  Ο πολυχώρος  αποτελεί σημείο διανομής της Νatura nrg

Πηγή: www.naturanrg.gr    

Natura Nrg #120

 

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση με τη… Σοφία της Αγιουρβέδα
Επόμενο άρθροΔήμος Πετρούπολης: πρόγραμμα ανακύκλωσης αποτσίγαρων #gopafree