LifeΆνθρωποιΝικόλας Σαμαράς: Εξευρενώντας το μαγικό κόσμο των ελληνικών βυθών

Νικόλας Σαμαράς: Εξευρενώντας το μαγικό κόσμο των ελληνικών βυθών

O Nικόλας Σαμαράς είναι ένας παθιασμένος πρωτοπόρος υποβρύχιος φωτογράφος που πρόσφατα απέσπασε την τρίτη θέση σε έναν από τους πιο γνωστούς διεθνείς διαγωνισμούς, του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι στις ΗΠΑ.

της Μαρίας Γκέκα

Τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στην παγκόσμια ελίτ του είδους με τη μακρά λίστα των βραβεύσεών του στους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς του χώρου. Φωτογραφίες και άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί στον ελληνικό και ξένο τύπο, με σημαντικότερα το National Geographic Magazine, Scuba Diving Magazine (USA), Explore Nature, Γεωτρόπιο.

Αν και είστε πολύ νέος έχετε καθιερωθεί σε ένα χώρο, που εδώ στην Ελλάδα -αν και θαλασσινή χώρα – λίγα γνωρίζουμε γι΄ αυτό το είδος της φωτογραφίας. 

Η Ελλάδα έχει αφήσει ανεκμετάλλευτη τη φυσική της ομορφιά. Πράγματι ως θαλασσινή χώρα θα μπορούσε να συγκαταλέγεται στους πιο αγαπητούς προορισμούς για καταδυτικό και εναλλακτικό τουρισμό. Η ως τώρα καριέρα μου ως υποβρύχιος φωτογράφος στηρίζεται αποκλειστικά στην ατομική προσπάθεια και όχι σε οργανωμένες δομές. Θα έλεγα πως η υποβρύχια φωτογραφία και γενικότερα η κατάδυση στην Ελλάδα έχει εξερευνητικό χαρακτήρα από ρομαντικούς και τολμηρούς που έχουν τη διάθεση να ανακαλύψουν και να αναδείξουν τον ελληνικό βυθό.

Πώς και πότε ξεκίνησε το ενδιαφέρον σας για την υποβρύχια φωτογραφία; Έχετε ασχοληθεί με καταδύσεις;

Ασχολούμαι με την κατάδυση από το 1994 αλλά προϋπήρχε μέσα μου η έμφυτη αγάπη για το υγρό στοιχείο, για τη θάλασσα. Η κατάδυση και η υποβρύχια φωτογραφία είναι δύο αλληλένδετα στοιχεία εξίσου σημαντικά και απαιτούν ισάξιες δεξιότητες. Σαφώς και θα μπορούσα να καταδυθώ για αναψυχή αλλά δε μπορώ να φέρω στο μυαλό μου την τελευταία φορά που καταδύθηκα χωρίς τη φωτογραφική μου μηχανή. Ανήκω στη γενιά που γαλουχήθηκε με τα ντοκιμαντέρ του Jacques-Yves Cousteau και αυτές οι πρώτες υποβρύχιες εικόνες με επηρέασαν τόσο ώστε από πολύ νωρίς να ξέρω με τι θέλω να ασχοληθώ στη ζωή μου.

Οι φωτογραφίες σας έχουν δημοσιευτεί στο National Geographic, που αποτελεί φαντάζομαι όνειρο για κάθε φωτογράφο. Πώς η δουλειά σας έγινε γνωστή στο εξωτερικό;

Η προσπάθειά μου άρχισε να αναγνωρίζεται μετά τις πρώτες μου διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς υποβρύχιας φωτογραφίας. Η σταθερότητα, η διάρκεια και η ποιότητα των λήψεων, η δοκιμή του καινούργιου και η επιμονή μου στην αισθητική της λήψης ήταν τα στοιχεία που με καθιέρωσαν ενώ μεγάλη αναγνωρισιμότητα στους διεθνείς κύκλους απέκτησα μετά τη δημοσίευση της ιστοσελίδας μου η οποία απέσπασε το 2008 το βραβείο “Gold Ermis Award”. Ακολούθησαν δημοσιεύσεις και άρθρα στον ελληνικό και ξένο τύπο με αποκορύφωμα το άρθρο στο National Geographic το Μάρτιο του 2011 που όντως αποτελεί όνειρο για κάθε φωτογράφο που ασχολείται με την άγρια ζωή και τη φύση.

Τα θέματα που επιλέγετε είναι αποκλειστικά από τον ελληνικό βυθό; Ποια ελληνικά πελάγη έχουν ιδιαίτερο φωτογραφικό ενδιαφέρον; 

Ως επί το πλείστον, η θεματολογία μου προέρχεται από τον ελληνικό βυθό, καθώς είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση για τη κατάδυση και φωτογράφηση. Όταν έχω πληροφορία για κάποιο σπάνιο είδος ή για ένα νέο σημείο σχεδιάζω τη φωτογράφηση και μπορεί να χρειαστεί πολλαπλές καταδύσεις μέχρι να επιτύχω το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όταν προγραμματίζω ένα ταξίδι στο εξωτερικό οι καταδύσεις είναι πολύ εντατικές με πολλές καταδύσεις την ημέρα. Εκεί βασίζομαι στους έμπειρους οδηγούς που γνωρίζουν τα σημεία και προσπαθούν να βρουν αυτό που ψάχνω! Από τον ελληνικό βυθό θα ξεχωρίσω το Αρτεμίσιο πέλαγος και τον Κορινθιακό κόλπο για τα σπάνια κοράλλια τους και τα πολύχρωμα δάση με τις γοργόνειες. Ταυτόχρονα όμως έχω στο μυαλό μου πολλά ακόμη σημεία που κρύβουν στα νερά τους απίστευτη ομορφιά.

Έχουμε στην Ελλάδα -υποστηρίζουμε τουλάχιστον- τις πιο όμορφες θάλασσες, έχουμε εξίσου και έναν ιδιαίτερο βυθό που αξίζει να τον γνωρίσουμε;  

Η χώρα μας είναι διάσημη για τις χρυσές παραλίες της και τα σμαραγδένια νερά αλλά ταυτόχρονα κάτω από την επιφάνεια κρύβει έναν θησαυρό που παραμένει ανεκμετάλλευτος και απροστάτευτος από την υπεραλίευση και την ανθρώπινη παρέμβαση. Οι υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες εδώ και πολλά χρόνια έχουν προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων και προστατευόμενων περιοχών κατάδυσης επιτρέποντας έτσι την υποβρύχια ζωή να αναπτυχθεί και να προσελκύσει έτσι δύτες από όλο τον κόσμο. Αντίστοιχα υποβρύχια τοπία έχουμε και εμείς, μπορεί όχι με τη πολύχρωμη πανδαισία ενός τροπικού προορισμού αλλά με μια άγρια ομορφιά που συναρπάζει.

Ποιες δυσκολίες κυρίως συναντάτε στις υποβρύχιες φωτογραφίσεις σας; Φαντάζομαι ότι το επάγγελμά σας είναι οικονομικά δαπανηρό και απαιτεί εκτός των άλλων και πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Η υποβρύχια φωτογράφηση είναι πολύ απαιτητική από όλες τις απόψεις. Απαιτεί εξειδικευμένο και ιδιαίτερα ακριβό φωτογραφικό εξοπλισμό, ο οποίος πρέπει να συντηρείται με επιμέλεια, καθώς και πολύ αξιόπιστο καταδυτικό εξοπλισμό, όσον αφορά στην ασφάλεια. Η καλή φυσική κατάσταση αλλά και η μόνιμη παρουσία του καταδυτικού ζευγαριού θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί και επαγγελματικοί σας στόχοι; Τι θέλετε πάνω απ’ όλα να προβάλετε και να πετύχετε με τη δουλειά σας;

Η υποβρύχια φωτογραφία για εμένα δε περιορίζεται στη φωτογράφηση της θαλάσσιας ζωής αλλά απλώνεται σε θεματολογία και στιγμές που θέλω να αποτυπώσω μέσα από το φακό μου, πάντα σε σχέση με το υγρό στοιχείο. Θα ήθελα να περάσει η υποβρύχια φωτογραφία δυναμικά στο χώρο της μόδας και στη διαφήμιση αλλά και στη λήψη πορτρέτων κάτω από το νερό σημαντικών στιγμών όπως η μητρότητα, η ξεχωριστή γαμήλια φωτογραφία. Θέλω μέσα από τη δουλειά μου να αναδείξω την ομορφιά και την αισθητική είτε πρόκειται για ένα σπάνιο κοράλλι που ανακάλυψα σε μια κατάδυση είτε για ένα editorial μόδας.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε σε όλους εμάς που αγαπάμε τη χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας; 

Ο φωτογραφικός φακός είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχει ο φωτογράφος για να μεταφέρει στο κοινό τη πληροφορία για το τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια, στο μυστηριώδη βυθό. Μία φωτογραφία μπορεί να αναδείξει και να διαφημίσει μια περιοχή, μπορεί να βοηθήσει στη ταυτοποίηση ενός ναυαγίου, αλλά ακόμα και κοινοποιήσει ένα θέμα οικολογικής σημασίας που πρέπει να δημοσιευτεί. Ο τόπος μας είναι ευλογημένος και ο ελληνικός βυθός θα μπορούσε να γίνει ο πιο αγαπητός καταδυτικός προορισμός αρκεί να του δοθεί η ευκαιρία. Οι περισσότερες διακρίσεις μου σε διεθνείς διαγωνισμούς προέρχονται από φωτογραφίες θαλάσσιων πλασμάτων που έχω πάρει στον ελληνικό βυθό. Το γεγονός αυτό, εκτός από την ικανοποίηση που μου δίνει νομίζω πως είναι και ένα αδιάσειστο στοιχείο για την ομορφιά του.

Who is who 

Ο Νικόλας Σαμαράς είναι επαγγελματίας υποβρύχιος φωτογράφος που ειδικεύεται στη φωτογράφηση της θαλάσσιας άγριας ζωής. Έπειτα από μια επιτυχημένη πορεία ως Creative Director στο χώρο της διαφήμισης έκανε στροφή στη καριέρα του και ασχολήθηκε με την υποβρύχια φωτογραφία ξεκινώντας με τη κατάδυση πριν από  17 χρόνια.
Μέχρι σήμερα έχει κερδίσει διεθνή βραβεία στους σημαντικότερους διαγωνισμούς υποβρύχιας φωτογραφίας καλλιτεχνικού αλλά και οικολογικού προσανατολισμού μεταξύ των οποίων το πολύ σημαντικό Festival Mondial De L’Image Sous Marine, CIWEM’s Environmental Photographer of the Year, Liquid Capture / Masters of Underwater Photography, Wetpixel Picture of the Year, Miami’s Rosenstiel School of Marine and Atmospheric Science.
Φωτογραφίες του και άρθρα έχουν φιλοξενηθεί στον Ελληνικό και ξένο τύπο με σημαντικότερα το National Geographic Magazine, Scuba Diving Magazine (USA), Explore Nature, Γεωτρόπιο. Το 2008 παρουσίασε τη πρώτη του ατομική έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας με τίτλο “Soulfly” στην Ελλάδα και την Αυστρία, ενώ φωτογραφίες του έχουν εκτεθεί στη Καλιφόρνια Oceanside Museum of Art (OMA), στο Λονδίνο  SW1 Gallery, τη Βενετία κ.α..
Στην ιστοσελίδα του 
www.underwater-photography.gr μπορείτε να απολαύσετε ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τους βυθούς της χώρας μας, e-mail: info@underwater-photography.gr

πηγή Natura Nrg #28

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code