Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε εσάς, πάντως να είναι από τα μαθητικά χρόνια, να είναι λόγω καιρού και διάθεσης, να είναι επειδή έχουμε κάπως ξεκουραστεί τον Αύγουστο οπότε έχουμε λίγη παραπάνω ενέργεια και διάθεση, για πολλούς ανθρώπους ο Σεπτέμβριος και όχι ο Ιανουάριος είναι ο μήνας των «μεγάλων αποφάσεων» για «καινούρια αρχή». Υπάρχει μια διάθεση δημιουργίας, οργάνωσης, αλλαγών, μια όρεξη για «εκκίνηση»!
της Ειρήνης Ρηγοπούλου, Phd. Σύμβουλος επαγγελματιών και επιχειρηματιών στο χώρο του wellbeing & wellness, e-mail: irigop@aegean.gr
Εξάλλου, τι σημασία έχει το πότε το αισθανόμαστε, το ζητούμενο είναι να αξιοποιούμε τη διάθεσή μας αυτή με παραγωγικό και αποτελεσματικό τρόπο! Και νομίζω ότι είναι σημαντικό να σταθούμε σε αυτές ακριβώς τις λέξεις:
Παραγωγικοί είμαστε όταν το όποιο αποτέλεσμα παράγουμε είναι αποτέλεσμα μεγαλύτερης απόδοσης σε σχέση με τις εισροές που έχουμε διαθέσει. Να σας το πω και διαφορετικά: για να παραχθεί το όποιο έργο, χρειάζεται ενέργεια (όπως μαθαίναμε και στη φυσική, έτσι ακριβώς συμβαίνει και στην επιχειρηματικότητα και γενικά στη ζωή μας!).
Αν φανταστούμε λοιπόν ένα κλάσμα, όπου στον παρανομαστή βάζουμε την ενέργεια που επενδύουμε για να γίνει κάτι (χρόνος – χρήμα – κούραση – μυαλό/σκέψη – συναίσθημα κλπ….) και στον αριθμητή βάλουμε τις εκροές, το τι παράγεται από τις εισροές αυτές, το κλάσμα αυτό μας υποδηλώνει την παραγωγικότητά μας.
Το ζητούμενο όπως αντιλαμβάνεστε είναι το κλάσμα να είναι θετικό και αρκετά μεγαλύτερο της μονάδας, με άλλα λόγια το ζητούμενο είναι ο αριθμητής να είναι σημαντικά μεγαλύτερος (και θετικότερος) από τον παρανομαστή, γιατί τότε μόνο έχουμε το πηλίκο που μιλά για (υψηλή) παραγωγικότητα ….
Δυστυχώς , πολλοί από εμάς δίνουμε έμφαση στο τι επενδύουμε («ξέρεις πόσες ώρες δουλεύω», «πόσα χρήματα επενδύω» …). Αυτές οι αναφορές αφορούν τον παρανομαστή του κλάσματος … Το ζητούμενο είναι να δούμε, τι μου αποδίδουν οι ώρες αυτές;
Πώς αξιοποιούνται τα χρήματα αυτά; Δυστυχώς κάποιοι που κάνατε ήδη έναν ενδεικτικό παρόμοιο υπολογισμό , μπορεί να είστε σκεπτικοί και θα πρέπει να είμαστε έτσι, όταν διαπιστώνουμε ότι ο παρανομαστής είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τον αριθμητή…
Αν και όταν συμβαίνει αυτό πρέπει να αλλάξουμε το τι και το πώς, τι ενέργεια βάζω και πώς την επενδύω: μπορεί η οργάνωσή μου να μην είναι η κατάλληλη, μπορεί εξαιτίας ελλείψεων γνώσεων που έχω να ασχολούμαι πολύ ώρα αλλά με λάθος τρόπο, μπορεί λόγω κακού κλίματος να μην υπάρχει η ψυχολογική ή συναισθηματική διάθεση για να αποδώσει το ότι κάνω …
Ως προς τη δεύτερη λέξη, εξίσου σημαντική για την ευεξία και την ευζωία στην επιχειρηματικότητα, την αποτελεσματικότητα, συμβαίνουν τα εξής:
Η αποτελεσματικότητα υποδηλώνει το κατά πόσο «έπιασα το στόχο μου» Για να εξετάσω αν και σε ποιο βαθμό είμαι αποτελεσματικός θα πρέπει να διερευνήσω αν και σε ποιο βαθμό υλοποίησα, πέτυχα ότι είχα προγραμματίσει… Καλά καταλάβατε, ΔΕΝ μπορώ να μιλώ για αποτελεσματικότητα αν δεν έχω ορίσει ξεκάθαρο στόχο. Ως στόχο δε, δεν εννοώ μια γενικόλογη, ασαφώς διατυπωμένη επιθυμία («να ….»), αλλά έναν «έξυπνο» όπως τον αποκαλούμε στόχο, καθώς τον έχουμε συνδέσει με ακρωνύμιο που ξεκινά από λέξεις που δημιουργούν την λέξη SMART (έξυπνος).
Έτσι, ο στόχος μας θα πρέπει να είναι:
S = specific, δηλαδή ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ και ως τέτοιος είναι εκείνος που αν επικοινωνηθεί σε 5 ανθρώπους όλοι θα καταλάβουν κάτι κοινό,
M = Measureble δηλ. Μετρήσιμος, άρα θα είναι διατυπωμένος ποσοτικά,
A = Achievable δηλ. εφικτός (δηλ. θα διαθέτω τις προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί),
R = Realistic δηλ. οι εξωτερικές συνθήκες θα επιτρέπουν να συμβεί, και
T = time wise specific, δηλ. χρονικά προσδιορισμένος.
Ναι, και οι 5 προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται για να διατυπώσω έναν πραγματικό στόχο που έχει πιθανότητες να υλοποιηθεί!
Καλό Φθινόπωρο, καλή αρχή!