GreenΝεκρά Δελφίνια στο Αιγαίο

Νεκρά Δελφίνια στο Αιγαίο

Νεκρά Δελφίνια στο Αιγαίο .Η Natura nrg βγαίνει στα ανοιχτά του Αιγαίου και με τη βοήθεια των ανθρώπων του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας ‘‘Αρχιπέλαγος’’ εντοπίζει τις σημαντικότερες απειλές που αντιμετωπίζουν τα δελφίνια στις Ελληνικές θάλασσες.

ρεπορτάζ: Απόστολoς Στάικος, φωτογραφίες: Aρχιπέλαγος

Ταϊτζί: Το ακρωτήρι της σφαγής

Νομιμότητα και παράδοση. Με αυτές τις δύο λέξεις επέλεξε να απαντήσει ο δήμαρχος της Ιαπωνικής πόλης Ταϊτζί, όταν δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο του ζήτησαν να σχολιάσει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Ελληνοαμερικανού Λούι Ψυχογιού. Ο πρώην φωτογράφος του National Geographic παρουσιάζει τη φρικιαστική σφαγή των δελφινιών στην ταινία του ‘‘Ο όρμος’’ (The Cove) και η βράβευση του με Όσκαρ εξόργισε τις αρχές της Ιαπωνίας.
Ο δήμαρχος Καζουτάκα Σαντζέν σε μήνυμα που απέστειλε μέσω φαξ υποστήριξε πως ‘‘η ταινία παρουσιάζει ως γεγονός στοιχεία τα οποία δεν στηρίζονται από επιστημονικές αποδείξεις’’. Ακόμη σημείωσε πως το κυνήγι δελφινιών είναι νόμιμο στην Ιαπωνία και ζήτησε σεβασμό στις παραδόσεις διαφορετικών πολιτισμών.

Στο ντοκιμαντέρ του ο Λούι Ψυχογιός ουσιαστικά αποκαλύπτει τη δράση των ψαράδων που σφαγιάζουν κάθε χρόνο 2.000 δελφίνια μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε με κρυφές κάμερες μέσα στη νύχτα, γι’ αυτό και ο δημιουργός του έχει απειληθεί ακόμη και με σύλληψη από την Ιαπωνική Αστυνομία που τον κατηγορεί για παράνομα γυρίσματα.
Εξαιτίας των αντιδράσεων, η προβολή της ταινίας στην Ιαπωνία δεν είχε εξασφαλισθεί, όμως ο Ιάπωνας διανομέας ανακοίνωσε ότι μια ελαφρά τροποποιημένη έκδοση του Όρμου θα προβληθεί από το Μάιο μέχρι τον Ιούνιο. Το ντοκιμαντέρ του Λούι Ψυχογιού επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της προστασίας των θαλάσσιων θηλαστικών και ιδιαίτερα των δελφινιών.

STAXTODELFINOΘαλάσσια θηλαστικά στην ακτή: Μια τραγωδία που γίνεται συνήθεια

Στη χώρα μας ευτυχώς δεν αντιμετωπίζουμε μαζικές σφαγές δελφινιών. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η πραγματικότητα δεν είναι σκληρή αλλά και άγνωστη στο ευρύ κοινό. Το τελευταίο τρίμηνο:

  • Νεαρό ζωνοδέλφινο, βρέθηκε μαχαιρωμένο κάτω από το μάτι με πολλαπλές εκδορές, στο Βαθύ της Σάμου.
  • Στην Αστυπάλαια εντοπίστηκε σταχτοδέλφινο μαχαιρωμένο στο λαιμό και την κοιλιά
  • Νεκρή φώκια βρέθηκε στην παραλία Μαστιχάρι της Κω.
  • Εκβρασμοί θηλαστικών σημειώθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Βάρκιζα και Μυτιλήνη.

Την τελευταία πενταετία έχουν εκβρασθεί εκατοντάδες θαλάσσια θηλαστικά. Για κάθε θαλάσσια χελώνα ή δελφίνι που βρίσκεται θανατωμένο αντιστοιχούν περίπου άλλες είκοσι περιπτώσεις που δεν εντοπίζονται. Υπάρχουν και περιπτώσεις πολιτών που δεν ενημερώνουν τις αρχές γιατί φοβούνται πως ‘‘θα μπλέξουν’’ η απλά αδιαφορούν..

Σε κάθε περίπτωση, για τους θανάτους δελφινιών την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο άνθρωπος. Μπορεί στην περίπτωση του πυροβολημένου δελφινιού η ευθύνη να ανήκει αποκλειστικά στο δράστη, η ευθύνη όμως  για τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος μας βαρύνει όλους. Η Αναστασία Μήλιου, Συντονίστρια Επιστημονικής Έρευνας και Δράσεων Προστασίας του Αρχιπελάγους υποστηρίζει πως σε πολλές περιπτώσεις που εξετάζουμε ένα ζώο για να εξακριβώσουμε την αιτία θανάτου, ανακαλύπτουμε πλαστικό στο στομάχι του. Οι ελληνικές θάλασσες είναι γεμάτες με σκουπίδια και κυρίως πλαστικά που πολλές φορές καταναλώνονται από τα ανυποψίαστα θηλαστικά, προκαλώντας πνιγμό.

Στα δίχτυα του ψαρά και… της αδιαφορίας 

Σε αρκετές περιπτώσεις τα δελφίνια μπλέκονται στα δίχτυα των ψαράδων στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την τροφή τους. Εγκλωβίζονται και βρίσκουν τραγικό θάνατο, ενώ πολλές φορές καταστρέφουν τα δίχτυα, προκαλώντας οικονομική ζημιά που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 3000 ευρώ. Δυστυχώς δεν λείπουν οι θανατώσεις δελφινιών με δράστες ψαράδες, υπάρχουν όμως και πολλοί αλιείς που αν και έχουν υποστεί οικονομική ζημιά δεν καταφεύγουν σε τόσο σκληρά αντίποινα. Το Αρχιπέλαγος συνεργάζεται μαζί τους σε πολλές περιοχές της χώρας και προσπαθεί να τους ενημερώσει, αλλά και να προτείνει μεθόδους αποζημίωσης για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων διχτυών. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα δελφίνια που ζουν κοντά στις ακτές, όπως τα Ρινοδέλφινα, είναι η μείωση της τροφή τους εξαιτίας της υπεραλίευσης. Όσο τα αποθέματα ψαριών μειώνονται, τόσο περισσότερη προσπάθεια χρειάζεται να καταβάλει το δελφίνι για να εξασφαλίσει την τροφή του. Για αυτό και καταφεύγει στα δίχτυα των ψαράδων…

Η ευαισθητοποίηση ορισμένων πολιτών και αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος που σπεύδουν να καταγράψουν και να αναφέρουν τα συμβάντα δεν είναι αρκετή. Η Ελλάδα ενώ έχει υπογράψει τις διεθνείς συμβάσεις που καθορίζουν το πλαίσιο προστασίας των θαλάσσιων θηλαστικών, επιμένει να τις εφαρμόζει μόνο στα χαρτιά. Η προστασία της ζωής στη θάλασσα έχει ουσιαστικά αφεθεί στα χέρια των περιβαλλοντικών οργανώσεων, μη αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό του Λιμενικού Σώματος.

Η πλειοψηφία των στελεχών του δεν έχουν λάβει τη στοιχειώδη εκπαίδευση για την αναγνώριση του είδους των εκβρασμένων ζώων, ενώ οι βασικές γνώσεις παροχής Α΄ βοηθειών σε θαλάσσια θηλαστικά συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός “διδακτέας” ύλης στις σχολές του Λιμενικού Σώματος.
BASIC-PRWTES

Η ζωή είναι αλλού

‘‘Διατίθενται σημαντικά ποσά για ενημέρωση κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το ζήτημα όμως είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των ανθρώπων που ζούνε κοντά στη θάλασσα, αλλά κυρίως η δράση για τη φροντίδα και τελικά για τη σωτηρία των θαλάσσιων θηλαστικών’’. Η άποψη της Συντονίστριας Επιστημονικής Έρευνας και Δράσεων Προστασίας του Αρχιπελάγους θίγει ένα καίριο ζήτημα. Σημαντικά κονδύλια διατίθενται σε πολύχρωμες και θορυβώδεις ενημερωτικές εκστρατείες που δεν οδηγούν σε καμία συγκεκριμένη δράση.  Η όποια πολιτική βούληση και το ενδιαφέρον για το θαλάσσιο περιβάλλον πρέπει να μεταφραστεί σε πράξη, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και ενισχύοντας οργανισμούς που αγωνίζονται για την προστασία της θαλάσσιας ζωής.
Η αλλαγή πλεύσης εκ μέρους της πολιτείας, είναι απαραίτητη ώστε ο εκβρασμός ενός θαλάσσιου θηλαστικού η μιας χελώνας να μην θεωρείται πια, υπόθεση ρουτίνας…

Πηγή: NaturaNrg #05

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης