ΨυχολογίαSex -ΣχέσειςΜυστικά και ψέματα στην οικογένεια

Μυστικά και ψέματα στην οικογένεια

Τι κρύβεται πίσω από ένα μυστικό; Τι θα φανέρωνε η αλήθεια, αν δεν την κρύβαμε; Ίσως κάποιο βαρύ γεγονός ή κάτι πιο απλό, όπως την ηλικία μας, ή κάποια αδυναμία που δε θέλουμε να φανερώσουμε σε άλλους;

Ασπασία Γ. Τσιώτα – Ψυχολόγος • aspasia.tsiota@gmail.com

Όλοι έχουμε μυστικά -μικρά ή μεγάλα- που μάς θυμίζουν μέχρι που «επιτρέπεται» να φτάνουμε. Το τι θέλουμε να ομολογήσουμε στους άλλους και τι όχι όμως είναι πολύ προσωπικό και καθόλου αυτονόητο. Συνήθως τα όρια αυτά διαμορφώνονται μέσα στα πλαίσια της οικογένειάς μας και σε μεγάλο βαθμό καθορίζονται και καθορίζουν τι πιστεύουμε για τη ζωή, για τους ανθρώπους, για τις σχέσεις και για τη συνολική πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε. Κάποιες φορές ένα μυστικό γίνεται σημαντικό εξαιτίας του περιεχομένου του: μία φυλάκιση, μία αυτοκτονία  ή μία εξωσυζυγική σχέση. Κάποιες άλλες το μυστικό είναι σημαντικό, γιατί καθορίζει τα όρια που το προστατεύουν, δηλαδή αλλοιώνει το πώς φερόμαστε ή το πώς μιλάμε με στόχο να μην αποκαλυφθεί.

Το ερώτημα όμως παραμένει: Εφόσον οι περισσότεροι έχουμε μυστικά, γιατί είναι τόσο σημαντικά;

Τα μυστικά δεν θα είχαν καμία σημασία αν άφηναν ανεπηρέαστες τις σχέσεις μας με τους άλλους και τον τρόπο που ο καθένας μας αντιλαμβάνεται και βιώνει τον εαυτό του.

Ας δούμε ένα περιστατικό:

Το βαθύ μυστικό μίας μητέρας από την κόρη της, πως πριν παντρευτεί είχε χρειαστεί να τερματίσει μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, είχε καθορίσει μία σειρά από απαγορευμένα θέματα ανάμεσα σε μητέρα και κόρη. Η σεξουαλικότητα και οι ερωτικές σχέσεις ήταν θέματα σχεδόν απαγορευμένα και οι κουβέντες των δύο γυναικών περιστρέφονταν σε αντικείμενα, όπως η ακαδημαϊκή πρόοδος και η καλή διαγωγή. Η στάση αυτή οδήγησε σε μία άρνηση της σεξουαλικής πλευράς του κοριτσιού, το οποίο με τη σειρά του και χωρίς να συνειδητοποιεί το λόγο, δημιούργησε την πλάνη πως η σεξουαλικότητα είναι απαγορευμένη και ως τέτοια δεν πρέπει να προκύπτει στις επαφές της με άλλους ανθρώπους. Οι ερωτικές σχέσεις έγιναν πολύ δύσκολες για το κορίτσι και η ίδια ένιωθε ενοχές κάθε φορά που ερχόταν αυτό το θέμα στην επιφάνεια.

Ένα κομμάτι από τη συμπεριφορά της μητέρας είχε ως στόχο να προστατέψει την κόρη της από το πιθανό τραύμα που θα προκαλούσε η αποκάλυψη του μυστικού και ένα άλλο να την απομακρύνει από την πιθανότητα να επαναλάβει το δικό της λάθος. Η επίδραση όμως αυτού του μυστικού ήταν αρκετή για να καθορίσει μία ολόκληρη πτυχή της ζωής της κόρης της, χωρίς η ίδια να είναι ποτέ σε θέση να συνειδητοποιήσει από τι πηγάζει όλη αυτή η δυσκολία στη ζωή της μέχρι την αποκάλυψη αυτού του μυστικού.

Αυτο-περιορισμός

Η προστασία που παρέχει ένα μυστικό συχνά μετατρέπεται σε περιορισμό τόσο στις σχέσεις, όσο και στο πώς αντιλαμβάνεται κανείς τον εαυτό του. Η αποκάλυψη δεν είναι πάντα εύκολη και συχνά οι πρώτες αντιδράσεις είναι επώδυνες. Πολλές φορές όμως η αποκάλυψη είναι ικανή να μάς κάνει να γνωρίσουμε πιο ξεκάθαρα ποιοι είμαστε και να μάς επιτρέψει να υπάρχουμε μέσα στις ουσιαστικές μας σχέσεις με όλα τα κομμάτια μας, θετικά κι αρνητικά.

Πηγή: NaturaNrg #18

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης