ΟικογένειαPetΝα πάρουμε ζωάκι στο σπίτι;

Να πάρουμε ζωάκι στο σπίτι;

της Λίλης Γράψα
Πολλοί λένε ότι το να έχεις ένα κατοικίδιο είναι σαν να φροντίζεις ένα παιδί! Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που υπάρχουν και τα δύο στο ίδιο σπίτι; Οι ψυχολόγοι είναι κατηγορηματικοί: «Η συνύπαρξη του παιδιού με ένα ζώο είναι εντελώς ακίνδυνη και ό,τι καλύτερο για τη διαπαιδαγώγησή του.

Τα παιδιά που έχουν κατοικίδια ζώα έχουν την ευκαιρία για μάθηση, για ανάπτυξη της συναισθηματικής τους νοημοσύνης, για  βελτίωση του αισθήματος της ευθύνης και για περισσότερη σωματική άσκηση. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισθήματα κοινωνικής ευθύνης.

Εκτός του ότι το παιδί απολαμβάνει τη γνήσια και χωρίς αντάλλαγμα αγάπη που προσφέρουν τα ζώα, ταυτόχρονα μαθαίνει να μοιράζεται και να εξωτερικεύει τα συναισθήματά του. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που παιδιά με δυσκολία κοινωνικοποίησης έχουν βοηθηθεί από τα κατοικίδιά τους στο να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους. Τελικά τι κερδίζουν τα παιδιά από ένα ζωάκι στο σπίτι;

● Τα παιδιά που ζουν με σκύλο ή γάτα αναπτύσσονται σφαιρικά. Ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους συνομήλικους τους, διαθέτουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και είναι πολύ πιο κοινωνικά και δημοφιλή.
● Ένας τετράποδος φίλος τα κάνει από νωρίς υπεύθυνα άτομα. Τους δίνει ένα καθημερινό μάθημα στοργής και παράλληλα επιβίωσης. Λιγότερο επιθετικά, μαθαίνουν από μόνα τους να μοιράζονται συναισθήματα και υλικά αγαθά.
● Επικοινωνώντας με τα κατοικίδια γίνονται καλοί γνώστες της γλώσσας του σώματος και είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα από όσα συμβαίνουν γύρω τους.
● Δείχνουν συμπόνια και φροντίδα και καταλήγουν με εντελώς φυσιολογικό τρόπο να βοηθούν τους αδύναμους.
● Το στρες της καθημερινότητας τα ταλαιπωρεί λιγότερο και το παιχνίδι με τον πιστό τους φίλο τα βοηθά να ξεπεράσουν τις όποιες στεναχώριες. Ενώ η βόλτα μαζί τους τα βοηθάει να ασκούνται.
● Σημαντική έως θεραπευτική είναι η συμβολή των κατοικίδιων σε διάφορες ασθένειες, περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές (σύνδρομο down, αναπηρίες, κ.ά). Μάλιστα, στο εξωτερικό η είσοδος των σκυλιών στα περισσότερα νοσοκομεία επιβάλλεται για τους σκοπούς αυτούς.
● Σχετικά με τις αρρώστιες και την πιθανή μετάδοσή τους στους ευαίσθητους παιδικούς οργανισμούς, τα πράγματα είναι απλά. Εφόσον γίνεται ορθή κτηνιατρική παρακολούθηση, ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών είναι σχεδόν μηδαμινός.

ΑΝ ΒΡΗΚΑΤΕ έστω και ένα λόγο από τους παραπάνω σημαντικό, πριν κάνετε το χατίρι του παιδιού σας, σκεφτείτε δυο πράγματα: ότι πρέπει να του μάθετε πώς να φροντίζει το νέο του φίλο και ότι οι δρόμοι είναι γεμάτοι αδέσποτα που ανυπομονούν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν.

Πηγή: NaturaNrg #01

 

Sas-endiaferei_arrow

Υγιεινές λιχουδιές για τα κατοικίδια. Τι επιτρέπεται;

Αγιουρβέδα και… Ζώα

Δείτε τον κόσμο με τα μάτια της γάτας

Η συμβολή των ζώων στην ψυχική μας υγεία

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code