ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΜπορούν τα καλά βακτήρια να προστατεύσουν την υγεία του στήθους σας;

Μπορούν τα καλά βακτήρια να προστατεύσουν την υγεία του στήθους σας;

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μία στις οκτώ γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός-Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εφαρμογής Επιστήμης Αγιουρβέδα) σε συνεργασία με το R&D της Himalaya Drug Co

Ωστόσο, από τη λίστα με τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι κυμαίνονται από την ηλικία μέχρι την υπερκατανάλωση αλκοόλ, μία τουλάχιστον πιθανή αιτία συχνά παραβλέπεται, και η οποία, μάλιστα ξεκινάει από το πιο ασυνήθιστο μέρος: τα έντερα.

Διατροφή και καρκίνος του στήθους

Έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα έχουν συνδέσει την υψηλή σε λίπη διατροφή με την εμφάνιση όγκων του μαστού – για να μην αναφέρουμε τις δύο φορές συχνότερη εμφάνιση και αριθμό των πολλαπλών νεοπλασμάτων. Ομοίως, οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν πολύ λιπαρά τρόφιμα έχουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να τους διαγνωστεί καρκίνος του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν ακολουθούν υπερβολικά λιπαρή διατροφή. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό: η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπος μπορεί να μεταβάλλουν αρνητικά τη σύνθεση της εντερικής χλωρίδας – πράγμα το οποίο υποδηλώνει ενδεχόμενο μοιραίο συσχετισμό μεταξύ της υγείας του στήθους και της διαταραγμένης ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας.

Η σημασία των φιλικών εντερικών βακτηρίων

Ένας άλλος εξαιρετικά κρίσιμος παράγοντας είναι ο μεταβολισμός των οιστρογόνων – μια ζωτική λειτουργία, η οποία επίσης βασίζεται στο υγιές γαστρεντερικό περιβάλλον. Τα φιλικά εντερικά βακτήρια απομονώνουν τα χολικά οξέα με ορμονικό φορτίο και εξασφαλίζουν τη σωστή απομάκρυνσή τους και την μη-επαναεισαγωγή τους στην κυκλοφορία. Και δεδομένου ότι η αυξημένη έκθεση στα οιστρογόνα αποτελεί έναν επίσης γνωστό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε με ποιο τρόπο η ελαττωματική εντερική χλωρίδα μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για μια τέτοια δυσάρεστη διάγνωση.
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ενδείξεις ότι και οι δύο παραπάνω παράγοντες – διατροφή υψηλή σε λίπη και υψηλή έκθεση σε οιστρογόνα – μπορεί να συνδέονται άμεσα μεταξύ τους. Σε μια μελέτη για το συσχετισμό μεταξύ διατροφικού λίπους/φυτικών ινών και μεταβολισμού των οιστρογόνων, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικά αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων στα ούρα γυναικών που ακολουθούσαν μια διατροφή με υψηλά λιπαρά και ανεπαρκείς ποσότητες φυτικών ινών – μια διαπίστωση, την οποία συνέδεσαν με την αυξημένη επαναπορρόφηση των οιστρογόνων στο πεπτικό σύστημα, στην οποία συνέβαλε η υπερβολική πρόσληψη λίπους.

Οι τοξίνες στον οργανισμό μας

Φυσικά, όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, τα οιστρογόνα δεν αποτελούν τη μόνη ανησυχία: μεγάλο ρόλο παίζουν και διάφορες άλλες καρκινογόνες τοξίνες, πολλές από τις οποίες εισάγονται στον οργανισμό μέσω της πεπτικής οδού. Ευτυχώς, ωστόσο, στην περίπτωση αυτή μάς προστατεύουν ορισμένα φιλικά βακτήρια, όπως τα δισχιδοβακτήρια (bifidobacteria) και οι γαλακτοβάκιλλοι (Lactobacillus rhamnosus GG). Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα προβιοτικά βακτήρια περιορίζουν τις λειτουργίες των ενζύμων που συμμετέχουν στη μεταβολική ενεργοποίηση ορισμένων χημικών μετατρέποντάς τα σε καρκινογόνα, και ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου, μειώνοντας ουσιαστικά τα επίπεδα αυτών των δυνητικά καρκινογόνων χημικών ουσιών στο έντερο.

Πηγή: NaturaNrg #18

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης