LifeNόμιμη η καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα

Nόμιμη η καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα

 

Με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπερψηφίστηκε στη Βουλή (28/2)το νομοσχέδιο για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η συμπολίτευση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Καταψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Βλάσσης κατήγγειλε ότι πίσω από το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη υπάρχει κρυφός στόχος της κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα «σε μια απέραντη χασισοκαλλιέργεια».

Τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ΚΚΕ που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει “να βαφτίσει φάρμακο το τσιγαριλίκι” καυτηρίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

«Στη συζήτηση ακούστηκαν απίστευτες κινδυνολογίες και καταστροφολογικές κραυγές», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. Κατηγόρησε, μάλιστα, την Νέα Δημοκρατία ότι με τη στάση της επιχειρεί να ενεργοποιήσει τα συντηρητικά αντανακλαστικά ενός τμήματος της κοινωνίας.

«Για λόγους πολιτικής ιδιοτέλειας προσπαθείτε να ενεργοποιήσετε τα συντηρητικά αντανακλαστικά ενός τμήματος της κοινωνίας. Είσαστε η χειρότερη λαϊκιστική εκδοχή της δεξιάς παράταξης των τελευταίων ετών» είπε ο κ. Ξανθός. «Ακούσαμε στη Βουλή ότι πάμε να κάνουμε τη χώρα απέραντη χασισοφυτεία και “εκτροφείο μπάφων” και ότι όσοι ασχοληθούν με την παραγωγή θα είναι Εσκομπάρ».

«Μπορεί το βήμα να μην είναι πλήρες και τέλειο, αλλά είναι σημαντικό. Αφορά σκευάσματα που αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα έχουν ευεργετική, ανακουφιστική, παρηγορητική και υπό προϋποθέσεις θεραπευτική δράση στους ασθενείς» συμπλήρωσε. Έδωσε επίσης έμφαση στην αναπτυξιακή διάσταση του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι «η καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης αποτελεί παγκόσμια αναδυόμενη αγορά και συγκεντρώνει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον».

Απόψεις που συζητήθηκαν

Στις σημαντικότερες στιγμές της συνεδρίασης ανήκει οπωσδήποτε η ομιλία του Κωνσταντίνου Σύρου, Προέδρου του Συλλόγου «Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης», ο οποίος δήλωσε «με έχετε συλλάβει ήδη τρεις φορές μπροστά στα παιδιά μου επειδή καλλιεργώ κάνναβη που είναι αναγκαία ώστε να κρατιέμαι στη ζωή και να είμαι λειτουργικός. Μου στερείτε το συνταγματικό δικαίωμά μου να έχω το φάρμακό μου. Θα συνεχίσω να καλλιεργώ…».
Αλλά και η ομιλία της Ζακλίν Πόιτρας εκ μέρους του Συλλόγου «ΜΑΜΑΚΑ – ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη» που είπε «η κόρη μου είναι 17 ετών και έχει αλλάξει μέχρι τώρα 17 βαριά φάρμακα που οι παρενέργειές τους φτάνουν μέχρι και το θάνατο. Η κάνναβη δεν είναι φάρμακο τελευταίας επιλογής όταν οι προηγούμενες επιλογές μπορούν να οδηγήσουν ακόμη στο θάνατο», Και τελείωσε την ομιλία της λέγοντας «ας σκεφτείτε ότι αύριο μπορεί κι εσείς να βρεθείτε στη θέση τη δική μας αν ένας δικός σας άνθρωπος αρρωστήσει. Και τότε θα είστε υπεύθυνοι τόσο για το καλό όσο και για το κακό που θα φέρει αυτό που θα ψηφίσετε…»
Ενδιαφέρουσα εκτός των άλλων υπήρξε και η αντιπαράθεση του εισηγητή της πλειοψηφίας βουλευτή Λέσβου κ. Πάλλη (φαρμακοποιού και του ίδιου) με τον εκπρόσωπο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου που «διστάζει» να δεχτεί τη διακίνηση φαρμάκων κάνναβης από τα φαρμακεία της χώρας.
Επίσης ενδιαφέρουσα, υπήρξε και η τοποθέτηση της Αντιπροέδρου του ΕΟΦ,  η οποία κατά την απάντηση ερώτησης σχετικά με τη διαδικασία (μη) χορήγησης των σκευασμάτων κάνναβης σε ασθενείς «πέταξε τη μπάλα» στο Υπουργείο, ενώ ο Υπουργός Υγείας με τη σειρά του «επέστρεψε την πάσα» στον ΕΟΦ κατά τη δική του τοποθέτηση.
Φωτόπουλος (Αντιπρόεδρος ΟΚΑΝΑ) «ναι στην ιατρική κάνναβη, οι άλλες της χρήσεις είναι προφανώς μια άλλη συζήτηση»
 ΚΕΘΕΑ: Καταρχάς ναι στο νομοσχέδιο (αν όμως δεν το διαχειριστούμε σωστά υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστούν τα πρότυπα χρήσης ουσιών)

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης