ΔιατροφήΟ απόλυτος οδηγός για τα Πικρά (Bitters)

Ο απόλυτος οδηγός για τα Πικρά (Bitters)

Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η γλυκιά γεύση, οι πικρές τροφές δεν είναι καθόλου ελκυστικές. Αλλά αν ψάχνετε για φαγητό που προάγει το φυσικό καθαρισμό, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της φυσικής σας κατάστασης και ευεξίας, το πικρό είναι πραγματικά θαυματουργό! Ο απόλυτος οδηγός για τα Πικρά (Bitters)

της Μαρίας Γκέκα

Βότανα και τροφές

Από την ενίσχυση της πέψης έως τη βελτίωση της ενέργειας και της αντοχής, η ενσωμάτωση των πικρών τροφών σε μια ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει φυσικά να καθαρίσει το σώμα σας και να ενισχύσει το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ο απόλυτος οδηγός για τα Πικρά (Bitters)

Η γενικευμένη τάση για γλυκές τροφές και fast-food, οδήγησε στην εξαφάνιση των πικρών συστατικών από τη σύγχρονη κουζίνα, με αποτέλεσμα την επιδημική πλέον αύξηση της παχυσαρκίας και των πεπτικών και άλλων παθήσεων. Ο απόλυτος οδηγός για τα Πικρά (Bitters)

Τα πικρά τρόφιμα είναι εξαιρετικά θρεπτικά και περιέχουν μια μεγάλη ποικιλία φυτικών χημικών ουσιών, που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μερικά από αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν προστασία από χρόνιες ασθένειες – συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη – και καλύτερη υγεία του πεπτικού, των ματιών και του ήπατος.

Οφέλη για την υγεία

Το σώμα μας περιέχει …τόνους υποδοχέων για πικρές ενώσεις, όχι μόνο στο στόμα και τη γλώσσα, αλλά και στο στομάχι, στο έντερο, στο συκώτι και στο πάγκρεας. (1)

Αυτό συμβαίνει κυρίως για προστατευτικούς λόγους. Οι εν λόγω υποδοχείς λειτουργούν ως μια «προειδοποίηση» για το σώμα, καθώς τα περισσότερα επικίνδυνα και δηλητηριώδη πράγματα έχουν πολύ πικρή γεύση.

Η διέγερση αυτών των πικρών υποδοχέων προάγει την υγιή πέψη αυξάνοντας τις πεπτικές εκκρίσεις. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, φυσική αποτοξίνωση του ήπατος και χάρη στη σύνδεση του εντέρου-εγκεφάλου, οι πικρές τροφές μπορούν ακόμη και να έχουν θετική επίδραση στο στρες.

Για την πέψη και τη λειτουργία του εντέρου

Όταν η λειτουργία της πέψης χρειάζεται υποστήριξη, τα πικρά τρόφιμα μπορούν να διευκολύνουν τα οξέα του στομάχου και να λειτουργήσουν ως πεπτικό βοήθημα. Έτσι δρουν όχι μόνο κατά της δυσπεψίας, αλλά και της καούρας, της ναυτίας, του φουσκώματος και των αερίων.

Συνιστώμενα βότανα:

 • Γεντιανή
 • Πικραλίδα
 • ‘Aψινθος (Artemisia absinthium)
 • Κολλιτσίδα

Για το ανοσοποιητικό

Σε συνδυασμό με άλλα βότανα, όπως το τζίντζερ και ο κουρκουμάς, οι πικρές ουσίες συνιστούν μια απίστευτη δύναμη ανοσοποίησης για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις σε αυτά τα συστατικά έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα για την προστασία του σώματος από αυτοάνοσες ασθένειες. Η κολλιτσίδα, για παράδειγμα, είναι ένα βότανο – μαχητής κατά των φλεγμονών και έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικά αποτελέσματα σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα. (2)

Συνιστώμενα βότανα:

 • Μαόνια η οξύφυλλος (Oregon Grape)
 • Οξυάκανθα (Βερβερίς η κοινή)
 • Κολλιτσίδα
 • Αγγελική
 • Χαμομήλι

Για τον έλεγχο της ζάχαρης και της όρεξης

Περιορίστε εύκολα τη λαχτάρα της ζάχαρης με τη βοήθεια των πικρών. (3) Οι πικρές ουσίες μπορούν να προωθήσουν τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να ελέγξουν την υπερφαγία. Η κατανάλωση πικρών τροφών διεγείρει την παραγωγή ορμονών PYY και GLP-1, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο και την καταστολή της όρεξης. Χάρη στην έντονη γεύση τους συντελούν στην επίσπευση της έκκρισης των πεπτικών υγρών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μικρότερες μερίδες φαγητού.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι συντελούν στη διοχέτευση του λίπους των τροφών στην κατεύθυνση που πρέπει. Δηλαδή στην καύση του λίπους και όχι στην αποθήκευσή του σε γλουτούς, κοιλιά κλπ.

Συνιστώμενα βότανα:

 • Φύλλα αγκινάρας
 • Φλούδα εσπεριδοειδών
 • Ρίζα γλυκόριζας
 • Γεντιανή

Για την υγεία του ήπατος

Οι πικρές ουσίες υποστηρίζουν το ήπαρ στην εκπλήρωση του βασικού του έργου: την αποβολή των τοξινών από το σώμα και τη ρύθμιση των μεταβολικών διεργασιών.

Τα πικρά, λοιπόν, δίνουν ώθηση στο ήπαρ κατά την αποτοξινωτική διαδικασία συντονίζοντας το μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπών και βοηθώντας στην απελευθέρωση ορμονών που υποστηρίζουν τη χοληδόχο κύστη, όπως η χολοκυστοκίνη (CCK).

Συνιστώμενα βότανα:

 • Φύλλα αγκινάρας
 • Σιλυμαρίνη (Silybum marianum)
 • Ρίζα πικραλίδας
 • Ραδίκι (Cichorium intybus)

Συνοπτικός οδηγός πικρών βοτάνων

 • Η ρίζα πικραλίδας είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. (4)
 • Το φύλλο της αγκινάρας περιέχει το φλαβονοειδές σιλιμαρίνη, μια ισχυρή προστατευτική του ήπατος που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τα ηπατικά κύτταρα να αναγεννηθούν. (5)
 • Το ραδίκι βοηθά στην πέψη και τη λειτουργία του εντέρου ενώ παράλληλα συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. (6)
 • Η γεντιανή περιέχει ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο (7) και χρησιμοποιείται για την ανακούφιση της δυσπεψίας, της απώλειας όρεξης και της καούρας.
 • Η άψινθος βοηθά στη συνολική πέψη και μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της όρεξης. (8)
 • Η γλυκόριζα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να καταπραΰνει τα πεπτικά προβλήματα. (9)
 • Ο φλοιός των άγριων κερασιών ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιπολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου. (10)
 • Η ρίζα κολλιτσίδας είναι μια αντιοξειδωτική δύναμη που αποτοξινώνει το αίμα και βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών. (11)
 • Το φύλλο καρυδιάς (Juglans Nigra) περιέχει τανίνες που βοηθούν κατά της φλεγμονής ενώ θεωρείται ευεργετική για την υγεία του δέρματος.(12)
 • Η αγγελική χρησιμοποιείται για καούρα, εντερικά αέρια, απώλεια όρεξης και βελτιωμένη κυκλοφορία αίματος. (13)

8 (κοινές) πικρές τροφές που κάνουν θαύματα!

1. Σταυρανθή λαχανικά

Η οικογένεια των σταυρανθών περιέχει πολλά λαχανικά με πικρή γεύση, όπως μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, ραπανάκια και ρόκα. Τα εν λόγω λαχανικά περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολάτες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πικρή γεύση τους αλλά και για τα πολλά οφέλη στην υγεία μας, όπως θα δείτε παρακάτω. Μελέτες in vitro και σε ζώα έχουν δείξει ότι τα γλυκοσινολικά άλατα μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. (14)

Εκτός από τα πιθανά αποτελέσματά τους για την καταπολέμηση του καρκίνου, τα γλυκοσινολικά άλατα στα σταυρανθή λαχανικά βοηθούν τα ηπατικά ένζυμα να επεξεργαστούν τις τοξίνες πιο αποτελεσματικά, μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις τους στο σώμα μας. (15)

2. Σαλάτα πικραλίδα

Τα φύλλα πικραλίδας είναι μεσαίου μεγέθους, έντονα πράσινα με ακανόνιστες άκρες. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά σε σαλάτες, σοταρισμένα ως συνοδευτικό πιάτο ή να συμπεριληφθούν σε σούπες και ζυμαρικά. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, περιέχουν καροτενοειδή που ωφελούν την υγεία των ματιών ενώ αποτελούν πηγή πρεβιοτικών που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των υγιών βακτηρίων του εντέρου. (16)

3. Φλούδα εσπεριδοειδών

Ενώ η σάρκα και ο χυμός των εσπεριδοειδών έχουν γλυκιά γεύση, η εξωτερική φλούδα είναι αρκετά πικρή. Αυτό οφείλεται στην παρουσία φλαβονοειδών, τα οποία προστατεύουν τα φρούτα από τα παράσιτα, αλλά παράλληλα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.

Στην πραγματικότητα, οι φλούδες εσπεριδοειδών περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση φλαβονοειδών από οποιοδήποτε άλλο μέρος των εν λόγω φρούτων. Δύο από τα φλαβονοειδή των εσπεριδοειδών είναι η εσπεριδίνη και η ναρρίνη – και τα δύο είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. (17).

Έρευνες in vitro και σε ζώα έδειξαν ότι τα φλαβονοειδή των εσπεριδοειδών μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου μειώνοντας τη φλεγμονή, βελτιώνοντας την αποτοξίνωση και επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. (18)

Εάν θέλετε να συμπεριλάβετε τη φλούδα των εσπεριδοειδών στα πιάτα σας, περάστε τη στον τρίφτη, και ως ξύσμα χρησιμοποιήστε τη σε σαλάτες και σε μίγματα καρυκευμάτων.

4. Βακκίνια (Cranberries)

Τα βακκίνια είναι ξινά, πικρά κόκκινα μούρα που μπορείτε να απολαύσετε ωμά, αποξηραμένα ή σε χυμό. Περιέχουν έναν τύπο πολυφαινόλης που είναι γνωστός ως προανθοκυανιδίνες τύπου Α, που έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Συμβάλλουν στη μείωση της βακτηριακής φθοράς των δοντιών, τη μείωση του κινδύνου μολύνσεων από H. pylori στο στομάχι και ακόμη στην πρόληψη λοιμώξεων από E. coli στο έντερο και στο ουροποιητικό. (19)
Εκτός από τις αντιβακτηριακές τους ιδιότητες, τα κράμπερις είναι απίστευτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Στην πραγματικότητα, έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών από όλα τα φρούτα που τρώγονται πιο συχνά.
Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η τακτική κατανάλωση χυμού κράνμπερι έχει συνδεθεί με την καλύτερη υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης φλεγμονής, του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων. (20)

5. Κακάο

Το κακάο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία και η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις. Το κακάο είναι επίσης καλή πηγή αρκετών ιχνοστοιχείων, όπως ο χαλκός, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος.
Έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε bitter σοκολάτα (χωρίς ζάχαρη) τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα έχουν 56% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τρώνε. (21)
Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κακάο.

6. Καφές

Ο καφές είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ποτά σε όλο τον κόσμο και η κορυφαία πηγή αντιοξειδωτικών στη σύγχρονη δυτική διατροφή.
Όπως και τα περισσότερα πικρά τρόφιμα, ο καφές είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, που προσδίδουν και τη μοναδική του γεύση. Μία ποικιλία από τις πολυφαινόλες στον καφέ είναι το χλωρογενικό οξύ, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει ευεργετική δράση στην υγεία της καρδιάς, αλλά στην απώλεια βάρους.
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση 3–4 φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και νευρολογικές διαταραχές. (22)

7. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι ένα άλλο δημοφιλές ποτό που καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο. Έχει φυσική πικρή γεύση λόγω της περιεκτικότητάς του σε κατεχίνες και πολυφαινόλες. Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης μια ποικιλία πολυφαινολών που δρουν ως αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη. Μαζί, αυτές οι ενώσεις μειώνουν τις φλεγμονή, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση ενός μόνο φλιτζανιού πράσινου τσαγιού καθημερινά σχετίζεται με σχεδόν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. (23)

Μελέτες in vitro και σε ζώα δείχνουν ότι οι κατεχίνες επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, αλλά δεν είναι σαφές εάν έχει το ίδιο αποτέλεσμα στους ανθρώπους.

8. Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί περιέχει δύο κύριους τύπους πολυφαινολών – προανθοκυανιδίνες και τανίνες . Αυτές δίνουν στο κρασί το βαθύ χρώμα και την πικρή γεύση του. Ο συνδυασμός αλκοόλ και αυτών των πολυφαινολών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μειώνοντας την οξείδωση της χοληστερόλης, την πήξη του αίματος και διευρύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία. (24) Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί επίσης να ενισχύσει τη μακροζωία και να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη και οστεοπόρωση.

Συμπέρασμα

Τα τρόφιμα με πικρή γεύση έχουν το καθένα τα δικά του μοναδικά οφέλη για την υγεία, όπως προστασία από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και το διαβήτη, καθώς και τη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.

Τα περισσότερα από αυτά τα οφέλη προέρχονται από τη μεγάλη ποικιλία πολυφαινολών που περιέχουν, που δρουν ως αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη, ακόμη και ως πρεβιοτικά.

Δεδομένου ότι υπάρχει στη φύση (ευτυχώς) πληθώρα πικρών τροφών ώστε να έχετε επιλογές, είναι εύκολο να συμπεριλάβετε τουλάχιστον μερικές από αυτές στην καθημερινή σας διατροφή για να αποκομίσετε σπουδαία οφέλη για την υγεία σας.

———————-

(1)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27032752/

(2)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25350500/

(3)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3806211/

(4)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24447978/

(5)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26310198/

(6)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27492975/

(7)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3977805/

(8)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4446506/

(9)https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ptr.5487

(10)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4446506/

(11)https://link.springer.com/article/10.1007/s10787-010-0062-4

(12)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012104/

(13)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3576791/

(14)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2737735/

(15)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23110644/

(16)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15640510/

(17)https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531704001344

(18)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27827912/

(19) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18663617/

(20)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25904733/

(21)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20858571/

(22)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29167102/

(23)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26318390/

(24)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28993373/

Πηγή: www.naturanrg.grNaturanrg #119

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης