ΔιατροφήVeganΝτομάτα: ποια χαρακτηριστικά καθορίζουν την καλή ποιότητα

Ντομάτα: ποια χαρακτηριστικά καθορίζουν την καλή ποιότητα

Η ντομάτα αποτελεί αναμφισβήτητα τη βασίλισσα του καλοκαιριού, αλλά ευτυχώς και το Σεπτέμβρη έχουμε τη δυνατότητα να την προμηθευτούμε σε άφθονες ποσότητες.

Η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο, μια ουσία που τους χαρίζει το κόκκινο χρώμα τους και τις προστατεύει από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη Β και Ε, κάλιο και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Οι ντομάτες θα πρέπει να κόβονται από το φυτό ώριμες, γιατί τα οξέα της άγουρης ντομάτας είναι πολύ βλαβερά για τον οργανισμό και κάνουν κακό στα νεφρά.

Πολλές από τις ντομάτες που καλλιεργούνται σήμερα μεγαλώνουν σε θερμοκήπια και κόβονται πολύ άγουρες, ώστε να ωριμάζουν κατά τη μεταφορά τους στις αποθήκες πριν φτάσουν στα σημεία πώλησης.

Η καλής ποιότητας ώριμη ντομάτα δεν είναι ούτε παραγινωμένη ούτε ιδιαίτερα μαλακή, αλλά πλήρως αναπτυγμένη, χωρίς χαλασμένα μέρη.

⇒ Αν οι σπόροι ή το εσωτερικό της ντομάτας έχουν ακόμη πράσινο χρώμα, ενώ εξωτερικά φέρουν κόκκινο χρώμα, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η ντομάτα έχει κοπεί πολύ πρόωρα.

Ντομάτα: ποια χαρακτηριστικά καθορίζουν την καλή ποιότητα
Photo by Sara Dubler on Unsplash

Ωμή ή μαγειρεμένη;

Το λυκοπένιο απελευθερώνεται μόνο μετά από θέρμανση και είναι λιποδιαλυτό, απαιτεί δηλαδή κάποιο λιπαρό για τη διάλυσή του.

Αναφορικά με την πρόσληψη λυκοπενίου, μια σάλτσα ντομάτας είναι καλύτερη από μια φρέσκια ντοματοσαλάτα. Το αντίθετο ισχύει για τις βιταμίνες και κυρίως για τη βιταμίνη C. Με άλλα λόγια η ντομάτα είναι έτσι κι αλλιώς πολύ χρήσιμη.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις φρέσκες ώριμες ντομάτες, αν αυτές δεν είναι διαθέσιμες στην αγορά, με κονσερβοποιημένες, καθώς και με ντοματοχυμό κονσέρβας. Επίσης, είναι ακόμη καλύτερα να χρησιμοποιούμε ως υποκατάστατο τον πελτέ ντομάτας, γιατί περιέχει περισσότερες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Γενικά, ο χυμός ντομάτας πρέπει να χρησιμοποιείται αμέσως μόλις παρασκευαστεί από τις ντομάτες ή μόλις ανοιχτεί η κονσέρβα που τον περιέχει.

Γιατί αν η κονσέρβα μείνει για πολλή ώρα ανοιχτή, ο χυμός χάνει την αξία του σε μεταλλικά άλατα, επειδή οξειδώνεται πολύ γρήγορα.

Δείτε ακόμη: Πώς να επιλέξετε σωστά σπορόφυτα ντομάτας!

 

Πηγή: www.naturanrg.gr

Ντομάτα: Καλοκαίρι στο κόκκινο

Πηγή: www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.