LifeΆνθρωποιΜπορούμε - μπορώ να προλάβουμε τον καρκίνο

Μπορούμε – μπορώ να προλάβουμε τον καρκίνο

Να κάνουμε επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής. Να εμπνεύσουμε και να αναλάβουμε δράση. Να βελτιώσουμε την πρόσβαση στη φροντίδα. Παίρνοντας απλά μέτρα και υιοθετώντας υγιεινές επιλογές θα κάνουμε τη διαφορά. Σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι το ένα τρίτο των καρκίνων προκαλείται από παράγοντες που εξαρτώνται από τη δική μας συμπεριφορά. Οπότε… Μπορούμε – μπορώ να προλάβουμε τον καρκίνο.

της Μαρίας Γκέκα

H Νatura nrg, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου) συνάντησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ. Ευάγγελο Φιλόπουλο, Δ/ντή Κλινικής Μαστού και Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας Χ.Τ. στο Νοσoκομείο «Ο Άγιος Σάββας» θέτοντας, καταρχάς, το κρίσιμο ερώτημα:

Είμαστε στην αρχή του τέλους ως προς την εύρεση αποτελεσματικών θεραπειών κατά του καρκίνου;

Είμαστε στα μέσα αυτού του δύσκολου δρόμου που θα οδηγήσει στο να μετατραπεί ο καρκίνος σε μία ασθένεια που δεν θα απειλεί τη ζωή, ούτε και την ποιότητά της.

Από την άλλη, οι στατιστικές σε όλα τα αναπτυγμένα κράτη δείχνουν ανοδικές τάσεις στους δείκτες καρκίνου. Πού οφείλεται; Στον τρόπο ζωής; Στο στρες; Στις κακές συνήθειες;

Αυξάνεται ο απόλυτος αριθμός των νέων περιστατικών και αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων φτάνει στα βαθιά γεράματα. Καθώς ο καρκίνος είναι μία ασθένεια πιο συνηθισμένη σε μεγάλης ηλικίας ανθρώπους, είναι λογικό να έχουμε μία τέτοια αύξηση. Από την άλλη, αρκετοί από τους συχνούς καρκίνους, με κορυφαίο τον καρκίνο του πνεύμονα θα μπορούσαν να είχαν μειωθεί σημαντικά αν δεν καπνίζαμε. Είναι πράγματι τραγικό να προκαλούμε εμείς οι ίδιοι τις συνθήκες για να εμφανίσουμε όχι μόνο καρκίνο αλλά και άλλες παθήσεις. Όντως, ένα μεγάλο ποσοστό καρκίνων προκαλείται από το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Την προηγούμενη τετραετία υπήρξε εκ μέρους της πολιτείας  το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011-2015. Τελικά, τα καταφέραμε;

Όχι. Αυτό που χρειάζεται είναι λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα. Στο θέμα της ενημέρωσης έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά από τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με θέματα υγείας. Το ίδιο καλά τα έχουν καταφέρει και οι οργανώσεις που ασχολούνται με τον καρκίνο. Μόνο όταν καταφέρουμε να βάλουμε ως στόχο να αλλάξουμε πραγματικά την κατάσταση, κάτι που θέλει πολύ δουλειά, θα είμαστε αποτελεσματικοί. Και θα μπορούμε να πετύχουμε τους οποιουσδήποτε στόχους εθνικών αντικαρκινικών προγραμμάτων.

Ο καρκίνος δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μόνο από την ιατρική επιστήμη. Στην καταπολέμησή του πρέπει και μπορούν να συμβάλλουν όλοι, πολίτες και κράτος. Οι αιτίες και οι επιπτώσεις της νόσου μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να αμβλυνθούν αντίστοιχα με την κινητοποίηση της κοινωνίας και της πολιτείας. Συντονισμένη δράση απαιτείται για να ενθαρρυνθεί ο καθένας μας να κάνει υγιεινές επιλογές στην καθημερινή ζωή του. Όπως είναι η αποφυγή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή, η φροντίδα για τακτική σωματική άσκηση, η σωστή προστασία από τον ήλιο και η προστασία από καρκινογόνους ιούς.

Από την άλλη, το κράτος οφείλει να φροντίσει για μία καθαρή ατμόσφαιρα. Να προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση της πολιτικής ελεύθερης κυκλοφορίας αυτοκινήτων στις μεγάλες πόλεις. Επικεντρώνοντας στα αυτοκίνητα μεγάλης ηλικίας και σε όσα κινούνται με πετρέλαιο. Αλλά και με την άμεση λήψη μέτρων για μείωση της αιθαλομίχλης από την καύση των τζακιών (σημαντικός καρκινογόνος παράγοντας). Να αυξήσει τους χρόνους και τους χώρους άθλησης. Να περιορίσει δραστικά την κυκλοφορία τροφίμων με υψηλές ποσότητες ζάχαρης ή λιπαρών. Να προωθήσει τη μεσογειακή διατροφή. Να εντείνει την αντικαπνιστική εκστρατεία κ.ά.

Σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, ως ο πλέον ειδικός λόγω της μεγάλης εμπειρίας που διαθέτετε, κάποια στατιστικά αναφέρουν αύξηση των περιστατικών. Αληθεύει το γεγονός; Ακόμη, η Ελληνίδα σήμερα είναι καλύτερη ενημερωμένη και κάνει τακτικά τα διαγνωστικά τεστ;

Ο καρκίνος του μαστού σε πολλές περιοχές του πλανήτη δείχνει μία κάμψη του ποσοστού εμφάνισης νέων περιστατικών, η οποία τουλάχιστον στις Η.Π.Α. αποδόθηκε κυρίως στη μαζική αποφυγή της μακροχρόνιας λήψης σκευασμάτων για ορμονική υποκατάσταση μετά την εμμηνόπαυση. Στην Ελλάδα δεν διαθέτουμε ακριβή στοιχεία και μόνο εμπειρικά μπορούμε να ισχυριστούμε ότι υπάρχει μία ελαφριά αύξηση του αριθμού των νέων περιστατικών. Η Ελληνίδα από την άλλη είναι καλά ενημερωμένη, αλλά δυστυχώς αυτό δεν φτάνει. Υπάρχουν εμπόδια στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση που καθιστούν προβληματικό το κατά πόσο μπορούν οι Ελληνίδες τα επόμενα χρόνια να καταφέρουν, αν ακολουθήσουν τις τακτικές προληπτικές εξετάσεις τους (και μάλιστα με μεγαλύτερο αριθμό). Κάτι τέτοιο, μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση στο βαθμό που μπορεί να αυξηθούν οι καρκίνοι που ανιχνεύονται σε προχωρημένο στάδιο.

Εμείς οι Έλληνες ως λαός πού έχουμε περισσότερο «πρόβλημα» στην πρωτογενή πρόληψη ή τη δευτερογενή;

Και στα δύο. Είμαστε η Ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους καπνιστές και με τις λιγότερες γυναίκες που υποβάλλονται σε τακτικό μαστογραφικό έλεγχο (για να μην αναφερθώ στον έλεγχο του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση).

Μιλήστε μας για το έργο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, της οποίας διατελείτε Πρόεδρος.

Είναι η μεγαλύτερη ιατρο-κοινωνική οργάνωση στο χώρο της ογκολογίας στη χώρα μας. Εδώ και 58 χρόνια, χωρίς διακοπή, προσφέρει δωρεάν στους συμπολίτες μας υπηρεσίες ενημέρωσης, πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, υποστήριξης και συνηγορίας ασθενών. Στα δεκάδες παραρτήματα σ’ όλη τη χώρα (έφτασαν τα 115) πραγματοποιεί ημερίδες, ομιλίες, διανέμει ενημερωτικό υλικό, βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό , έτσι ώστε να υπάρχει έγκυρη ενημέρωση σε όλους τους συμπολίτες μας.

Έχει χτίσει και λειτουργήσει ένα νοσοκομείο (τους Αγίους Αναργύρους, που τη δεκαετία του 1980 το παραχώρησε στο κράτος), δύο ιδιόκτητους ξενώνες (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) για φιλοξενία ασθενών και έγκαιρη διάγνωση. Πραγματοποιεί δωρεάν μαστογραφίες με τις δύο κινητές μονάδες μαστογράφου σε όλη την Ελλάδα (και στο μικρότερο νησάκι ή την πιο ορεινή περιοχή). Έχει εξετάσει δεκάδες χιλιάδες παπ τεστ, έχει  ελέγξει άλλους τόσους συμπολίτες μας για αφανή αιμορραγία του πεπτικού. Πρωτοστατεί στον αντικαπνιστικό αγώνα (είναι η πρώτη που με τέτοια συνέπεια και σταθερότητα προωθεί την αντικαπνιστική εκστρατεία). Διατηρεί οργανωμένο κέντρο κληρονομικού καρκίνου, κέντρο ψυχοκοινωνικής στήριξης και κέντρο συμβουλευτική για τη γονιμότητα ασθενών με νεοπλασίες.
Συνεχίζει να προωθεί τον πανελλήνιο αντικαρκινικό έρανο που τόσα χρόνια πραγματοποιούσε και του οποίου τα χρήματα έθετε στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας  κ.ά.

Με έμφαση στην πρόληψη

Έμφαση δίνει η επιστημονική κοινότητα στην πρόληψη, με τον κ. Φιλόπουλο να σημειώνει ότι:

“η πρόληψη είναι δικαίωμα όλων και όχι πολυτέλεια για τους λίγους”

επισημαίνοντας τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να καταστεί η διενέργεια προληπτικών εξετάσεων πιο εύκολα προσβάσιμη. Σημείωσε όμως και τα απλά μέτρα που μπορούν όλοι να λάβουν υιοθετώντας υγιεινές επιλογές, καθώς όπως είπε, σχεδόν το ένα τρίτο των καρκίνων προκαλείται από πέντε παράγοντες που εξαρτώνται από τη δική μας συμπεριφορά. Αυτοί οι παράγοντες είναι ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (παχυσαρκία), η φτωχή σε χόρτα, λαχανικά και φρούτα δίαιτα, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

*Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία πραγματοποιεί μία σειρά εκδηλώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας με στόχο την ενημέρωση και συστράτευση όλων στην καταπολέμηση της νόσου.
Πληροφορίες: www.cancer-society.gr

Πηγή: NaturaNrg #68

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code