ΔιατροφήΝερό: ένας πολύτιμος φίλος, ικανός να καλύψει κάθε ανάγκη του οργανισμού σου

Νερό: ένας πολύτιμος φίλος, ικανός να καλύψει κάθε ανάγκη του οργανισμού σου

της Αφροδίτης Ραυτοπούλου
Χωρίς το νερό, δεν μπορούμε να ζήσουμε παρά μόνο λίγες μέρες. Είναι καθοριστικό για τη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του οργανισμού, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την πέψη, την αποβολή των τοξινών αλλά και τη λίπανση όλων των ιστών του σώματος, από τους πνεύμονες μέχρι τα μάτια.
Ακόμη και αν το σώμα μας έχει ελαφρώς αφυδατωθεί , αισθανόμαστε δίψα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ένα ποσοστό αφυδάτωσης της τάξεως του 2% δυσκολεύει τον οργανισμό να ρυθμίσει την εσωτερική θερμοκρασία του. Απώλεια νερού ίση με το 10% του ατομικού βάρους μπορεί να προκαλέσει εξαιρετική αδυναμία, καθώς η έλλειψη αυτή μειώνει το συνολικό όγκο του αίματος προκαλώντας μικρότερη αιμάτωση της καρδιάς και άρα περιορισμένη οξυγόνωση του οργανισμού με σοβαρές μυϊκές και νευρολογικές επιπτώσεις. Αφυδάτωση της τάξεως του 5% προκαλεί κράμπες, κόπωση και εκνευρισμό, ενώ όταν φτάσει το 7% μπορεί να προκαλέσει ακόμα και παραισθήσεις.
Έχει διαπιστωθεί ότι αυτό που ξεδιψάει περισσότερο είναι το όξινο φυσικό νερό, δηλαδή αυτό στο οποίο έχει προστεθεί λίγος χυμός λεμονιού. Αν μάλιστα καταναλωθεί σε θερμοκρασία δωματίου, τότε το αποτέλεσμα διαρκεί περισσότερο. Το όξινο νερό ξεδιψάει περισσότερο τόσο επειδή καταπολεμά τη γλυκιά ή αλμυρή γεύση που ξυπνάει η δίψα, όσο και επειδή εξισορροπεί τα επίπεδα pH που έχουν διαταραχτεί εξαιτίας της απώλειας των εσωτερικών υγρών.

Νερό για κάθε ανάγκη!

Αποτέλεσμα εικόνας για nero
Ανάλογα με την ηλικία ή την κατάσταση της υγείας συστήνεται ένας συγκεκριμένος τύπος νερού. Ανακαλύψτε αυτόν που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

  • Για τους υπερτασικούς

Ενδείκνυται το νερό με χαμηλή συγκέντρωση νατρίου, που συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών.

  • Για τους καρδιοπαθείς

Συστήνεται το σκληρό μεταλλικό νερό, δηλαδή αυτό που είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο, αφού διαπιστώθηκε ότι είναι ικανό να προλαμβάνει το έμφραγμα και να προστατεύει τις στεφανιαίες αρτηρίες.

  • Για τις εγκύους και όσους πάσχουν από οστεοπόρωση

Το ασβεστούχο νερό (150mg ανά λίτρο) είναι το καταλληλότερο για τις αυξημένες ανάγκες πρόσληψης ασβεστίου που παρουσιάζουν οι εγκυμονούσες, αλλά και όσοι υποφέρουν από οστεοπόρωση. Να σημειωθεί ότι η ικανότητα του εντέρου να απορροφάει το ασβέστιο από το νερό είναι παρόμοια με την αντίστοιχη απορροφησιμότητα από το γάλα.

  • Για τους αθλητικούς τύπους

Ενδείκνυται ένα νερό πλούσιο σε μεταλλικά άλατα, κυρίως σε ασβέστιο, σίδηρο, χλώριο και νάτριο, που βελτιώνει τις επιδόσεις τους.

  • Για όσους υποφέρουν από πέτρα στα νεφρά

Συστήνεται ένα ολιγομεταλλικό νερό που διεγείρει τη διούρηση, προλαμβάνοντας έτσι το σχηματισμό πέτρας αλλά και ευνοώντας την αποβολή της ήδη υπάρχουσας.

Πηγή: NaturaNrg

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης