ΔιατροφήΒιταμίνες & ΣυμπληρώματαΜουρουνέλαιο: ο «μικρός ήρωας» της υγείας

Μουρουνέλαιο: ο «μικρός ήρωας» της υγείας

Ίσως έχουν περάσει κάποια χρόνια, αλλά σίγουρα όλοι θα θυμάστε τη μητέρα σας, συνήθως την ώρα πριν φύγετε για το σχολείο, να σας πλησιάζει «απειλητικά» με ένα μεγάλο κουτάλι, που από μακριά είχε έντονη τη μυρωδιά της ψαρίλας. Προσπαθούσαμε να το αποφύγουμε, αλλά μάταια, κλείναμε τη μύτη και το καταπίναμε μονομιάς, αφού η μαμά επέμενε ότι έτσι θα ψηλώναμε και μεγαλώναμε γεροί και δυνατοί. – Μουρουνέλαιο: ο «μικρός ήρωας» της υγείας

♦ της Μαρίας Γκέκα

Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως το μουρουνέλαιο είναι ένα ισχυρό «δυναμωτικό», χωρίς όμως να μπορούν να ονομάσουν ποια ακριβώς είναι τα οφέλη του. Η θεραπευτική του χρήση από το τέλος του 18ου αιώνα το καθιστά το πρώτο συμπλήρωμα διατροφής με καθιερωμένη δράση στην προστασία των οστών. Πλέον, στις μέρες μας κατατάσσεται ως το κορυφαίο συμπλήρωμα διατροφής σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως η Μ. Βρετανία. Στην πραγματικότητα, το μουρουνέλαιο χάρη στο μεγάλο πλούτο που διαθέτει σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ήταν πάντα ένα περιζήτητο προϊόν, ειδικά για την πρόληψη των ασθενειών, συχνότατες κατά το παρελθόν, όπως ραχίτιδα ή διαταραχές που σχετίζονται με έλλειψη βιταμινών.

Από πού προέρχεται;

Πρόκειται για το έλαιο που λαμβάνεται από το ψάρι μουρούνα που συγγενεύει με το γνωστό μπακαλιάρο. Τα ιδιαίτερα οφέλη του, όπως θα δούμε και παρακάτω, οφείλονται στο γεγονός πως το γνωστό μας μουρουνέλαιο προέρχεται από το συκώτι του ψαριού όπου συγκεντρώνονται και περισσότερα θρεπτικά συστατικά,

Σε τι διαφέρει από ένα κοινό ιχθυέλαιο;

Με τον όρο “ιχθυέλαιο” εννοείται συνήθως το λάδι που εξάγεται από τη σάρκα των λιπαρών ψαριών και όχι από το συκώτι τους, όπως συμβαίνει με το μουρουνέλαιο. Αν και τα δύο έλαια είναι πολύ πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, εν τούτοις το μουρουνέλαιο υπερτερεί ως προς το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη D (D3) και βιταμίνη Α. Προκειμένου να επωφεληθούμε από τις σημαντικές ιδιότητες που προσφέρει, είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε μουρουνέλαιο το οποίο εξακριβωμένα προέρχεται από αλιεύματα καθαρών θαλασσών κι όχι μολυσμένων από βαρέα μέταλλα.

Ποια είναι η θρεπτική του αξία;

Όπως κάθε ιχθυέλαιο, το μουρουνέλαιο είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα ωμέγα 3 λιπαρά. Πιο συγκεκριμένα σε αυτό θα βρούμε σημαντική ποσότητα των δύο πολυτιμότερων και περισσότερο μελετημένων μορφών ωμέγα 3, του EPA (400 mg/5ml) και του DHA (600 mg/5ml).

Το EPA (εικοσαπενταενοϊκό οξύ-20:5) και το DHA (δοκοσαεξαενοϊκό οξύ-22:6), είναι πολύ σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, από τη στιγμή της σύλληψής του εμβρύου και καθόλη τη διάρκεια της ζωής. Το DHA αποτελεί σημαντικό δομικό στοιχείο του εγκεφάλου και συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Μαζί με το ΕΡΑ, που είναι ο πρόδρομος των προσταγλανδινών, (των ορμονών που βοηθούν τους ιστούς του οργανισμού να αντιμετωπίζουν τις φλεγμονές) συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Ακόμη, το μουρουνέλαιο είναι η πιο συμπυκνωμένη διατροφική πηγή των βιταμινών Α (250 μg/5ml) και D (10 μg/5ml), Ταυτόχρονα περιέχει βιταμίνη Ε (10 mg/5ml), ιώδιο, συστατικά με αντιοξειδωτικές, προστατευτικές ιδιότητες που βοηθούν τον οργανισμό και ιδιαιτέρως το έντερο και το θυρεοειδή να λειτουργήσουν σωστά.

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα, όμως, του μουρουνέλαιου είναι ότι πραγματικά περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό συνύπαρξης και συνέργειας βιταμίνης D και ω-3 λιπαρών, τον οποίο δεν θα βρείτε σε κανένα συμπλήρωμα διατροφής. Γιατί, ως γνωστόν, η βιταμίνη D ως λιποδιαλυτή βιταμίνη απορροφάται στο μέγιστο όταν συνυπάρχει με περιβάλλον λίπους, γεγονός το οποίο συμβαίνει απόλυτα στην περίπτωση του μουρουνέλαιου. Η θρεπτική υπεροχή του συγκεκριμένου συνδυασμού έγκειται στο γεγονός ότι προσφέρει ταυτόχρονα ανοσοποιητική και αντιφλεγμονώδη προστασία.

Ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία;

Δεν θα ήταν ακραίο εάν λέγαμε πως σχεδόν για κάθε πάθηση στην οποία και έχει μελετηθεί το μουρουνέλαιο έχει αποδειχθεί ωφέλιμο. Αυτό οφείλεται στις ξεχωριστές ιδιότητες του κάθε συστατικού του, αλλά και στην ταυτόχρονη συνδυαστική δράση τους.

  • Ενισχύει την ανάπτυξη των οστών στα παιδιά ενώ συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής μάζας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
  • Προστατεύει την καρδιά και συμβάλλει στον έλεγχο τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης. Συμβάλλει θετικά στην καταπολέμηση τηςφλεγμονής που σχετίζεται με τις καρδιακές παθήσεις και βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις πως μειώνει το μέγεθος των αθηρωμάτων που αποφράσσουν τις αρτηρίες και την αρτηριακή πίεση.
  • Ανακουφίζει από συμπτώματα αρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
  • Προστατεύει την όραση και προλαμβάνει την ωχρή κηλίδα.
Aκόμη…
  • Ανακουφίζει φλεγμονώδεις καταστάσεις, ενώ με τη συμβουλή του γιατρού μπορεί να αντικαταστήσει ή και να συμπληρώσει μία αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή.
  • Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της Ελκώδους Κολίτιδας και της Νόσοy Crohn. Οι δύο ασθένειες αναφέρονται συχνά ως Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ), λόγω των παρόμοιων συμπτωμάτων τους. Τουλάχιστον 4 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΙΦΝΕ.
  • Συμβάλλει στην αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων. Κι όχι μόνο! Το μουρουνέλαιο ομορφαίνει. Και ομορφαίνει και εσωτερικά και εξωτερικά. Εξασφαλίζει την καλή υγεία του δέρματος και των μαλλιών με αποτέλεσμα νεανικό σφρίγος και τόνωση της εμφάνισης.
  • Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και φαίνεται να επηρεάζει την ικανότητα συγκέντρωσης και την καλή διάθεση.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της τροφής-φάρμακο δεν σταματούν εδώ. Αντίθετα είναι μάλλον ανεξάντλητα και όλα έχουν πιστοποιηθεί από πολύ σοβαρές και έγκυρες ιατρικές μελέτες.

Πώς λαμβάνεται το μουρουνέλαιο;

Είναι αδύνατο να καταναλώσετε μέσω των ψαριών, όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το μουρουνέλαιο. Πόσο μάλιστα όταν αναφερόμαστε σε ένα ιχθυέλαιο με υψηλές περιεκτικότητες των συστατικών. Έτσι τα συμπληρώματα διατροφής με μουρουνέλαιο αποτελούν την αποκλειστική πηγή αυτής της σημαντικής τροφής. Όταν επιλέγετε ένα συμπλήρωμα διατροφής με μουρουνέλαιο προσέξτε να αποδίδει συγκεκριμένες ποσότητες ωμέγα 3 λιπαρών, βιταμίνης Α και βιταμίνης D, και να είναι οπωσδήποτε απαλλαγμένο βαρέων μετάλλων, κι αυτό έχει να κάνει από την ποιότητα των θαλασσών αλίευσης και τον τρόπο παραγωγής.

Είτε προορίζεται για την ανάπτυξη των παιδιών, είτε για την τόνωση και την ανακούφιση από τα συμπτώματα διαφορετικών καταστάσεων του οργανισμού σε μεγαλύτερες ηλικίες, το μουρουνέλαιο αποτελεί τη φυσική τροφή που συμπληρώνει τη διατροφή όλης της οικογένειας. Μάλιστα σήμερα, η λήψη του μουρουνέλαιου είναι ευκολότερη, επειδή τώρα εκτός από την κλασική γεύση, υπάρχει και σε άλλες γεύσεις, όπως λεμόνι, που μετά βίας καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μουρουνέλαιο. Εκτός αυτού υπάρχει και σε κάψουλες για εκείνους που προτιμούν αυτή τη βολική λύση.

Πηγή Natura Nrg #81

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης