Το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας «προσγειώθηκε» στην πόλη το περασμένο καλοκαίρι και κυριολεκτικά την ενθουσίασε.
Αποτελεί μία ιδιωτική πρωτοβουλία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στην ουσία πρόκειται για την ιδέα μιας ομάδας νέων ανθρώπων – των Κωνσταντίνου κι Αλκυόνης Ματσουρδέλη, Λυδίας Δαμκαρέλου, Νάγιας Μελισσινού, Νίκης Παπαλεξοπούλου, Χρύσας Γιατρά και Όμηρου Τσάπαλου, για έναν πολυχώρο που θα αναδεικνύει την ιστορία και την παράδοση της ελληνικής διατροφής.
της Δήμητρας Τριανταφύλλου
Η απόφασή τους να κάνουν την ιδέα πράξη τους δικαίωσε αμέσως, μιας κι η ομάδα συνέδεσε επιτυχώς τη μεγάλη μας ανάγκη αυτή τη δύσκολη εποχή της κρίσης για επιστροφή στις ρίζες μας με την ολοένα διογκούμενη εμπλοκή μας στο φαγητό που δημιουργούμε ή καταναλώνουμε. Σε ένα πανέμορφο ψηλοτάβανο νεοκλασικό στη γειτονιά του Ψυρρή, οι εμπνευστές του μουσείου συγκεντρώνουν κι αναδεικνύουν τον ελληνικό γαστρονομικό μας πλούτο. Τον χώρο του μουσείου απαρτίζουν η κουζίνα εκεί όπου ήταν ο παλιός στάβλος του υπέροχου σπιτιού, η βιβλιοθήκη με τα βιβλία γαστρονομίας στο παλιό πλυσταριό κι ένας υπέροχος κήπος με τραπεζάκια έξω τους θερινούς μήνες. Κι όλα αυτά δίπλα στη μεγάλη αυλή της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου.
Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Ματσουρδέλης στη συζήτηση με τη “Natura nrg”
«Η ιδέα για τη δημιουργία του Μουσείου ξεκίνησε το 2013. Στην αρχή ήταν απλώς σε επίπεδο συζήτησης και ανταλλαγής σκέψεων μεταξύ φίλων. Καταλήξαμε στο ότι λείπει ένας χώρος όπου να προβάλλεται η ελληνική διατροφή ως αναπόσπαστο στοιχείο του πολιτισμού μας και τολμήσαμε τη δημιουργία του.
Η αρχή δόθηκε με διακρίσεις της ιδέας μας σε διαγωνισμούς νεανικής επιχειρηματικότητας που αποτέλεσαν την πρώτη στήριξη για την υλοποίηση του Μουσείου. Δύο χρόνια μετά, η ομάδα μας έχει ‘δέσει’, όπως μία καλή συνταγή και αποτελείται από νέα παιδιά προερχόμενα από διαφορετικούς τομείς σπουδών -οικονομικά, marketing, μαγειρική τέχνη, φιλολογία, design, μουσειολογία. Σήμερα, περίπου 6 μήνες μετά τα εγκαίνια της έκθεσης ‘Παραδοσιακή Διατροφή και Μοναστηριακή Κουζίνα’ βρισκόμαστε σε πλήρη λειτουργία με ένα πλήθος δραστηριοτήτων που έχει ως επίκεντρο τη γαστρονομία και τις πτυχές της.
Τι θα δει ο επισκέπτης
Παράλληλα με τη μουσειακή έκθεση, στο νεοκλασικό κτήριο όπου στεγάζεται το μουσείο, λειτουργεί εστιατόριο με ελληνικές παραδοσιακές και δημιουργικές γεύσεις, πωλητήριο προϊόντων από μικρούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα, ενώ τα πρωινά θα δοκιμάσετε στην όμορφη αυλή μας ελληνικό καφέ αρωματισμένο με ροδόνερο, κάρδαμο, γλυκάνισο ή μαστίχα. Από τις βασικότερες δράσεις μας είναι η διοργάνωση προγραμμάτων διατροφικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με σχολεία και μαθημάτων μαγειρικής για μικρούς και μεγάλους. Η επισκεψιμότητα του μουσείου αυξάνει όσο προχωρά ο καιρός και η προσπάθειά μας γίνεται γνωστή στους Αθηναίους, κυρίως από στόμα σε στόμα.
Αυτό που δεν έχει πάψει να μας εκπλήσσει και μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους είναι οι μοναδικές και ενθουσιώδεις αντιδράσεις του κόσμου που μας επισκέπτεται. Πολλοί επανέρχονται, γίνονται μόνιμοι θαμώνες και συστήνουν το μουσείο σε φίλους και γνωστούς, ενώ κάποιοι μας βοηθούν εθελοντικά με την έμπρακτη προσφορά τους στο χώρο. Αυτό είναι και το πιο συγκινητικό.
Επόμενοι στόχοι
Όσο για τα επόμενα σχέδιά μας αυτή την περίοδο οργανώνουμε το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για τους επόμενους μήνες με στόχο την ανάδειξη του ελληνικού ποιοτικού οίνου, καθώς και διάφορων τοπικών προϊόντων. Πολύ σύντομα το εστιατόριο-καφέ του θα προσφέρει πιάτα ημέρας και το μεσημέρι, βασισμένα σε ελληνικά εποχιακά προϊόντα. Παράλληλα, προετοιμάζουμε την επόμενη μουσειακή έκθεση, με την οποία θα αναζητήσουμε βαθύτερα τα όρια του μουσείου. Βρισκόμαστε σε διαρκή αναζήτηση. Ελπίζουμε πως μέσα από κάθε συνεργασία προκύπτουν ανεξάντλητες παράμετροι που μας δίνουν το έναυσμα για κάτι καινούργιο και μας οδηγεί στο επόμενο βήμα μας.»
Σε περίπτωση που ήδη σας άνοιξε η όρεξη με όλα αυτά που διαβάζετε, να σας πούμε ότι σεφ στο εξαιρετικό εστιατόριο είναι ο Δημήτρης Βασιλάρης, ο οποίος έχει ήδη …αποπλανήσει τους ουρανίσκους των επισκεπτών με τη μαεστρία του στο πάντρεμα της παράδοσης με τις νέες τάσεις στη γαστρονομία. Όπως μας είπε κι ο Κωνσταντίνος: «Το μενού μας αλλάζει συχνά, βασισμένο στην εποχικότητα και την αυθεντικότητα των προϊόντων και αποτελεί πάντα για τον επισκέπτη μία ευχάριστη γευστική έκπληξη. Στο δε πωλητήριο μπορεί κάποιος να βρει ξεχωριστά προϊόντα που αξίζει να προμηθευτεί, όπως το άγριο κρίταμο Ικαρίας, οι παραδοσιακές σάλτσες και μαρμελάδες από γυναικείους συνεταιρισμούς, καθώς και κάποιο εκλεκτό κρασί από ελληνικές ποικιλίες.»
|
Η Aθήνα επανεφευρίσκει τον εαυτό της |