ΔιατροφήΒιταμίνες & ΣυμπληρώματαΜουρουνέλαιο, Σούπερ πηγή Βιταμινών για Παιδιά

Μουρουνέλαιο, Σούπερ πηγή Βιταμινών για Παιδιά

Το μουρουνέλαιο είναι γνωστό στις μεγαλύτερες γενιές καθώς αποτελούσε το βασικό συμπλήρωμα διατροφής για την ενίσχυση του οργανισμού των παιδιών. Αναφορές για τη χρήση του μουρουνέλαιου στη θεραπεία της ραχίτιδας σε παιδιά και της αρθρίτιδας σε ενήλικες υπάρχουν από το 1890. Παρόλα αυτά, σήμερα, με την πληθώρα των τροφών που υπάρχουν στο τραπέζι μας, πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν χρειάζεται να δώσουν μουρουνέλαιο στα παιδιά τους… Μουρουνέλαιο: σούπερ «πηγή» βιταμινών για παιδιά και όχι μόνο!

της Μαρίας Γκέκα

Εμπερικλείει ένα μοναδικό πακέτο ζωτικών θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στη βελτίωση της όρασης του παιδιού σας, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και την πρόληψη πολλών ασθενειών. Μουρουνέλαιο: σούπερ «πηγή» βιταμινών για παιδιά και όχι μόνο!

Είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έλαιο που παράγεται από το ήπαρ του ψαριού Gadus. Το μουρουνέλαιο δηλαδή αποτελεί ένα είδος ιχθυελαίου. Εντούτοις με τον όρο «ιχθυέλαιο» εννοείται συνήθως το έλαιο που εξάγεται από τη σάρκα των λιπαρών ψαριών και όχι από το συκώτι τους, όπως συμβαίνει με το μουρουνέλαιο.

Πλούσιο σε βιταμίνες 

Σύμφωνα με πληθώρα επιστημονικών ερευνών, το μουρουνέλαιο αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμινών Α και D, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένου του εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) και του εικοσιδυαεξανοϊκού οξέος (DHA). Έχει χρησιμοποιηθεί για πάνω από 100 χρόνια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη της ραχίτιδας. Η ραχίτιδα είναι μια πάθηση των οστών στα παιδιά που προκαλείται από έλλειψη βιταμίνης D. Αλλά τα οφέλη για την υγεία του μουρουνέλαιου δεν τελειώνουν εδώ. Η ισχυρή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σύνθεση του μουρουνέλαιου μειώνει τη φλεγμονή, προάγει τη λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνει την όραση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μάθετε τα σημαντικότερα οφέλη του μουρουνέλαιου για την υγεία των παιδιών σας και το πιο σημαντικό, ανακαλύψτε πώς θα το αγαπήσουν.

Πρόληψη ραχίτιδας

Παλαιότερα, η ραχίτιδα ήταν μια συχνή διαταραχή των οστών που προκαλείται από σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D. Τα οστά γίνονται αδύναμα και μαλακά και κινδυνεύουν περισσότερο από κατάγματα. Όταν εμφανίζεται σε παιδιά, οι σκελετικές ανωμαλίες είναι έντονες και εμφανείς. Η αντίστοιχη πάθηση των ενηλίκων ονομάζεται οστεομαλακία. Η νόσος είναι γνωστή από την αρχαιότητα και ο όρος ‘ραχίτιδα’ προέρχεται από την ελληνική λέξη ράχη.

Στη ραχίτιδα, τα οστά αποτυγχάνουν να μεταλλοποιηθούν, γεγονός που οδηγεί σε μαλακά οστά και σκελετικές παραμορφώσεις στα παιδιά, όπως:

  • Κύρτωση μικρών οστών
  • Πάχυνση καρπών και ποδοκνημικών
  • Παραμόρφωση γονάτων
  • Χαλάρωση συνδέσμων
  • Τροπιοειδής θώρακας
  • Βραχυσωμία

Μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου Ι

Ο διαβήτης τύπου Ι είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που εμφανίζεται συνήθως στα παιδιά. Η ακριβής αιτία της όμως δεν είναι γνωστή. Μια ερευνητική μελέτη που διεξήχθη στη Νορβηγία έδειξε ότι η λήψη μουρουνέλαιου κατά το πρώτο έτος της ζωής μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο. Το αποτέλεσμα μπορεί να αποδοθεί στην υψηλή περιεκτικότητα του μουρουνέλαιου σε βιταμίνη D.

Επίσης, μια μετα-ανάλυση 11 διαφορετικών μελετών διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένου του μουρουνέλαιου, είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου Ι.

Προστασία από λοιμώξεις

Το μουρουνέλαιο θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερες περιόδους κρυολογήματος και γρίπης για το παιδί σας και λιγότερες επισκέψεις στο γιατρό. Θεωρείται ότι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος προέρχεται από την υψηλή περιεκτικότητα του ελαίου σε βιταμίνη D. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of NutritionTrusted Source, τα συμπληρώματα μουρουνέλαιου μείωσαν τις επισκέψεις στο γιατρό για ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος κατά 36 έως 58 %.

Προστασία της όρασης

Το μουρουνέλαιο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και D. Και οι δύο αυτές βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγιούς όρασης μακροπρόθεσμα. Η βιταμίνη Α είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της καλής όρασης. Σήμερα, οι επιστήμονες διερευνούν τη σχέση μεταξύ συμπληρωμάτων μουρουνέλαιου και γλαυκώματος. Το γλαύκωμα είναι μια ασθένεια των ματιών που μπορεί να βλάψει το οπτικό νεύρο. Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης ή ακόμα και τύφλωση.
Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα του μουρουνέλαιου σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθά στην καλή ροή του αίματος στα μάτια, διατηρώντας την όραση των παιδιών υγιή και δυνατή.Μουρουνέλαιο: σούπερ «πηγή» βιταμινών για παιδιά και όχι μόνο!

Γνωστική ικανότητα

Το DHA αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο για την υγιή ανάπτυξη και λειτουργία τόσο του εγκεφάλου όσο και του νευρικού συστήματος στην παιδική ηλικία. Επίσης, σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal οf Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη D μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνει το παιδί.

Πώς θα κάνετε τα παιδιά σας να το αγαπήσουν

Τώρα που γνωρίζετε τα σημαντικά οφέλη, έρχεται το δύσκολο μέρος: να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το μουρουνέλαιο. Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα υπάρχουν συμπληρώματα που δεν θυμίζουν σε τίποτα τη μυρωδιά και τη γεύση του «παλιού» μουρουνέλαιου. Πράγματι στην αγορά διατίθενται πολλές εναλλακτικές λύσεις.

Μουρουνέλαιο: σούπερ «πηγή» βιταμινών για παιδιά και όχι μόνο!

 

Δοκιμάστε μουρουνέλαιο με φυσική γεύση λεμόνι, ή Tutti Frutti.

 

 

Μουρουνέλαιο: σούπερ «πηγή» βιταμινών για παιδιά και όχι μόνο! Γευτείτε μασώμενα ζελεδάκια ιχθυελαίου. Έχουν πολύ ωραία γεύση αν και περιέχουν λιγότερα ωμέγα-3 από το μουρουνέλαιο.
Ανακατέψτε το μουρουνέλαιο σε ένα smoothie ή ένα δυνατό όξινο χυμό.
Συνδυάστε το με μέλι ή λίγο σιρόπι σφενδάμου.
Προσθέστε το σε σπιτικές σάλτσες σαλάτας.

Βάλτε το μουρουνέλαιο στη διατροφή του σπιτιού σας ως οικογενειακή ρουτίνα κι έτσι να είστε σίγουροι ότι θα το αγαπήσουν.

Δεδομένου ότι η τυπική διατροφή ενός παιδιού συχνά υπολείπεται της λήψης επαρκών επιπέδων βιταμινών Α, D και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, το μουρουνέλαιο μπορεί να είναι ο παράγοντας που θα κάνει τη διαφορά στην υγεία του παιδιού σας. Όπως και με οποιοδήποτε συμπλήρωμα, ωστόσο, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Πηγή: Naturanrg125o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης