ΟμορφιάΑντιγήρανσηΝικήστε το ορμονικό χάος και την πεσμένη άμυνα του οργανισμού

Νικήστε το ορμονικό χάος και την πεσμένη άμυνα του οργανισμού

Η υγεία μας (σωματική, ψυχική, διανοητική), το αμυντικό μας σύστημα, η εμφάνιση και η σιλουέτα μας εξαρτώνται από την επάρκεια θρεπτικών στοιχείων στον οργανισμό μας, κορυφαία από τα οποία είναι οι ορμόνες μας. Όμως, πώς επηρεάζουν οι ορμονικές διαταραχές την υγεία μας και κατ’ επέκταση, πώς οδηγούμαστε στην κατάπτωση της φυσικής άμυνας του οργανισμού μας; Και εδώ, η ιατρική αντιγήρανση δίνει απαντήσεις… 

Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου, Ιατρός Αντιγήρανσης & Προαγωγής Υγείας

Τα “θεμέλια” ενός προγραμμάτος αντιγήρανσης

Για περισσότερη και καλύτερη ζωή αυτό που απαιτείται πρώτα είναι να εντοπίσουμε έγκαιρα, με έξυπνες εξετάσεις τα κρυφά ή φανερά ζητήματα της υγείας μας. Κατόπιν, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με ασφαλείς και αποτελεσματικούς φυσικούς τρόπους θεραπείας, οι οποίοι περιλαμβάνουν βελτιώσεις στον τρόπο ζωής, σκέψης και διατροφής, καθώς επίσης και φυσικά θρεπτικά θεραπευτικά. Τα θεμέλια ενός προγράμματος αντιγήρανσης είναι το αντιστρές και η ορμονικά έξυπνη διατροφή και άσκηση. Ωστόσο, το «οικοδόμημα» εξαρτάται και από τη νίκη μας πάνω στις επτά αιτίες της πρόωρης, παθολογικής γήρανσης.

Πρώτη αιτία πρόωρης παθολογικής φθοράς είναι η απώλεια ισορροπίας στις ορμόνες και τους νευροδιαβιβαστές μας -σε μεγάλο βαθμό η γήρανση είναι προϊόν ανεπιθύμητων ορμονικών αλλαγών.

Αυτό που συμβαίνει, καθώς προχωράμε ηλικιακά, είναι ότι σημαντικές ορμόνες της νεότητας μάς εγκαταλείπουν. Έτσι, οι καταβολικές ορμόνες που «γκρεμίζουν», επικρατούν των αναβολικών που «χτίζουν».
Κάθε άνθρωπος έχει τον ορμονικό του τύπο, δηλαδή τα ορμονικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Τα παράπονα, τα συμπτώματα και αυτά που θα διαπιστώσει ο ιατρός πάνω μας, δείχνουν σαφώς τα πιθανά ορμονικά μειονεκτήματά μας, ενώ περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις ολοκληρώνουν την εικόνα. Η ορμονική μας ισορροπία μπορεί να αποκατασταθεί συνολικά με φυσικούς τρόπους, ασφαλείς και αποτελεσματικούς.

Είναι εκπληκτικό δε ότι, ενώ κατά κανόνα τα όποια παράπονα και αρρώστιες εμφανίζουμε, οφείλονται σε συγκεκριμένες ορμονικές εκτροπές, ο τρόπος που συμβατικά αντιμετωπίζονται τα ζητήματα αυτά είναι με χημικά φάρμακα. Όμως, οι αφύσικες αυτές ουσίες απλώς καταστέλλουν κάποια από τα συμπτώματα, χωρίς να αίρουν την αιτία. Επιπλέον, προκαλούν βλαβερές παρενέργειες, για τις οποίες κατόπιν χορηγούνται κι άλλα χημικά φάρμακα που με τη σειρά τους θα προκαλέσουν κι άλλες παρενέργειες, οπότε θα απαιτηθούν κι άλλα φάρμακα κ.ο.κ..

Από την άλλη, πολλοί ασθενείς καταλήγουν στο χειρουργικό νυστέρι (σ.σ. επισήμως πάνω από ένα τρίτο των χειρουργικών επεμβάσεων δεν είναι απαραίτητες), γνωρίζοντας εν τέλει από πρώτο χέρι τις αρνητικές επιπτώσεις και επιπλοκές που μπορεί να έχει μια τέτοια επέμβαση ή ενίοτε, και η αφαίρεση ζωτικών οργάνων. Όμως, παρά τα χημικά φάρμακα ή το χειρουργείο, οι ορμονικές εκτροπές, που εξαρχής οδήγησαν στην όποια ασθένεια, παραμένουν και ολοένα χειροτερεύουν. Ουσιαστικά, αφήνονται ελεύθερες να υποσκάπτουν περαιτέρω την υγεία μας, ώστε τελικά να εκδηλωθούν ακόμα περισσότερες –και χειρότερες– ασθένειες.

Εξασθενημένο αμυντικό (ανοσολογικό) σύστημα

Όπως είδαμε, λοιπόν, πρώτη αιτία γήρανσης είναι το ορμονικό χάος. Η δεύτερη αιτία είναι το εξασθενημένο αμυντικό (ανοσολογικό) σύστημα –εξάλλου, η πεσμένη άμυνα του οργανισμού μας και όχι τα μικρόβια είναι ο λόγος που θα οδηγήσει σε μια ενεργό λοίμωξη. Όλοι φιλοξενούμε μέσα μας διάφορους ξένους οργανισμούς που για όσο είμαστε δυνατοί δε… σηκώνουν κεφάλι και λαθροβιούν σε κατάσταση αδράνειας. Όταν όμως αποδυναμωθούν οι άμυνές μας, γινόμαστε ευάλωτοι στις επιθέσεις από εξωτερικούς εχθρούς. Αυτό θα μεταφραστεί σε οποιαδήποτε ευκαιριακή λοίμωξη, από τη γρίπη μέχρι τον έρπη, τις μυκητιάσεις, την πνευμονία κ.ο.κ. . Επιπροσθέτως, ένα απορρυθμισμένο αμυντικό σύστημα μπορεί να γίνει υπεραντιδραστικό και να αρχίσει να βλέπει σαν εχθρούς πράγματα που δεν είναι επικίνδυνα. Τότε μπορεί να στραφεί εναντίον άκακων ουσιών του περιβάλλοντος και να πάθουμε αλλεργίες, εκζέματα και κνησμό. Επιπλέον, μπορεί να επιτεθεί εναντίον δομών του ίδιου του σώματός μας και να πάθουμε κάποια αυτοάνοση ασθένεια, δηλαδή να ξεκινήσει μια μορφή «αυτοκαταστροφής» του ίδιου του οργανισμού μας.
Ένα ανισόρροπο ανοσολογικό-αμυντικό σύστημα σημαίνει επίσης ότι δε θα ξέρει πότε να ξεκινήσει και πότε να τελειώσει τη διαδικασία της φλεγμονής -ενός χρήσιμου για το σώμα μηχανισμού άμυνας, αρκεί αυτός να είναι προσωρινός. Ωστόσο, μια χρόνια ανεξέλεγκτη φλεγμονή συνιστά το χειρότερο εφιάλτη για την υγεία μας –δεν είναι τυχαίο ότι από φλεγμονή ξεκινά και ο καρκίνος. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όταν οι άμυνές μας πέσουν, η «περίπολος» του ανοσολογικού μας συστήματος δεν καταφέρνει να εντοπίζει έγκαιρα, να εγκλωβίζει και να καταστρέφει τα ελαττωματικά καρκινικά κύτταρα, που συνεχώς δημιουργούνται μέσα μας.
Υπάρχουν καταπληκτικά φυσικά θεραπευτικά και στοχευμένες βελτιώσεις στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας που θα καταφέρουν να ενδυναμώσουν και να εξομαλύνουν τους αμυντικούς μας μηχανισμούς.

Ιδού λοιπόν μερικές πρακτικές συμβουλές:

– Φροντίστε να κοιμάστε 7-8 ώρες τη νύχτα και όσο γίνεται πριν τα μεσάνυχτα.
– Τρώτε ανά 3-3½  ώρες προληπτικά, πριν πεινάσετε.
Όσον αφορά τη διατροφή, δώστε έμφαση στα λαχανικά, τα όσπρια και τις πρωτεΐνες κανονικών λιπαρών αλλά από ζώα που δεν έχουν τραφεί τοξικά. Προτιμήστε ό,τι προέρχεται από κατσίκι, αρνί, κουνέλι, κυνήγι, πάντα βιολογικής εκτροφής.

Πηγή: NaturaNrg #08

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.