LifeΆνθρωποιΝάρκισσος μητέρα. Υπάρχει χώρος για το παιδί;

Νάρκισσος μητέρα. Υπάρχει χώρος για το παιδί;

 

Η dr. Karyl McBride εργάζεται ως θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας στο Ντένβερ του Κολοράντο και έχει περισσότερα από 28 χρόνια εμπειρίας τόσο στον δημόσιο τομέα, όσο και ως ελεύθερη επαγγελματίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με δυσλειτουργικές οικογένειες. Τα τελευταία 17 χρόνια ασχολείται ερευνητικά με τα παιδιά ναρκισσιστικών γονέων, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στις γυναίκες που μεγάλωσαν με ναρκισσιστικές μητέρες.

Στα 28 και πλέον χρόνια της ως θεραπεύτριας, αλλά και ως κόρης μητέρας-ναρκίσσου η dr. Karyl McBride, ερευνήτρια, ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος έχει διαπιστώσει το εξής: Ο ναρκισσισμός, μια διαταραχή προσωπικότητας που ξεπερνά τον απλό εγωισμό και τη ματαιοδοξία, είναι μια από τις κυρίαρχες αιτίες οικογενειακών προβλημάτων, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα βαρίδια που ακολουθούν το παιδί και στην ενήλικη ζωή του.
Η σχέση εξάρτησης που δημιουργείται, η τοξική αγάπη, η χειραγώγηση έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην εξέλιξη και-τελικά-στην ευτυχία της κόρης: Διαρκείς συναισθηματικές ματαιώσεις, ενοχές, διατάραξη της ηρεμίας, διαστρέβλωση προσδοκιών κ.ά.

Όλα όσα αποκόμισε από τη δική της τραυματική εμπειρία, καθώς και από τις θεραπευόμενες της, η Mc Bride τα συμπυκνώνει σ’ ένα βιβλίο, το “Υπάρχει χώρος για μένα;” Οι περιπέτειες του ναρκισσισμού στην εποχή μας μέσα από τις σχέσεις μάνας-κόρης», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πορφύρα, η ειδικός ρίχνει φως σ’ αυτή την τοξική σχέση αλλά και προτείνει τρόπους που θα βοηθήσουν την κόρη να χτίσει μια ταυτότητα ξέχωρη από τη θηλιά της μάνας. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, την εισαγωγή του οποίου υπογράφει η Φωτεινή Τσαλίκογλου. 


Το βιβλίο υπήρξε η αφορμή για την διοργάνωση του ομώνυμου κύκλου ομιλιών στο ίδρυμα Θεοχαράκη τον Φεβρουάριο του 2018, υπεύθυνη του οποίου ήταν η ψυχολόγος και καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Φωτεινή Τσαλίκογλου, που υπογράφει και την εισαγωγή της ελληνικής έκδοσης.

Mε αφορμή την κυκλοφορία του bestseller βιβλίου της “Υπάρχει χώρος για μένα;” η Νatura nrg θέτει 4 ερωτήσεις στην dr. Karyl McBride σχετικά με τη μητέρα νάρκισσο. 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της μητέρας ναρκίσσου;

Η έλλειψη συμπόνιας και η αδυναμία να συντονιστεί με τις ψυχικές ανάγκες των άλλων, ιδιαίτερα των παιδιών της. Η μεγαλειώδης αίσθηση της προσωπικής της σημασίας, η εμμονή σε σενάρια προσωπικής επιτυχίας, λάμψης και δύναμης, ομορφιάς και ιδανικής αγάπης. Η αίσθηση της μοναδικότητας, η απαίτηση υπερβολικού θαυμασμού από τους γύρω της, το αλάνθαστο, το γεγονός ότι χρησιμοποιεί τους γύρω της για να πετύχει τον σκοπό της, ζηλεύει και η συμπεριφορά της είναι υπεροπτική και αλαζονική (από το American Psychiatric Association, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).
Θα πρόσθετα σε όλα τα παραπάνω και την έλλειψη ανάληψης ευθύνης, τις κατηγορίες προς τους άλλους, την προβολή των αισθημάτων της προς τους άλλους και το ότι τα πάντα γυρνάνε γύρω από τον εαυτό της.

Μια μητέρα-νάρκισσος εμφανίζει αντίστοιχη συμπεριφορά και στις υπόλοιπες σχέσεις της;

Οι ναρκισσιστές είναι ναρκισσιστές και συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο και με τους άλλους. Υπάρχει όμως ένα ολόκληρο φάσμα της διαταραχής αυτής, οπότε σε βάθος χρόνου διακρίνουμε και διαφορετικούς βαθμούς ναρκισσισμού.  Η πιο σοβαρή διαταραχή είναι η ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας αλλά κανείς μπορείς να προκαλέσει τραύμα στα παιδιά του και σε άλλους ακόμη και εάν δεν έχει υψηλό ποσοστό των χαρακτηριστικών αυτών.

Στο βιβλίο σας προτείνετε λύσεις για την κόρη. Θα μπορούσε μέσα από αυτό να βοηθηθεί και μια ναρκισσιστική μητέρα; Αν ναι, με ποιον τρόπο

Ναι, πιστεύω ότι το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει μία μητέρα με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά να συνειδητοποιήσει την ίδια της την συμπεριφορά. Εάν όμως αυτή η μητέρα έχει μία πλήρη ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας, αμφιβάλω εάν θα διάβαζε αυτό το βιβλίο ή εάν θα πήγαινε εκούσια για θεραπεία.

Ας μιλήσουμε για τον πατέρα. Πώς επηρεάζει η παρουσία ή και η απουσία του την ναρκισσιστική σχέση της μητέρας με την κόρη;

Τις πιο πολλές φορές ο πατέρας περιστρέφεται γύρω από την μητέρα και έτσι οι συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού δεν ικανοποιούνται από κανέναν εκ των δύο γονιών. Εάν ο πατέρας εκφράζει την αγάπη προς την κόρη του, η ναρκισσιστική μητέρα είναι πιθανό να ζηλέψει και να ξεσπάσει και στους δύο, πατέρα και κόρη. Εάν ο πατέρας είναι απών, η κόρη δεν θα έχει την δυνατότητα να σχετισθεί με έναν γονιό που ξέρει ο ίδιος να αγαπά και να διδαχτεί τι θα πει ενσυναίσθηση και κανονική αγάπη.

πηγή: www.naturanrg.gr

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης