ΟμορφιάΜαλλιάΝικήστε την τριχόπτωση

Νικήστε την τριχόπτωση

Καθημερινά χάνουμε φυσιολογικά 100-150 τρίχες, στο πλαίσιο του κύκλου ζωής μιας τρίχας που αναπτύσσεται (αναγενής φάση) και πέφτει (τελογενής φάση).

♦ Του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή, πλαστικού χειρουργού, με ειδίκευση στη μεταμόσχευση μαλλιών FUE, , επιστημονικού διευθυντή στην AdvancedHairClinics

Ωστόσο, η χρόνια τριχόπτωση κατά την οποία τα μαλλιά πέφτουν προτού καν αναπτυχθούν, οφείλεται σε διάφορους λόγους: στρες, διαταραχές του θυρεοειδούς, αναιμία, ενώ μελετάται και ο ρόλος που παίζουν ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων (80%) η κληρονομικότητα, που εκδηλώνεται ως λεγόμενη ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στους άντρες. Τι λύσεις υπάρχουν, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος και την αιτία του;

Η τρίχα αποτελείται κυρίως από κερατίνη που παράγει ο βολβός, συνθέτοντας ουσίες όπως αμινοξέα, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες και λιπίδια, που φτάνουν μέχρι αυτόν μέσω του αίματος. Όταν όμως ο οργανισμός δεν εφοδιάζεται με τις κατάλληλες τροφές, ο βολβός αδυνατεί να παράγει αυτές τις ουσίες.

Υπάρχουν έξυπνες τροφές που βελτιώνουν την τριχόπτωση;

Σύμφωνα με έρευνες, όταν στον οργανισμό μας υπάρχει έλλειψη συγκεκριμένων μετάλλων, αμινοξέων και ιχνοστοιχείων εμφανίζουμε συχνά τριχόπτωση. Τα χαμηλά επίπεδα σε σίδηρο, ψευδάργυρο, φολικό οξύ και σελήνιο συνδέονται με απώλεια τριχών.

Σε τέτοιες περιπτώσεις αξίζει να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με σπανάκι, όσπρια, κρέας (σίδηρος), βερίκοκα (σίδηρο, βιταμίνη Α), λαχανικά (φολικό οξύ), θαλασσινά (ψευδάργυρός), ψάρια, καρότα (βιταμίνη Α), πορτοκάλια, πιπεριές (βιταμίνη C), μανιτάρια, εμπλουτισμένο γάλα, ελβετικό τυρί (βιταμίνη D), αβγά (βιοτίνη ή Β12). Οι ουσίες που περιέχουν όλα αυτά συμβάλλουν στην καλή αιμάτωση, ανάπτυξη των τριχοθυλακίων και παραγωγή κολλαγόνου στο τριχωτό.

SOS: Αιματολογικός έλεγχος

Είναι σημαντικό να κάνετε αιματολογικό έλεγχο που να εντοπίζει τα επίπεδα σιδήρου και της Β12, αλλά και έναν έλεγχο του θυρεοειδούς. Καταστάσεις όπως η σιδηροπενική αναιμία και οι διαταραχές θυρεοειδούς, κυρίως ο υποθυρεοειδισμός, συνδέονται με την τριχόπτωση που αναστρέφεται όταν λύσετε το πρόβλημα.

Χρησιμοποιήστε σωστά προϊόντα

Όταν η τριχόπτωση συνεχίζεται και δεν είναι εποχιακή, καλό είναι να επιλέξετε, με τη βοήθεια του γιατρού σας, προϊόντα ειδικά για την τριχόπτωση. Αποφύγετε εκείνα που θα βρείτε στο εμπόριο και επιλέξετε φαρμακευτικά που είναι πιο εξειδικευμένα. Συνήθως τα πρώτα στοχεύουν στο να χαρίσουν όγκο βραχυπρόθεσμα, ενώ τα δεύτερα περιέχουν και ουσίες που τρέφουν το τριχωτό και διεγείρουν τα τριχοθυλάκια και την αιμάτωση τοπικά.

Τα πιο δημοφιλή σκευάσματα είναι οι λοσιόν με τη φαρμακευτική ουσία μινοξιδίλη που χορηγείται από τον γιατρό και σταθεροποιεί την τριχόπτωση για όσο διάστημα τα χρησιμοποιείτε. Επίσης, υπάρχουν σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής με βιοτίνη, βιταμίνες C, D, A, Β12, ψευδάργυρο κ.ά.

Ειδικά αυτά με τις βιταμίνες ενδείκνυνται σε καταστάσεις μετά από τοκετό που πολλές γυναίκες χάνουν τα μαλλιά τους προσωρινά. Γενικά οι άνθρωποι με τριχόπτωση έχουν ευαίσθητα μαλλιά και καλό είναι να χρησιμοποιούν ειδικά προϊόντα, με ουδέτερο pH. Ωστόσο, κανένα από τα παραπάνω δεν βοηθά να αναγεννηθούν τρίχες στα σημεία που τα τριχοθυλάκια είναι πλήρως εκφυλισμένα.

Η συσκευή λέιζερ

Την ίδια στιγμή μελέτες δείχνουν ότι το λέιζερ χαμηλής ενέργειας ειδικού μήκους κύματος (LLLT) μπορεί να ενεργοποιήσει τα τριχοθυλάκια. Πρόκειται για εγκεκριμένη θεραπεία από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), με τεκμηριωμένα αποτελέσματα. Διαπιστώθηκε ότι κάποια μήκη κύματος του λέιζερ προκαλούν τριχοφυΐα.

Η ανάπτυξη τριχών όμως δεν είναι νέες τρίχες, αλλά αφορά στη διέγερση υπαρχόντων τριχοθυλακίων που δεν είχαν τη δυναμική να μεγαλώσουν και με τη συσκευή λέιζερ αυτό συνέβη.

Η μεσοθεραπεία PRP

Τα τελευταία χρόνια μελέτες δείχνουν ότι το πλάσμα από το αίμα μας, που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια, βοηθά στην καλή αιμάτωση του τριχωτού και στην αναγέννηση των τριχοθυλακίων. Το λαμβάνουμε με ειδική επεξεργασία φυγοκέντρισης, ώστε να πάρουμε την πιο καθαρή μορφή του και το εφαρμόζουμε στο τριχωτό της κεφαλής με μεσοθεραπεία. Αυτή μπορεί να γίνει και με ρόλερ, ώστε να είναι ελάχιστα τραυματική και εντελώς ανώδυνη.

Χρειάζεται μια σειρά επαναλήψεων, αλλά το καλό αποτέλεσμα φαίνεται από την πρώτη συνεδρία. Η μέθοδος αυτή είναι πολύ σύγχρονη και μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα ανθρώπους που έχουν τριχόπτωση σε πρώτο στάδιο, γυναίκες μετά τον τοκετό με τριχόπτωση, ανθρώπους με λεπτή, αδύναμη τρίχα, γυναίκες με διάχυτη αλωπεκία αλλά και εκείνους που έχουν κάνει μεταμόσχευση μαλλιών και θέλουν να ενισχύσουν το αποτέλεσμα. Η διαδικασία λειτουργεί καλά, εφόσον τα τριχοθυλάκια είναι ακόμα ενεργά.

Μεταμόσχευση: Η τελευταία λύση

Σε πολλές περιπτώσεις, η τριχόπτωση δεν λύνεται ούτε με διαχείριση του στρες ούτε με σωστή διατροφή και κατάλληλα προϊόντα. Στο 80% των αντρών η αιτία της τριχόπτωσης είναι η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι μέχρι 15%.

Στη συγκεκριμένη κατάσταση μεγάλο ρόλο παίζουν η κληρονομικότητα και τα γονίδια και η αραίωση αναστρέφεται μόνο με μεταμόσχευση μαλλιών. Η πιο σύγχρονη τεχνική ονομάζεται FUE και περιλαμβάνει την αφαίρεση μεμονωμένων τριχοθυλακίων από μια γερή δότρια περιοχή που βρίσκεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ώστε στη συνέχεια να εμφυτευτούν, εκεί όπου υπάρχει αραίωση, πάντα με τοπική αναισθησία.

Τα ποσοστά επαναφύτρωσης ξεπερνούν το 98%. Τα νέα μαλλιά μεγαλώνουν απολύτως φυσικά και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Πηγή: NaturaNrg #53

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης