Mυκητίαση. Όμορφα νύχια χωρίς… φάρμακα!

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Ασθένειες & Θεραπείες, Ομορφιά, Υγεία

Mυκητίαση. Όμορφα νύχια χωρίς… φάρμακα! Προλάβετε την εμφάνιση μυκητίασης στα κάτω άκρα, σταματήστε την επέκτασή της και εξαλείψτε την!  Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για να έχετε υγιή νύχια.

⇒ της δρ Αμαλίας Τσιατούρα, επιστημονικής διευθύντριας του τμήματος Δερματολογίας & Εφαρμογών laser του κέντρου Δερματολογίας Cosmetic Derma Medicine, www.cosmeticdermamedicine.gr

Αυτό το καλοκαίρι περπατήσατε με γυμνά πόδια στην πισίνα και περιηγηθήκατε πολλές ώρες στα σοκάκια κάτω από τον ήλιο. Η ζέστη, η υγρασία, το πολύωρο περπάτημα με αθλητικά παπούτσια, ο ιδρώτας και οι κακές συνθήκες υγιεινής είναι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων στα πόδια. Μάλιστα, αυτή την εποχή, μετά το καλοκαίρι, οι μύκητες στα νύχια είναι από τα πιο συχνά θέματα που αντιμετωπίζει ο δερματολόγος. Όμως τα νέα είναι ευχάριστα, αφού μια νέα θεραπεία εξαλείφει τους μύκητες με λέιζερ.

Πώς δημιουργούνται οι μύκητες στα νύχια;

Συνήθως τα νύχια προσβάλλονται από μύκητες, αφού πρώτα αυτοί έχουν εμφανιστεί στο δέρμα που τα περιβάλλει. Όταν επεκταθούν στα νύχια, η αντιμετώπιση είναι πιο δύσκολη. Ο λόγος είναι ότι απαιτείται χρόνος μέχρι να βγει καινούριο νύχι και να δούμε ότι είναι υγιές. Τα συμπτώματα στο νύχι είναι το κίτρινο και λευκωπό χρώμα, η αλλαγή στο σχήμα μπορεί να παραμορφωθεί στην πορεία και το πάχος που γίνεται μεγαλύτερο. Επίσης, ένα νύχι με μύκητες σπάει πιο εύκολα και αποκολλάται.

Θεραπείες του χθες και του σήμερα

Μέχρι και πριν λίγο καιρό η θεραπεία της ονυχομυκητίασης ήταν συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής από το στόμα και τοπικής θεραπείας. Δηλαδή ο ασθενής, παράλληλα με τα αντιμυκητιασικά φάρμακα που λάμβανε, άπλωνε καθημερινά με ένα πινέλο αντιμυκητιασικό προϊόν σε μορφή λάκας πάνω στο νύχι ή αλοιφή.

Σήμερα η πιο σύγχρονη μέθοδος, ειδικά για την ονυχομυκητίαση, είναι το laser Nd-Yag. Εφαρμόζουμε το laser στο σημείο της βλάβης, ενώ η ακτίνα του φτάνει στην προβληματική περιοχή κάτω από το νύχι και την εξουδετερώνει. Κατά τη θεραπεία, το laser δεν επιδρά σε γειτονικά σημεία που είναι υγιή, επομένως δεν επηρεάζει την υπόλοιπη επιφάνεια του νυχιού και του δέρματος. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, ατραυματική και μη επεμβατική. Δεν χρειάζεται να κάνουμε ούτε τοπική αναισθησία.

Η θεραπεία της ονυχομυκητίασης με laser διαρκεί περίπου 20’/συνεδρία μέσα σε έναν κύκλο 4-5 συνεδριών, μία ανά μήνα. Την προτείνουμε όταν ο ασθενής είναι αρνητικός στο να πάρει φάρμακα και θέλει να δει πιο γρήγορα λύση στο πρόβλημά του. Για ακόμα πιο γρήγορα αποτελέσματα κάνουμε laser συμπληρωματικά με τη φαρμακευτική και την τοπική αγωγή. Θεωρούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί μόνο, εφόσον το νέο νύχι που βγαίνει είναι υγιές.

Τι να κάνω για τους μύκητες στο δέρμα;

Οι μύκητες δεν είναι τίποτε άλλο από μικροοργανισμούς που προσβάλλουν το δέρμα, τους βλεννογόνους γύρω από τα νύχια. Η κλινική εικόνα που παρουσιάζουν στο δέρμα είναι διαφορετική. Οι βλάβες είναι συνήθως κυκλοτερείς, ερυθρές ή καφεοειδείς. Συνήθως τους αντιλαμβανόμαστε επειδή προκαλούν κνησμό. Η θεραπεία γίνεται με κρέμες τοπικά ή φάρμακα από το στόμα.

Τρόποι πρόληψης

✓ Φοράτε ανοιχτά παπούτσια το καλοκαίρι. Διαφορετικά, συνδυάστε βαμβακερές κάλτσες με αθλητικά παπούτσια. Η ονυχομυκητίαση είναι συχνή στα πόδια εξαιτίας της ζέστης και του ιδρώτα, γι’ αυτό προσπαθήστε τα πόδια σας να διατηρούνται στεγνά.
✓ Φροντίζετε την υγιεινή των ποδιών. Κάνετε ποδόλουτρα καθημερινά. Η ελλιπής υγιεινή επιταχύνει την ανάπτυξη των μυκητιάσεων.
✓ Αξιοποιήστε το έλαιο τεϊόδεντρου: Έχει ισχυρή αντιμυκητιασική δράση. Ρίξτε μερικές σταγόνες  έλαιο τεϊόδεντρου σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και κάνετε ποδόλουτρο.
✓ Απευθυνθείτε άμεσα στο δερματολόγο, γιατί, αν η ονυχομυκητίαση επεκταθεί, μπορεί να προσβάλει όλα τα νύχια. Παραμελημένες περιπτώσεις οδηγούν σε αφαίρεση νυχιού. Ευάλωτες ομάδες που πρέπει να ελέγχουν τα νύχια και γενικά τα κάτω άκρα τους τακτικά είναι άνθρωποι με διαβήτη και ανεπάρκεια ανοσοποιητικού συστήματος.

Πηγή: NaturaNrg #63

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *