ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςNόσος των λεγεωνάριων

Nόσος των λεγεωνάριων

Η νόσος των λεγεωνάριων (Legionnaires’ disease) είναι πολύ σοβαρή ασθένεια και μπορεί να προκαλέσει το θάνατο σε ποσοστό από 5% έως 30% των περιπτώσεων. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με αντιβιοτικά, και οι υγιείς άνθρωποι συνήθως θεραπεύονται από την ασθένεια αυτή.

♦ του Eλευθέριου Ζέρβα, M.D, Πνευμονολόγος

Η νόσος προκαλείται από ένα είδος βακτηριδίου που ονομάζεται Legionella. Το μικρόβιο αυτό πήρε το όνομά του το 1976, όταν πολλοί άνθρωποι που παρακολούθησαν ένα συνέδριο της Αμερικανικής Λεγεώνας στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, προσεβλήθησαν από τη νόσο αυτή, εμφάνισαν δηλαδή ένα τύπο πνευμονίας (πνευμονική λοίμωξη). Κάθε χρόνο, 8.000 με 18.000 άτομα νοσηλεύονται με τη νόσο των λεγεωνάριων στις ΗΠΑ.

Τα συμπτώματα

Οι ασθενείς με νόσο των λεγεωνάριων εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα, όπως και στις άλλες μορφές πνευμονίας. Σημεία της νόσου μπορεί να είναι: υψηλός πυρετός, ρίγη και βήχας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να υποφέρουν από μυϊκούς πόνους και πονοκεφάλους. Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως 2 έως 14 ημέρες μετά την έκθεση στα βακτήρια.
Το βακτήριο της Legionella βρίσκεται φυσικά στο περιβάλλον, συνήθως σε νερό. Τα βακτήρια αναπτύσσονται καλύτερα σε ζεστό νερό, όπως αυτό που υπάρχει σε δεξαμενές ζεστού νερού, στα μεγάλα συστήματα υδραυλικών εγκαταστάσεων και στα συστήματα κλιματισμού των μεγάλων κτηρίων. Δεν φαίνεται να αναπτύσσεται στα κλιματιστικά των αυτοκινήτων ή τα επιτοίχια κλιματιστικά των σπιτιών.

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν;

Οι άνθρωποι «κολλάνε» το βακτήριο, όταν αναπνέουν μικρά σταγονίδια νερού στον αέρα που έχει μολυνθεί. Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από τα βακτήρια αυτά είναι οι ηλικιωμένοι. Επίσης, οι καπνιστές ή όσοι έχουν μια χρόνια ασθένεια των πνευμόνων (όπως το εμφύσημα ή η χρόνια βρογχίτιδα). Οι άνθρωποι που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης ή η νεφρική ανεπάρκεια έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από Legionella.

πηγή: www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης