ΥγείαΑσθένειες & Θεραπείες«Μπορούμε -Μπορώ» να προλάβουμε τον καρκίνο

«Μπορούμε -Μπορώ» να προλάβουμε τον καρκίνο

Να κάνουμε επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής. Είναι απαραίτητο να εμπνεύσουμε και να αναλάβουμε δράση. Να βελτιώσουμε την πρόσβαση στη φροντίδα. Παίρνοντας απλά μέτρα και υιοθετώντας υγιεινές επιλογές θα κάνουμε τη διαφορά, γιατί σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι το ένα τρίτο των καρκίνων προκαλείται από παράγοντες που εξαρτώνται από τι δική μας συμπεριφορά.

H Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με το σύνθημα “Μπορώ – Μπορούμε” κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενάντια στη νόσο, κάνοντας συγχρόνως λόγο για την επιτακτική ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής προκειμένου να γίνει εφικτή μέχρι το 2025 η μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σ’ αυτό το πλαίσιο προγραμματίζει συντονισμένες δράσεις σε όλη την Ελλάδα, που στοχεύουν στην ενημέρωση και κατά συνέπεια στην καταπολέμηση του καρκίνου. Η Ελλάδα τόσο γενικά όσο και σε πιο συγκεκριμένους τύπος καρκίνου έχει χαμηλά στοιχεία θνησιμότητας, παρ’ όλα αυτά, ο καρκίνος του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος δίνουν απογοητευτικά στοιχεία.

Υγιεινές επιλογές που δρουν προληπτικά

Διακοπή του καπνίσματος, μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, αλατιού και κόκκινου κρέατος, σωματική δραστηριότητα, υγιεινή διατροφή, αποφυγή της έκθεσης στην υπεριώση (UV) ακτινοβολία από τον ήλιο και άλλες πηγές (όπως το τεχνητό μαύρισμα) είναι μερικοί από τους τρόπους μείωσης εμφάνισης καρκίνου που εμπεριέχονται στον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά της νόσου.

Επίσης, στους παράγοντες κινδύνου αναφέρεται η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας από φυσικής προέλευσης ραδόνιο μέσα στο σπίτι. Ακόμα η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, που ενοχοποιείται για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η καύση ξύλων τα τελευταία χρόνια είναι εγκληματική για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας στις μεγάλες πόλεις, αλλά και η κατανάλωση ζάχαρης . Ακόμα κάτι που προξενεί έκπληξη- οι γόπες των τσιγάρων με τις δεκάδες καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που δεν γνωρίζει όρια και μας έχει ή θα μας επηρεάσει όλους, άμεσα ή έμμεσα, κατά τη διάρκεια της ζωής μας

 

  • Είναι μια από τις πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και ευθύνεται για 8,2 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζουμε ότι πάνω από 1/3 αυτών των θανάτων μπορούν να αποτραπούν και πως πολλοί καρκίνοι είναι θεραπεύσιμοι, αν ανιχνευθούν αρκετά νωρίς.
  • Εάν δεν αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο και δεν δρομολογηθούν ενέργειες για την πρόληψη και την θεραπεία της νόσου, εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο θα πεθαίνουν μάταια κάθε χρόνο.
  • Πρέπει να δράσουμε τώρα γιατί αυτή είναι μία μεγάλη παγκόσμια επιδημία με αυξητικές τάσεις. Προβλέπεται ότι μέχρι το 2025 τα ετήσια νέα περιστατικά καρκίνου θα αυξηθούν στα 19,3 εκατομμύρια, από 14,1 εκατομμύρια που ήταν το 2012.
  • Οι ενέργειες που γίνονται από κάθε άτομο, οργανισμό και κυβέρνηση θα βοηθήσουν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων που έχει ο καρκίνος. Στόχος: να επιτευχθεί μείωση στους πρόωρους θανάτους από μη μεταδιδόμενες ασθένειες (όπου ανήκει και ο καρκίνος) κατά 25% μέχρι το 2025
  • Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου αποτελεί μια ευκαιρία για την Ένωση για τον Παγκόσμιο Ελέγχο του Καρκίνου (UICC), τα μέλη της και το κοινό να συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια κινητοποίηση με στοχευμένες, τοπικά προσαρμοσμένες και πραγματοποιήσιμες ενέργειες που θα μειώσουν την επιβάρυνση που προκαλεί ο καρκίνος.

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης