ΕυεξίαBody and mindΜπορεί το χαμόγελό σας να προβλέψει πόσο θα ζήσετε;

Μπορεί το χαμόγελό σας να προβλέψει πόσο θα ζήσετε;

Γνωρίζατε ότι το χαμόγελό σας μπορεί να προβλέψει πόσο θα ζήσετε αλλά και το βαθμό επιτυχίας σας στη ζωή; Μπορεί κάτι τόσο στοιχειώδες όσο ένα χαμόγελο να έχει τόσο ισχυρή επίδραση πάνω μας; Λοιπόν, Ναι!

του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά,  Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine

Εκτενείς επιστημονικές ανακαλύψεις δείχνουν ότι έχει άμεση επίδραση τόσο στη φυσική όσο και στην πνευματική μας κατάσταση. Σύμφωνα με τον Ron Gutman,  συγγραφέα, ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας  «HealthTap»,  αλλά και μέλος της επιστημονικής ομάδας του Χάρβαρντ που αφορά νέες τεχνολογικές εφαρμογές στην ιατρική (SMARrt Initiative), ο τρόπος και η συχνότητα που χαμογελάμε καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ζωής και της υγείας μας. Ο Gutman συνέδεσε στοιχεία από τις επιστήμες της ιατρικής, της βιολογίας, της κοινωνιολογίας και της νευροφυσιολογίας για να ανακαλύψει τις κρυμμένες δυνάμεις του χαμόγελου.

Η κρυμμένη δύναμη του χαμόγελου

little girl smilingΜια μελέτη 30 ετών από το πανεπιστήμιο του Berkeley εξέτασε τα χαμόγελα στις κολεγιακές φωτογραφίες και τις συνέκρινε με την πορεία και το βαθμό ευτυχίας που είχαν οι εν λόγω φοιτητές στη ζωή. Ακόμη πιο εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα μελέτης που αφορούσε στα χαμόγελα παικτών του μπέιζμπολ σε σχέση με τη διάρκεια ζωής τους. Βρέθηκε ότι οι παίκτες που είχαν τις πιο χαμογελαστές φωτογραφίες είχαν ένα μέσο όρο διάρκειας ζωής που έφτανε τα 79.9 χρόνια, ενώ αυτοί που χαμογελούσαν λιγότερο ή καθόλου ζούσαν μόνο 72.9 χρόνια.
Το χαμόγελό μας, όμως, φαίνεται να επηρεάζει τόσο τη δική μας συμπεριφορά όσο και αυτή των γύρω μας. Ο Gutman ανακάλυψε στις έρευνές του ότι είναι στη φύση του ανθρώπου να χαμογελάει. Το χαμόγελο μπορεί να επηρεάσει θετικά οποιαδήποτε σχεδόν κοινωνική δραστηριότητα και ότι μας κάνει καλό. Τα συμπεράσματά του επιβεβαιώνονται και από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, όπου σε άρθρο της έκδοσης του “Harvard Health” με τίτλο «Η σύνδεση μεταξύ Ευτυχίας και Υγείας» αναφέρεται ότι σύμφωνα με επιβεβαιωμένα επιστημονικά στοιχεία τα θετικά συναισθήματα μπορούν να βοηθήσουν στο να γίνει η ζωή μας μεγαλύτερη και υγιέστερη.
Το χαμόγελο είναι ένα βασικό και πολύ συχνό μέσο επικοινωνίας του ανθρώπινου είδους. Νέες τρισδιάστατες τεχνικές μας επιτρέπουν να καταγράψουμε έμβρυα που χαμογελούν πριν καν γεννηθούν. Πάνω από το 30% των ατόμων ανάμεσά μας χαμογελούν περισσότερες από 20 φορές την ημέρα, ενώ λιγότεροι από 5% από εμάς χαμογελούν κάτω από 5 φορές την ημέρα. Τα παιδιά όμως μπορούν να χαμογελάσουν και 400 φορές σε μια ημέρα.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί όταν βρίσκεστε με χαμογελαστά παιδιά χαμογελάτε και εσείς περισσότερο;

Δύο μελέτες από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία έδειξαν ότι το χαμόγελο των άλλων καταστέλλει στην πραγματικότητα τον έλεγχο που εμείς ασκούμε στους μύες του προσώπου μας και μας ωθεί να χαμογελάσουμε. Οι ίδιοι ερευνητές κατέγραψαν επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να συνοφρυωθούμε όταν κοιτάμε κάποιον που μας χαμογελάει. Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό και μας προκαλεί μια ισχυρή υποσυνείδητη τάση να χαμογελάσουμε και εμείς.
Σύμφωνα με τον Gutman και μόνο η κίνηση να χαμογελάσουμε μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη από κοινωνικές, συναισθηματικές, συμπεριφορικές και σωματικές αλλαγές που καθορίζουν όχι μόνο το πώς αισθανόμαστε αλλά και το πώς μας βλέπουν και μας κρίνουν οι άλλοι.

Ένα χαμόγελο ισοδυναμεί με 16.000 στερλίνες …

Άγγλοι ερευνητές κατέγραψαν την ηλεκτρομαγνητική δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του χαμόγελου και τη συνέκριναν με άλλα ευχάριστα ερεθίσματα. Βρήκαν λοιπόν ότι ένα χαμόγελο ισοδυναμεί με ένα ερέθισμα από 2.000 σοκολάτες ή με 16.000 στερλίνες μετρητά!
Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα συναισθήματά μας όχι μόνο καθορίζουν την πορεία της επιτυχίας και της υγείας μας αλλά και ότι μπορούν να διαμορφωθούν από εμάς τους ίδιους. Ανεξάρτητα με το πώς αισθανόμαστε και τι συνθήκες επικρατούν γύρω μας.

Φορέστε το καλύτερό σας  χαμόγελο!

Αρχικά μπορεί να είναι κάπως σφιγμένο ή να μη μοιάζει καθόλου με χαμόγελο, συνεχίστε λίγο ακόμη και παρατηρήστε τη διάθεση, την υγεία και τη ζωή σας να αλλάζουν.

Πηγή: NaturaNrg #48

70 μυστικά για να μεγαλώνουμε παραμένοντας νέοι…

Μην αγχώνεστε–Ηρεμήστε!

Η διατροφή της μακροζωίας

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης