neem-tree-Neem: Ίαμα υγείας και ομορφιάς

Neem: Ίαμα υγείας και ομορφιάς

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Body and mind, Βότανα & Έλαια, Ευεξία, Φυσική Ομορφιά

Στις θεραπευτικές φόρμουλες χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του φυτού, ρίζες, καρπός, κόμμι, φύλλα, φρούτα, σπόροι και έλαιο από σπόρους, τόσο για εσωτερική όσο και για τοπική εξωτερική χρήση.

της Mαρίας Γκέκα

Το Neem (Margosa Tree) περιγράφεται στο Charaka Samhita, το κύριο κείμενο για την Αγιουρβέδα, ως sarva roga nivarini (δηλαδή, αυτό που κρατάει όλες τις ασθένειες μακριά) ή arishtha (δηλαδή, αυτό που ανακουφίζει από την ασθένεια). Το Neem χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην αγιουρβεδική παράδοση για τη διατήρηση της υγείας και της γενικής ευεξίας.

Επιστήμονες του Τμήματος Μικροβιολογίας του Rajah Muthiah Medical College του Annamalai University της Ινδίας, μελέτησαν τις επικουρικές δράσεις των σπόρων και των φύλλων του Neem για το δέρμα και κατέληξαν ότι αυτές είναι ενθαρρυντικές (Indian Journal of Medical Microbiology, April/June  2003, 21(2):98-101). Ομοίως, ερευνητές από το Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Καλκούτα στην Ινδία είπαν ότι «από τα αποτελέσματα της μελέτης προκύπτει επιστημονική υποστήριξη για τις χρήσεις του Neem, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι ιθαγενείς της Ινδίας για την φυσιολογική λειτουργία του δέρματος και την εσωτερική κάθαρση» (Journal of Ethnopharmacology, May 22 2007, 111(3):607-12).

Τα δέντρα Neem, ιθαγενή της Μπούρμα, απαντώνται σε αφθονία στα ξηρά δάση όλης της Ινδίας. Θεωρείται Ιερό δέντρο, με ονομασίες: Πανθεραπευτής, Φαρμακείο του χωριού και πανάκεια για όλες τις ασθένειες.

Έλαιο neem

Αν δεν έχετε ακούσει έως σήμερα για το έλαιο neem, τότε ίσως ήρθε η ώρα να γνωρίσετε τις μοναδικές θεραπευτικές του ιδιότητες. Το έλαιο neem αποτελεί ένα ισχυρότατο και εξαιρετικά δημοφιλές ίαμα της αρχαίας ινδικής ιατρικής, της Αγιουρβέδα. Παράγεται από τους σπόρους του δέντρου Neem, ενώ οι θεραπευτικές του χρήσεις είναι πραγματικά αμέτρητες – από την αντιμετώπιση πεπτικών διαταραχών ως και τη θεραπεία δερματικών παθήσεων.
Το έλαιο neem έχει χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια, με ιδιαίτερη εφαρμογή στην παραδοσιακή ινδική ιατρική, την Αγιουρβέδα, σε επίπεδο υγείας και ομορφιάς. Εξάγεται από τα φύλλα και τους καρπούς του δένδρου. Η χρήση του έχει περάσει από το αξιόπιστο τεστ του χρόνου και έχει φτάσει μέχρι τις μέρες μας, με πολυποίκιλες εφαρμογές, ώστε να θεωρείται πανάκεια. Πράγματι, υποστηρίζεται ότι θεραπεύει πάνω από 40 παθήσεις.

Πολύτιμο σε υγεία και ομορφιά

  • Το λάδι neem έχει αντιβακτηριακές, αντιπαρασιτικές, αντισηπτικές, αντιμυκητιακές ιδιότητες που καθιστούν τη χρήση του κατάλληλου όχι μόνο για τη φροντίδα της υγείας και της ομορφιάς, αλλά και για την προστασία των φυτών και των ζώων από παράσιτα. Μπορεί να το βρείτε σε φυτικά σκευάσματα και φυσικά καλλυντικά, όπως οδοντόπαστες, σαπούνια, κρέμες δέρματος και τα προϊόντα φροντίδας δέρματος.
  • Λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και των πολύτιμων λιπαρών οξέων που περιέχει το καθιστούν εξαιρετικό προϊόν μασάζ και ενυδατικής θεραπείας σε  περίπτωση ξηροδερμίας αλλά και κατάλληλο για την παρασκευή αντιγηραντικών κρεμών για το πρόσωπο και το σώμα.
  • Σήμερα, η επιστήμη επιβεβαίωσε τις θεραπευτικές ιδιότητες που οι αρχαίοι είχαν ήδη εντοπίσει σχετικά με τη δραστικότητά του στην καταπολέμηση των ιών, μυκήτων και βακτηρίων, προάγοντας την ενίσχυση  του ανοσοποιητικού συστήματος.

Θεραπευτικές χρήσεις

Ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Επιπρόσθετα, περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα.

Θεραπεία δερματικών παθήσεων και προστασία της υγείας του δέρματος. Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως ψωρίαση και έκζεμα. Μεταξύ άλλων, αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν την ακμή, όπως propionibacterium acnes(P. acnes) και staphylococcus epidermidis. Ο ρόλος του Neem στην ακμή υποστηρίζεται από μελέτες σύμφωνα με τις οποίες αποδεικνύεται η αντιφλεγμονική του δράση με την καταστολή της παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου (ROS) που ευθύνονται για την πρόκληση ακμής (P.acnes) και προφλεγμονωδών κυτοκινών TNF-a και IL-8.

Aντιφλεγμονώδες: Το έλαιο neem διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να «αξιοποιηθεί» για παθήσεις όπως αρθρίτιδα, μυϊκοί πόνοι και φλεγμονές.

Στοματική υγεία: μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα της οδοντόπαστας ή του οδοντικού διαλύματος, προλαμβάνοντας τις παθήσεις των ούλων και της στοματικής κοιλότητας. Προλαμβάνει τον ερεθισμό και τη φλεγμονή των ούλων καθώς και τη συσσώρευση βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα. Τα κλαδιά του δέντρου neem χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για το βούρτσισμα των δοντιών.

Παρασιτοκτόνο: μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση των παράσιτων του γαστρεντερικού. Το τσάι με έλαιο Neem μπορεί να βοηθήσει σημαντικά για αυτό το σκοπό.

Απωθητικό εντόμων: Η χρήση του είναι ασφαλής για το δέρμα ώστε να κρατά μακριά τα έντομα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε σαμπουάν ώστε να απομακρύνει τις ψείρες.

Πεπτικές διαταραχές: συνεισφέρει στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος βοηθώντας στην διαδικασία της πέψης αποτρέποντας πεπτικές διαταραχές όπως διάρροια και δυσκοιλιότητα. Οι αντιοξειδωτικές, αντι-εκκριτικές και οι ανασταλτικές του ιδιότητες της αντλίας πρωτονίων (μείωση της παραγωγής γαστρικού οξέος) του εκχυλίσματος των φύλλων του Neem δρουν γαστροπροστατευτικά και είναι αποτελεσματικές στην επούλωση των ελκών.

Πρακτικές Συμβουλές

Στο αφρόλουτρο και στο κρεμοσάπουνο: Προσθέστε λίγες σταγόνες λάδι neem στο δοχείο του αφρόλουτρου ή στο κρεμοσάπουνο που χρησιμοποιείτε στο νιπτήρα σας. Θα επωφεληθείτε από τις ενυδατικές και αντιβακτηριακές του ιδιότητες.
Σαμπουάν: Προσθέστε δέκα περίπου σταγόνες ελαίου neem στο σαμπουάν σας. Θα το κάνει πιο αποτελεσματικό  στην πρόληψη κατά της πιτυρίδας. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με το σαμπουάν των παιδιών σας. Θα το ενισχύσει στην πρόληψη κατά των ψειρών, αφού όπως αναφέραμε διαθέτει αντιπαρασιτικές ιδιότητες.
Ουλές και ραγάδες: Το λάδι neem βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος στην περίπτωση των ουλών και ραγάδων, βελτιώνοντας την εμφάνισή του μέσα από μια τακτική εφαρμογή στις πληγείσες περιοχές.
Κατά των ακάρεων: Αραιώστε λίγες σταγόνες έλαιο neem με νερό και αποκτήστε ένα απόλυτα φυσικό προϊόν με το οποίο θα ψεκάζετε τα δωμάτια του σπιτιού ή τα μαξιλάρια, τις κουβέρτες και τα χαλιά έτσι ώστε να κρατήσετε μακριά τα ακάρεα.

neem-leavesΤα φύλλα & οι σπόροι Neem

Τα φύλλα του Neem είναι πλούσια στα φλαβονοειδή κερκετίνη και νιμποστερόλη καθώς και ένα πλήθος λεμονοειδή συστατικά. Η κερκετίνη, πολυφαινολικό φλαβονοειδές, είναι γνωστή για τις αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές της ιδιότητες. Από τα φύλλα του δέντρου προέρχεται επίσης ένα κηρώδες υλικό το οποίο αποτελείται από αρκετά λιπαρά οξέα. Ο φλοιός περιέχει τανίνες σε διάφορες μορφές. Ο σπόρος είναι πολύ σημαντικός τόσο εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπίδια όσο για την παρουσία μεγάλου αριθμού πικρών συστατικών όπως azadirachtin, azadiradione, fraxinellone, nimbin, salannin, salannol, vepinina and vilasinin.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία την Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικό – Ερευνήτρια Ayurveda / Πρόεδρο ΕΛ. Ε.Μ.Ε.Ε.Α* *(Ελληνική Εταιρεία Μελέτης &  Εφαρμογής της Επιστήμης Ayurveda)

Πηγή: NaturaNrg #68

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *